בית המכירות סותביס בניו יורק הודיע על מכירת הלוח העתיק ביותר של עשרת הדיברות, פריט מהתקופה הרומית-ביזנטית (300–800 לספירה). הלוח, המוערך במחיר של בין מיליון לשני מיליון דולר, צפוי למשוך תשומת לב עולמית בשל ערכו ההיסטורי והתרבותי העצום.
ב-1913, התגלה הלוח באזור מסילת רכבת, אך זוהה כפריט בעל ערך רק עשורים לאחר מכן. היום, הוא מוכר כממצא ייחודי שאין שני לו.
לוח עשרת הדיברות, המתוארך לכ-1,500 שנה אחורה, מהווה חלק בלתי נפרד מההיסטוריה של הציביליזציה המערבית. הלוח נחשב ל"כתב המייסד" של התרבות הדתית והמשפטית המודרנית.
צפוי להימכר בסכום של מיליון עד שני מיליון דולר. לוח 'עשרת הדיברות' העתיק ביותר
A true wonder.
— Faith & Freedom (@FaithandFreedom) November 25, 2024
This is the oldest inscribed stone tablet of the Ten Commandments, dating back 1,500 years to the Late Byzantine period.
God gave Moses the Ten Commandments after He delivered the people of Israel out of slavery in Egypt. pic.twitter.com/vK2a9pUU1N
מוצאו של הלוח: התקופה הרומית-ביזנטית המאוחרת
שלא כמו לוחות אחרים, זהו הלוח הקדום ביותר ששרד במלואו, והוא עדות יוצאת דופן ליכולת הכתיבה, האמנות והדת של התקופה הביזנטית המאוחרת.
חוקרים מייחסים את הלוח לתקופה שבין 300 ל-800 לספירה, זמן בו התפשטה האימפריה הביזנטית והותירה חותם דתי עמוק על האזור. הלוח, ששימש במקור ככלי דתי, הפך מאוחר יותר לאבן ריצוף, מה ששמר על שרידותו לאורך השנים.
הלוח עשוי שיש, גובהו 60 ס"מ ומשקלו כ-52 ק"ג, עמיד ביותר וככל הנראה הושקעה מחשבה רבה בעיצובו. הכיתוב החקוק בכתב עברי קדום מציין עשרים שורות של הטקסט התנ"כי, כולל עשרת הדיברות.
כשאבן ריצוף הפכה לממצא יקר ערך
הלוח שימש במשך כשלושה עשורים כאבן ריצוף בבית פרטי, מה שהוביל לשחיקה קלה של הכיתוב. ב-1913, הוא התגלה ליד מסילת רכבת אך זוהה כפריט בעל ערך היסטורי רק ב-1943 על ידי הארכיאולוג יעקב קפלן.
יעקב קפלן (1913–1987) היה ארכיאולוג ישראלי בולט, שהתמקד בחקר העתיקות של ארץ ישראל, במיוחד באזור תל אביב-יפו. הוא שימש כאחראי על העתיקות בתל אביב מטעם אגף העתיקות ועסק בחשיפת אתרים חשובים כמו יפו העתיקה ואתרי קבורה בסביבה. קפלן פרסם מאמרים ומחקרים רבים שתרמו להבנת ההיסטוריה של האזור, והוא זכור כמי שקידם את שימור המורשת הארכאולוגית של ישראל.
גרסת הוליווד. סצנת 'עשרת הדיברות' בסרט התנ"כי האפי, 1956
התוכן החסר: חסר הדיבר השלישי
באופן מפתיע, הלוח משמיט את הדיבר "לא תישא את שם ה' אלוהיך לשווא" ומוסיף התייחסות להר גריזים. תוספת זו משקפת את החשיבות שהשומרונים ייחסו להר כמקום פולחן מרכזי.
הר גריזים הוא מקום מקודש עבור השומרונים, שנפרדו מהיהדות המרכזית לפני כ-3,000 שנה. לפי המסורת השומרונית, הר גריזים הוא מקום משכנו של יהוה, בניגוד להר ציון המקודש ליהדות.
הלוח מייצג את המפגש בין דתות ואמונות שהשפיעו על התפתחות התרבות המערבית. מומחים רואים בו עדות חיה לחוקים המוסריים שהנחו את האנושות במשך אלפי שנים.
הלוח כמוצג בתצוגות ומכירות לאורך השנים
מאז שנות ה-90, הלוח הופיע במכירות פומביות ובתערוכות ציבוריות, והציג לקהל הרחב את ערכו ההיסטורי. ב-2016, הוא נמכר בסכום של 850,000 דולר, כאשר התנאי היה שיישאר נגיש לציבור.
לוח עשרת הדיברות צפוי להימכר בסכום של מיליון עד שני מיליון דולר. מומחים צופים מלחמת התמחרות על הפריט, בעיקר בקרב מוזיאונים ואספנים פרטיים.
בית המכירות סותביס ידוע כמוביל בתחום מכירת פריטים היסטוריים נדירים, ומכירה זו היא דוגמה נוספת לערכו של המוסד בהבאת חפצים יוצאי דופן לתודעת הציבור.
שרון ליברמן מינץ מסותביס אמרה: "זהו הלוח העתיק ביותר הידוע, עם חשיבות עצומה לדת הנוצרית." לדבריה, הלוח מהווה גשר בין תרבויות ואמונות שונות.
סותביס מצפה שמוזיאונים ישתתפו במכירה זו, לצד אספנים פרטיים שמוכנים להשקיע הון בפריט נדיר בעל חשיבות תרבותית.
הציבור יוכל לצפות בלוח בין ה-5 ל-18 בדצמבר באולם התצוגה של סותביס בניו יורק. המכירה הפומבית תתקיים ב-18 בדצמבר.
האם הלוח יעבור את רף שני מיליון הדולר? השוק הדינמי והעניין הגובר בפריטים היסטוריים עשויים להוביל למחיר שובר שיאים.
מקורות אלו שימשו בהכנת הכתבה ונמצאו בסיוע הבינה המלאכותית אלקמיק:
DW (Deutsche Welle) ,The Sun ,The Scottish Sun ,CNN ,The Blaze ,Auctions ,Euro Weekly News
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו