לשמירה על מטבוליזם תקין, נדרשת צריכת חלבון . צילום: freepik

רעב תמידי: איך חוסר בחלבון עלול להוביל לצריכת יתר ולהשמנה?

חלבון הוא אחד מאבות המזון החשובים בשמירה על חילוף החומרים התקין • מה קורה כשאין מספיק ממנו? תחושת הרעב יכולה להוביל אותנו לצריכת יתר בלתי נשלטת של אוכל – מה שיכול בסופו של דבר להוביל לעלייה במשקל • חבריכם הטובים ביותר בהקשר זה הם בשר רזה, דגים, ביצים, קטניות ומוצרי חלב דלי שומן

[object Object]

דמיינו שאתם יושבים לשולחן לאחר יום ארוך ומחפשים משהו קטן כדי לספק את הרעב. אתם לוקחים פרי, אולי חטיף בריא, אבל עד מהרה תחושת השובע נעלמת ואתם מוצאים את עצמכם שוב מול המקרר. תחושת הרעב הזו, שלא מרפה, עשויה להיות סימן לחוסר במרכיב חיוני בתזונה שלכם – חלבון. במקום למלא את הבטן, אתם אולי ממלאים את עצמכם בעוד ועוד קלוריות מיותרות, מה שעלול להוביל בסופו של דבר לעלייה במשקל. האם ייתכן שהחוסר בחלבון הוא הגורם הבלתי נראה לצריכת יתר ולהשמנה? 

אתר הבריאות המוביל HealthDigest, אליו הגענו בסיוע ChatGPT, מסביר כי צריכת חלבון מספקת היא קריטית לתפקוד תקין של הגוף, במיוחד עבור שמירה על מאזן האנרגיה והתחדשות התאים. במאמר זה בחינת ההשפעות האפשריות של מחסור בחלבון על חילוף החומרים ועל הבריאות הכללית.

השפעת מחסור בחלבון על חילוף החומרים

כאשר הגוף לא מקבל מספיק חלבון, תהליכי חילוף החומרים מתחילים להיפגע. החלבון מהווה מרכיב חיוני בבניית השרירים, וכאשר אין מספיק חלבון, הגוף נוטה לפרק את רקמות השריר כדי לקבל את החלבון הדרוש. תהליך זה, הידוע כקטבוליזם, מוביל לאיבוד מסת שריר, וכתוצאה מכך לחילוף חומרים איטי יותר. ככל שמסת השריר קטנה, כך הגוף צורך פחות קלוריות במנוחה, מה שעלול להוביל לעלייה במשקל ואחסון מוגבר של שומן.

מכילות את כל חומצות האמינו החיוניות לגוף. ביצים, צילום: freepik

השפעה על תחושת השובע והשליטה בתיאבון

מחסור בחלבון יכול להשפיע גם על תחושת השובע ועל השליטה בתיאבון. חלבון הוא מרכיב תזונתי שעוזר לשמור על תחושת שובע לאורך זמן. כאשר לא צורכים מספיק חלבון, עלולה להיווצר תחושת רעב מוגברת, מה שיכול להוביל לצריכת יתר של פחמימות ושומנים. מצב זה יכול לגרום לעלייה במשקל, במיוחד כאשר הצריכה הקלורית היומית גבוהה מדי ולא מאוזנת.

עם כ-31 גרם חלבון לכל 100 גרם, חזה עוף הוא אחד מהמקורות הנפוצים והעשירים ביותר לחלבון,

השפעה על רמות הסוכר בדם

לפי אתר HealthDigest, חלבון משפיע גם על רמות הסוכר בדם. כאשר הגוף לא מקבל מספיק חלבון, יכול להיווצר חוסר איזון ברמות הסוכר, מה שעלול להוביל לתנודות חדות ברמות האנרגיה ולעייפות. צריכת חלבון מספקת עוזרת לייצב את רמות הסוכר בדם, למנוע תנודות חדות ולשמור על רמות אנרגיה יציבות לאורך היום.

שעועית היא מקור מצוין לחלבון, במיוחד עבור אלו המעדיפים תזונה צמחונית או טבעוני, צילום: JanNijman / Pixabay

השלכות ארוכות טווח על הבריאות

מחסור בחלבון לאורך זמן עלול להוביל למגוון בעיות בריאותיות. Healthline, מקור נוסף מומלץ, מסביר כי מחסור בחלבון יכול לגרום להיחלשות המערכת החיסונית, לפגיעה בצפיפות העצם, ואף להשפיע לרעה על תפקוד המוח והזיכרון. בנוסף, הגוף עשוי להיכנס למצב של רעב, שבו הוא שומר על אנרגיה ומאט את כל תהליכי חילוף החומרים.

דגים הם מקור מצוין לחלבון, ובנוסף הם מכילים שומנים בריאים, במיוחד חומצות שומן אומגה-3, צילום: papas12 / pixabay

איך לוודא שאתם מקבלים מספיק חלבון?

כדי להימנע מהשלכות שליליות על חילוף החומרים, מומלץ לכלול בתזונה היומית מקורות חלבון איכותיים כמו בשר רזה, דגים, ביצים, קטניות ומוצרי חלב דלי שומן. עבור אנשים פעילים גופנית, מומלץ להגדיל את כמות החלבון בתזונה, כדי לתמוך בבניית שרירים ולהאיץ את חילוף החומרים.

טופו, המיוצר מפולי סויה, מכיל כמות גבוהה של חלבון מלא - הוא כולל את כל חומצות האמינו החיוניות שהגוף אינו יכול לייצר בעצמו, צילום: pixabay

לסיכום, מחסור בחלבון בתזונה עלול לגרום לשורה של בעיות בריאותיות, במיוחד בכל הנוגע לחילוף החומרים ולשמירה על משקל גוף תקין. חשוב להקפיד על צריכת חלבון מספקת בהתאם לצרכים האישיים, וכדאי להיוועץ עם מומחה תזונה כדי לבנות תפריט מאוזן ובריא. הקפדה על תזונה עשירה בחלבון תסייע לשמור על תפקוד הגוף בצורה אופטימלית, למנוע עייפות ולהבטיח חילוף חומרים יעיל.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו