X

יום השבץ הבינלאומי: עלייה מדאיגה במקרי שבץ בקרב צעירים

שבץ, מצב מסכן חיים של קטיעת זרימת דם למוח, מכה היום גם בקרב צעירים בעשור השלישי והרביעי לחייהם וכבר לא נחשב למחלת בני הגיל השלישי • מה שהתחיל כאירועים בודדים הפך לגל מתגבר, עם צעירים רבים שמתמודדים עם נזקי השבץ ותהליך השיקום • הבנת גורמי הסיכון והמניעה של השבץ עשויה להציל חיים ולמנוע סיבוכים חמורים

הבנת גורמי הסיכון והמניעה של השבץ עשויה להציל חיים ולמנוע סיבוכים חמורים. שבץ , המחשה - מידג'רני
הבנת גורמי הסיכון והמניעה של השבץ עשויה להציל חיים ולמנוע סיבוכים חמורים. שבץ. צילום: המחשה - מידג'רני

היום, ה-29 באוקטובר, מציינים בעולם את יום השבץ הבינלאומי, במטרה להעלות את המודעות למניעה, טיפול והשפעת השבץ על חיי הפרט והקהילה. מחקרים ומומחים מדגישים כי הבנת גורמי הסיכון והמניעה של השבץ עשויה להציל חיים ולמנוע סיבוכים חמורים.

מהו שבץ? הסכנה שבהפסקת זרימת הדם למוח

שבץ נגרם כאשר זרימת הדם למוח נקטעת, דבר המוביל לנזק בתאי המוח בשל חוסר בחמצן וחומרי הזנה. שני סוגי שבץ עיקריים קיימים: שבץ איסכמי, הנובע מחסימת עורק, ושבץ המורגי, בו עורק מתפוצץ עקב לחץ דם גבוה. הגורמים לשבץ הם חסימה או קרע בכלי הדם, ולעיתים רבות בשל יתר לחץ דם.

גורמי סיכון: יתר לחץ דם, סוכרת והשמנה

יתר לחץ דם נחשב לגורם הסיכון המרכזי לשבץ. הוא פוגע בכלי הדם לאורך זמן ויכול להוביל לקרעים או לחסימות קטלניות. סוכרת אף היא מכפילה את הסיכון לשבץ עקב פגיעה בכלי הדם, הקשורה להשמנה וללחץ דם גבוה. כמו כן, עודף משקל מאמץ את המערכת הקרדיווסקולרית, ומחקרים מראים כי אורח חיים יושבני מגביר את הסיכון לשבץ בעקבות השפעתו על רמות הכולסטרול והלחץ דם.

סימני אזהרה: הכירו את הסימפטומים והגיבו מהר

זיהוי סימני האזהרה לשבץ הוא קריטי לקבלת טיפול בזמן. תסמינים נפוצים כוללים חולשה פתאומית או אובדן תחושה ביד או בפנים, כאב ראש חמור, סחרחורת ובחילה, עיוות בפנים, ואובדן כושר ההתמצאות. מאפיין של שבץ הוא לעיתים עיוות בפנים, שאפשר להבחין בו במראה כשזווית אחת של הפה נמוכה מהשנייה.

הטיפול: חלון הזדמנויות של 4.5 שעות

זמן הוא קריטי מרגע הופעת התסמינים. במקרה של שבץ איסכמי, בו יש חסימת כלי דם במוח, יש חלון הזדמנויות של 4.5 שעות לטיפול יעיל. פעולה מהירה היא ההבדל בין שיקום מהיר לנכות קשה, ואף למוות. טיפול מיידי בזמן מה שמכונה "שעת הזהב" מפחית משמעותית את נזקי המוח ומשפר את סיכויי ההחלמה.

מניעה: אורח חיים בריא ואיזון גורמי הסיכון

ניהול לחץ הדם, שמירה על רמות סוכר מאוזנות ופעילות גופנית מסייעים להפחתת הסיכון לשבץ. גם ניהול תקין של משקל ושמירה על תזונה בריאה משפיעים לטובה. לנטילת תרופות להורדת כולסטרול ולחץ דם במקרים הנדרשים חשיבות רבה.

שבץ בקרב צעירים: עלייה מדאיגה במקרים חדשים

בשנים האחרונות ניכרת עלייה מדאיגה במקרי שבץ בקרב צעירים, תופעה המעוררת דאגה בקרב רופאים ואנשי מקצוע ברחבי העולם, כולל בישראל. אם בעבר השבץ נחשב למחלה של בני הגיל השלישי, כיום רואים יותר ויותר מקרים של שבץ בקרב אנשים בשנות ה-30 וה-40 לחייהם. נתוני משרד הבריאות בישראל מצביעים אף הם על מגמת עלייה במקרי שבץ בגיל צעיר, דבר שמיוחס לשילוב של אורח חיים יושבני, תזונה עתירת שומנים, לחץ נפשי גבוה ועישון. צעירים רבים אינם מודעים לסיכון ומזניחים את בדיקות לחץ הדם וגורמי סיכון נוספים, מה שמעלה את החשיבות בהעלאת המודעות בקרב אוכלוסייה זו למניעה ולזיהוי מוקדם של הסימפטומים.

לסיכום, השבץ הוא מחלה מסוכנת הדורשת תגובה מהירה כדי למזער את תוצאותיה. תגובה מהירה בשלב ההתחלתי של השבץ יכולה להיות ההבדל בין החלמה, נכות קשה, או מוות. שמירה על אורח חיים בריא, ניהול גורמי הסיכון והיכרות עם סימני האזהרה הם צעדים חיוניים במניעת שבץ ובהפחתת השפעתו על חיי הפרט והקהילה.

מקורות אלו שימשו בהכנת הכתבה ונמצאו בסיוע Alchemiq: משרד הבריאות, El Economista Health, BBC

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר