חוסר בוויטמין B12 היא אחת הבעיות התזונתיות הנפוצות בעולם – ובמיוחד בישראל, שבה אחוז הטבעונים, שאינם צורכים מזון מן החי המהווה מקור ל-B12, גבוה מהממוצע. בדרך כלל, נאלצים הסובלים מחוסר ב-B12 לקחת טבליות באופן יומיומי במשך שנים. אך כעת, מחקר חדש שפורסם לפני שבועיים בכתב העת Discover Food ונוהל על ידי מדען ישראלי מציג פתרון אפשרי לבעיה הנפוצה. Claude מביאה לנו את המסקנות.
נפתח ברקע: ויטמין B12 הוא רכיב הכרחי בייצור כדוריות דם אדומות, המוליכות את החמצן בדם ובלעדיהן אנחנו עלולים לסבול מעייפות, חולשה, חיוורון ואף בעיות בלב ובמוח. מעל מיליארד אנשים ברחבי העולם סובלים מרמות נמוכות של ויטמין B12. כיום, המקורות העיקריים לוויטמין זה הם מוצרי בשר וחלב, ומי שאינו צורך מספיק מהם מועד לסבול מחוסר ב-B12. אפילו מי שצורכים את המוצרים הללו עלולים לסבול מאי ספיקה של ה-B12 שנמצא בהם. כך, רבים מוצאים את עצמם תלויים בתוספי תזונה להעלאת רמת ה-B12 בגוף.
בעבר, הוצעו אצות ספירולינה כתחליף בריא ובר-קיימא למוצרי בשר וחלב. אולם, הספירולינה מכילה בעיקר פסאודו-ויטמין B12, צורה שאינה מועילה לבני אדם.
המחקר, בהובלת ד"ר אסף צחור, מייסד ודיקן תוכנית אבירם ללימודי קיימות ואקלים באוניברסיטת רייכמן (לשעבר הבינתחומי הרצליה), יחד עם צוות חוקרים מאוסטריה, איסלנד ודנמרק, מציג שיטה חדשנית לייצור ויטמין B12 פעיל ביולוגית באמצעות אצות הספירולינה. החוקרים בחנו מערכת ביוטכנולוגית שפותחה על ידי החברה האיסלנדית VAXA Technologies. המערכת משתמשת בניהול פוטוני (תנאי אור מותאמים) כדי להגביר את ייצור ויטמין ה-B12 הפעיל באצות.
השיטה החדשה הניבה ביומסה עשירה בחומרים מזינים שייצורה אינו מזיק לסביבה, המכילה ויטמין B12 פעיל ביולוגית ברמות דומות ואף גבוהות מאלו שבבשר בקר (1.64 מיקרוגרם ל-100 גרם בספירולינה המבוקרת פוטוסינטטית, לעומת 0.7-1.5 מיקרוגרם ל-100 גרם בבשר בקר). מלבד ויטמין B12, הספירולינה המיוצרת בשיטה זו מכילה גם תרכובות ביואקטיביות אחרות בעלות תכונות נוגדות חמצון, אנטי-דלקתיות ומחזקות את מערכת החיסון.
המחקר בחן תרחישי ייצור בקנה מידה גדול; לדוגמה, על ידי הקצאה מחדש של חשמל מתעשייה כבדה, איסלנד יכולה לייצר 277,950 טונות של ביומסת ספירולינה בשנה. כמות זו יכולה לספק את הצריכה היומית המומלצת של ויטמין B12 לכ-13.8 מיליון ילדים בגילאי 1-3 – פי 35 מכל אוכלוסיית איסלנד בכל הגילים. אם כן, הפתרון הזה מציע אלטרנטיבה בת-קיימא למזונות מן החי, ובכך עשוי לסייע בהפחתת ההשפעה הסביבתית של ייצור בשר וחלב.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו