X

איך להפסיק לדאוג ממה שאחרים חושבים: המדריך לשחרור רגשי

למה לתת לדעות של אחרים לנהל אתכם? החשש המתמיד מ"מה יגידו" גוזל מכם אנרגיה ומונע מכם להיות מי שאתם באמת. 4 הטיפים כאן לא נועדו לומר לעצמכם או לאחרים "לא אכפת לי", אלא איך להחזיר לעצמכם את השליטה

במקום לחשוש ממה שאחרים חושבים, התמקדו עצמכם. צילום: מידג'רני

יש לכם רגעים שבהם אתם מוצאים את עצמכם שואלים: "מה הם חושבים עלי?" אתם לא לבד. מחשבה זו, על פניה, נראית תמימה, אך היא עלולה לחדור לכל היבטי חיינו – מהבחירה שלנו בבגדים ועד להחלטות משמעותיות כמו קריירה וזוגיות.

מדוע אכפת לנו כל כך? התשובה נעוצה במנגנונים אבולוציוניים עמוקים: לאורך הדורות, הישרדותנו הייתה תלויה בקבלה חברתית. הדחייה עלולה הייתה להוביל לבידוד ולסכנת חיים. אולם בעידן המודרני, התלות בדעת אחרים איננה קשורה להישרדות פיזית, אלא לאישור רגשי – אישור שיכול להפוך אותנו לשבויים במלכודת דאגות אינסופיות.

החדשות הטובות הן שזה לא חייב להיות כך. לפי ChatGPT, נראה שניתן ללמוד כיצד להשתחרר מהכבלים המנטליים של דעות חיצוניות, ולחיות חיים שמבוססים על הערכים שלכם ולא על הפחדים שלכם. הנה איך לעשות זאת:


לחיות לפי הערכים שלכם, לא לפי דעות של אחרים

ראשית, התחברו למי שאתם ולמה שחשוב לכם באמת. דאגה למה שאחרים חושבים מתחילה לעיתים קרובות כשאנחנו מאבדים את היכולת להגדיר את עצמנו. במקום להתמקד במטרות חיצוניות כמו הצלחה כספית או אישור חברתי, נסו להישען על ערכים פנימיים כמו יושרה, כנות ונדיבות.

שאלו את עצמכם: "מה באמת חשוב לי?" כאשר התשובות ברורות, אתם פחות פגיעים לביקורת או לדעות שליליות. אנשים שממוקדים בערכים שלהם מפתחים חוסן פסיכולוגי גבוה יותר, ומצליחים לעמוד בלחצים חברתיים מבלי לוותר על עצמם.


להכיר את עצמכם מחדש

זיהוי המצבים שבהם הדאגה משתלטת הוא צעד קריטי. האם זה קורה בעבודה, כשאתם חוששים מהערות של עמיתים? או אולי ברשתות החברתיות, כשאתם משווים את עצמכם לאחרים?

מודעות היא הצעד הראשון לשינוי. כתבו יומן, שימו לב לרגעים שבהם אתם מרגישים לא בנוח ושאלו את עצמכם: "למה אני מרגיש כך? האם זה קשור לדעות של אחרים או לחששות פנימיים שלי?" ככל שתתאמנו בזיהוי הדפוסים הללו, כך יהיה לכם קל יותר להפסיק לתת להם להשפיע עליכם.

storyblocks


להקטין את המשמעות שאתם מייחסים לביקורת

ביקורת היא חלק בלתי נפרד מהחיים, אך לא כל ביקורת היא רלוונטית או משקפת את המציאות. כאשר אתם מקבלים הערות, נסו להבין אם הן מבוססות או שהן משקפות את החששות והפחדים של המבקר.

התאמנו באמירת "תודה" פשוטה כאשר מישהו מעביר עליכם ביקורת, ואז המשיכו הלאה מבלי לתת לה להשפיע עליכם. זכרו, הביקורת אינה תמיד עליכם, אלא לעיתים קרובות על האדם שמביע אותה.


לעשות שימוש מודע ברשתות החברתיות 

הרשתות החברתיות הן קרקע פוריה להשוואות ולחשש מביקורת. פוסטים של חברים, קולגות או מפורסמים מציגים תמונות מסוננות ומושלמות של הצלחה, מה שעלול לגרום לכם לתחושה של חוסר ערך עצמי.

נסו להגביל את הזמן שאתם מבלים ברשתות החברתיות, ובמקום להתמקד במה שאחרים מפרסמים, השתמשו בפלטפורמות הללו ככלי להשראה או לשיתוף אישי משמעותי. אתם שולטים בתוכן שאתם צורכים – אז בחרו בתוכן שמקדם אתכם ולא מרעיל אתכם.


מקורות: 

  • Daring Greatly By Brené Brown, 2012
  • Journal of Anxiety Disorders, 2020
  • Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, 2021
  • Personality and Social Psychology Bulletin, 2019
 
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר