X

האם אפשר לשתות יותר מדי מים? כן, וזה מצב מסכן חיים

מים הם מרכיב חיוני לתפקוד תקין של כל התהליכים הביולוגיים בגוף • עם זאת, שתייה מרובה מדי של מים עלולה להוביל למצב מסוכן הנקרא הרעלת מים • במצב זה, נדיר ככל שיהיה, רמת הנתרן בדם יורדת בצורה חדה, מה שעלול לגרום לתסמינים קשים ובמקרים קיצוניים אף תרדמת ומוות.• איך נמנעים משתיית יתר?

האם ייתכן מצב שבו אנו מגזימים בשתיית מים, עד כדי כך שהדבר הופך למסוכן?. צילום: javier_parra / pixabay

לשתות מים זה בריא. האמירה הזו היא מוטו בריאותי מודרני, ואכן, מים הם מרכיב חיוני לשמירה על תפקוד תקין של הגוף. אך האם ייתכן מצב שבו אנו מגזימים בשתיית מים, עד כדי כך שהדבר הופך למסוכן? התשובה היא כן.

מה שמכונה "הרעלת מים" או "היפונתרמיה" הוא מצב נדיר, אך אפשרי, שבו צריכה מופרזת של מים גורמת לשיבוש במאזן המינרלים בגוף ולתופעות לוואי חמורות, ולעיתים אף מסכנות חיים. 

בעוד שרובנו דואגים להימנע מהתייבשות, חשוב לדעת שגם שתיית יתר עלולה להיות מסוכנת לא פחות. אז כיצד ניתן למצוא את האיזון הנכון בין הידרציה נכונה למניעת הרעלת מים? בדקנו עם ChatGPT ולהלן התשובות.

האם קשה לשתות יותר מדי מים?

למבוגרים בריאים, קשה לשתות יותר מדי מים. אך הרעלת מים עשויה להיגרם בעקבות בעיות פסיכיאטריות או נוירו-התפתחותיות, מצבים רפואיים אחרים, שימוש בסמים כמו MDMA (אקסטזי), או בנסיבות יוצאות דופן כמו תחרויות שתייה או שתייה מרובה בכוח תוך זמן קצר.

הרעלת מים עלולה להתרחש גם כאשר אדם מאבד נוזלים מזיעה במהלך פעילות גופנית ואז שותה מים פשוטים ללא הוספת מינרלים, ובמיוחד אלוו העוזרים לשמור על מאזן נוזלים תקין בגוף). זה עלול להוביל למצב חמור ומסוכן הנקרא היפונתרמיה, מצב רפואי שבו רמת הנתרן בדם נמוכה מהמינימום הנדרש לתפקוד תקין של הגוף. תסמיני היפונתרמיה כוללים בחילות והקאות, עייפות, כאבי ראש, התכווצויות שרירים, מצב רוח משתנה, עוויתות ותרדמת.

מה קורה כאשר שותים יותר מדי מים?

למבוגרים בריאים, שתיית כמות מים רבה מדי בעיקר גורמת להגדלת התפוקה השתנית, כלומר כמות השתן שמופרשת על ידי הכליות בפרק זמן מסוים ומהווה מדד חשוב להערכת תפקוד הכליות ומצב ההידרציה של הגוף. עם זאת, שתייה מהירה מדי של מים בכמות רבה יכולה לשבש את מאזן הנוזלים בגוף. כאשר צורכים יותר מדי מים לפני שהכליות מצליחות לסנן את העודפים, מאזן הנוזלים בגוף עלול להיות משובש. זה עלול לגרום להגדלת כמות המים בתוך התאים.

בתוך מערכת העצבים המרכזית, נוירונים (תא עצב) נפוחים יכולים לגרום לתסמינים כמו בלבול, כאבי ראש ועייפות. בנוסף, לחץ מוגבר בתוך המוח עלול לגרום לדופק איטי וללחץ דם גבוה. חוסר טיפול או אבחון מאוחר יכולים להוביל לעוויתות, תרדמת ומוות.

בינואר 2007, ג'ניפר סטריינג (Jennifer Strange), אם ל-3 מקליפורניה, השתתפה בתחרות רדיו בשם "Hold Your Wee for a Wii" שנערכה על ידי תחנת הרדיו KDND 107.9 בקליפורניה. התחרות דרשה מהמשתתפים לשתות כמויות גדולות של מים מבלי להשתמש בשירותים, והזוכה קיבל קונסולת משחקי וידאו Nintendo Wii.

לאחר השתתפותה בתחרות ושתיית כמויות מרובות של מים בזמן קצר, סטריינג סבלה מתסמינים חמורים של הרעלת מים, מצב שבו רמת הנתרן בדם יורדת בצורה חדה, מה שגורם לנפיחות תאי המוח ולבעיות בריאות חמורות. זמן קצר לאחר התחרות, היא מתה כתוצאה מהרעלת מים.

מקרה זה העלה מודעות לסכנות שבשתיית יתר של מים והוביל לביקורת רחבה על הארגון והפיקוח על תחרויות מסוג זה. משפחתה של ג'ניפר סטריינג הגישה תביעה נגד תחנת הרדיו, וזכתה בפיצוי כספי משמעותי בגין מותה הטראגי.

אישה בכושר צעיר שותה מים בחדר כושר, צילום: storyblocks

סימנים לשתיית מים מוגזמת

כדי למנוע הרעלת מים, מומחים ממליצים לא לשתות יותר מ-1.5 ליטר מים לשעה. השיטות הפשוטות ביותר להעריך את מצב ההידרציה שלכם הן לבדוק את צבע השתן ולשים לב לתדירות ההשתנה. צבע שתן צהוב בהיר מעיד על הידרציה תקינה. שתן שקוף לחלוטין עשוי להצביע על שתייה מוגזמת.

כמה מים כדאי לשתות ביום?

מחקר של המכון הלאומי לבריאות (NIH) משנת 2023 מצא שמבוגרים השומרים על הידרציה טובה נוטים להיות בריאים יותר, לפתח פחות מחלות כרוניות כמו מחלות לב וריאות, ולחיות יותר זמן בהשוואה לאלה שלא צורכים מספיק נוזלים.

כמות המים היומית המומלצת משתנה בהתאם לגיל ולמין, אך באופן כללי נשים מבוגרות צריכות לשתות כ-11.5 כוסות נוזלים ביום וגברים כ-15.5 כוסות. כ-20% מצריכת המים מגיעה ממזונות עתירי מים כמו פירות וירקות, מה שמשאיר כ-9 כוסות מים ביום לנשים וכ-13 כוסות לגברים.

כמות המים היומית המומלצת משתנה בהתאם לגיל ולמין, צילום: yganko / vecteezy

בעת פעילות גופנית ממושכת או במזג אוויר חם ולח, הצרכים למים עשויים לגדול. כהמלצה כללית, אנשים שמתאמנים צריכים:

  • לשתות כ-2 כוסות מים שעתיים לפני האימון.
  • להמשיך לשתות במהלך האימון, כמחצית עד כוס נוזלים כל 15-20 דקות.
  • לעבור למשקאות ספורט לאחר השעה הראשונה כדי להחליף נוזלים ומינרלים. 
  • לשתות גם כאשר לא מרגישים צמא.
  • תוך שש שעות מסיום האימון, לשתות 6 כוסות נוזלים לכל קילוגרם שאבד במהלך האימון.

לסיכום, מים הם מרכיב חיוני לגוף, אך שתייה מרובה מדי של מים עלולה להיות מסוכנת. הרעלת מים נדירה ומתאפיינת בדרך כלל במצבים רפואיים, תרופות או נסיבות יוצאות דופן. אם אתם חוששים מהרעלת מים או לא בטוחים בכמות המים היומית הנדרשת לכם, התייעצו עם הרופא שלכם לגבי צרכי הנוזלים האישיים שלכם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר