X

התעלומה הגדולה: מה הרג את אלכסנדר הגדול?

ההיסטוריה מלאה פרטים לגבי כיבושי אלכסנדר מוקדון – אבל מותו נותר אפוף מסתורין מזה יותר מ-2,300 שנה. האם טכנולוגיות חדשות תפתורנה את החידה ההיסטורית?

אילוסטרציה. צילום: מערכת feedy באמצעות Midjourney

שנת 323 לפני הספירה, ליל יוני מוקדם. בבבל העתיקה (עיראק של ימינו) מת אחד המצביאים הגדולים בהיסטוריה – אלכסנדר מוקדון. בגיל 32 בלבד, לאחר שכבש שטח שהשתרע מהבלקן ועד הודו, מת השליט הצעיר בנסיבות מסתוריות, שממשיכות להעסיק חוקרים עד ימינו. מה הרג את האגדה? ניסינו לגלות, בעזרת Claude.

התיעוד ההיסטורי של מות אלכסנדר מגיע בעיקר ממקורות שנכתבו מאות שנים לאחר מותו. פּלוּטַרכוֹס (46-120 לספירה) ואריאנוֹס (88-160 לספירה) מספרים שלאחר לילה של שתייה, אלכסנדר פיתח חום גבוה, שהחמיר בהדרגה עד למותו. דיוֹדוֹרוּס סיקוּלוּס (המאה הראשונה לפני הספירה) טוען שאלכסנדר חלה קשות לאחר משתה, ומת זמן קצר לאחר מכן. קוריוזי במיוחד הוא התיאור של קווינטוּס קוּרטיוּס רוּפוּס (המאה הראשונה לספירה), שטוען שגופתו של אלכסנדר לא הראתה סימני ריקבון שבעה ימים לאחר מותו.

חוקרים מודרניים הציעו מגוון רחב של הסברים אפשריים למותו של אלכסנדר:

תסמונת גיין-ברה

ד"ר קתרין הול מאוניברסיטת אוֹטַגוֹ בניו-זילנד הציעה שאלכסנדר מת מתסמונת גייֵן-בַּרֶה, הפרעה נוירולוגית שבה המערכת החיסונית תוקפת את מערכת העצבים ההיקפית. תיאוריה זו עשויה להסביר מדוע גופתו לא התפרקה במשך זמן רב – ייתכן שהיה בתרדמת עמוקה שרופאי התקופה פירשו בטעות כמוות.

טיפוס הבטן

פרופסור ארנסטו דמיאני מאוניברסיטת פדובה באיטליה מצביע על הדמיון בין התסמינים המתוארים במקורות העתיקים לאלה של טיפוס הבטן. התיאורים של אלכסנדר בתרדמת, ממנה ניתן היה להעירו לזמן קצר, תואמים את מה שרואים אצל חולי טיפוס.

הרעלה

ד"ר אדריאֶן מייור מאוניברסיטת סטנפורד מאמינה שהרעלה היא הסיבה הסבירה ביותר למותו של אלכסנדר. היא מצביעה על כמה נקודות מפתח:

  • המקורות העתיקים מזכירים מיד חשד להרעלה;
  • אף אחד אחר בבבל לא חלה באותה תקופה;
  • התסמינים תואמים הרעלת סטריכנין, כולל חום גבוה, אילמות בגלל שרירי לסת קשיחים והתכווצויות שרירים כואבות.

פול דוהרטי, חוקר עצמאי, מסכים עם תיאוריית ההרעלה, אך מציע שהרעל היה ארסן, ושהאחראי עשוי היה להיות תלמי הראשון סוטר, שלימים שלט במצרים.

האם התעלומה תיפתר?

למרות שקטן הסיכוי שגופתו של אלכסנדר תימצא אי פעם, משום שהיא נעלמה בשלב מאוחר יותר, יש תקווה למציאת מידע חדש. החוקרים מפנים את מבטם למגילות מהספרייה בהרקולנאום, שהתפחמו בהתפרצות הר הגעש וזוב בשנת 79 לספירה. טכנולוגיות חדשניות, כמו סריקות CT ובינה מלאכותית, מאפשרות לפענח מגילות אלו, אם כי התהליך איטי ועשוי להימשך עשרות שנים.

בינתיים, נדמה שמותו של אלכסנדר הגדול תמשיך להיות אחת התעלומות המרתקות בהיסטוריה – תזכורת לכך שגם אחד האנשים החזקים והמתועדים ביותר בעולם העתיק יכול למות בנסיבות שנותרות מסתוריות אלפי שנים לאחר מכן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר