X

מדיטציה יכולה להזיק – ואפילו להחמיר בעיות בריאות נפשית

מיינדפולנס, סוג של מדיטציה, היא תרגול התמקדות במה שמתרחש בהווה – בתחושות, במחשבות וברגשות. האם זהו פתרון מושלם ללחץ ולבעיות נפשיות? לא בהכרח. למעשה ישנן תופעות לוואי שעלולות להיות מסוכנות. הצד האפל של המדיטציה

מדיטציה עשויה לעזור במניעת דמנציה. אילוסטרציה. צילום: GettyImages

בעוד שמדיטציה היא מונח רחב הכולל שיטות ותרגולים שונים שמטרתם לשפר את המיקוד, השלווה הפנימית וההבנה הרוחנית, מיינדפולנס היא סוג של מדיטציה המתמקדת במודעות להווה בצורה לא שיפוטית. במשך שנים, מדיטציה ומיינדפולנס נתפסו ככלים יעילים להפחתת לחצים. רבים מאמצים את התרגול הזה בתקווה למצוא שלווה פנימית. אולם, בדומה לתרופות רבות, גם למדיטציה יש תופעות לוואי שעלולות להיות מסוכנות.

בשנים האחרונות, מחקרים מדעיים החלו לחשוף את הצד האפל של המדיטציה, כולל תסמינים של דיכאון, חרדה ואף מצבים פסיכוטיים אצל חלק מהמתרגלים. מאמר זה מתמקד בעיקר בתופעות הלוואי הבעייתיות של מיינדפולנס, אך הוא מתייחס גם למדיטציה באופן כללי. כיצד ייתכן שכלי המיועד לרגיעה יכול לפגוע בנפש האדם?

עדויות על תופעות שליליות של מדיטציה בעת העתיקה

עדויות ראשונות למיינדפולנס נמצאו בהודו לפני יותר מ-1,500 שנה. בכתבי דהרמטארה (Dharmatrāta Meditation Scripture), קבוצה של טקסטים בודהיסטיים עתיקים המתארים שיטות מדיטציה שונות, דווחו תסמינים של דיכאון וחרדה שעלולים להופיע בעקבות המדיטציה. בנוסף, הם כוללים תיאורים של אנומליות קוגניטיביות הקשורות לאפיזודות של פסיכוזה, ניתוק ודפרסונליזציה (תחושה שהעולם אינו "אמיתי"). הכתבים משמשים כעדות היסטורית לכך שתופעות שליליות של מדיטציה היו ידועות כבר בעת העתיקה.

בכתבים בודהיסטים עתיקים דווח על תסמיני דיכאון וחרדה שהופיעו בעקבות מדיטציה, צילום: pixabay

במהלך שמונה השנים האחרונות חלה עלייה במחקר המדעי בנושא זה, והממצאים מראים שהתופעות השליליות אינן נדירות. מחקר מ-2022, שבחן מדגם של 953 אנשים בארה"ב שמתרגלים מיינדפולנס בקביעות, הראה כי יותר מ-10% מהמשתתפים חוו תופעות שליליות שהשפיעו משמעותית על חייהם למשך לפחות חודש.

סקירה של מחקרים שנערכו במהלך 40 השנים האחרונות שפורסמה ב-2020 מצאה שההשפעות השליליות השכיחות ביותר הן חרדה ודיכאון, ולאחר מכן סימפטומים פסיכוטיים או הזייתיים, ניתוק,  דפרסונליזציה ופחד או אימה.

ההשפעות השליליות יכולות להתרחש גם אצל אנשים ללא בעיות נפשיות קודמות, אצל אלה שהתנסו במדיטציה במידה מתונה בלבד, ויכולות להוביל לסימפטומים ממושכים.

מיינדפולנס בעבודה | storyblocks

העולם המערבי מודע להשפעות השליליות הללו כבר זמן רב. ב-1976, אמר ארנולד לזרוס, פסיכולוג ריקאי שנחשב לאחד מהאבות המייסדים של הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT), כי מדיטציה יכולה לגרום לבעיות פסיכיאטריות חמורות כמו דיכאון, סערת נפש ואפילו פירוק נפשי סכיזופרני.

אמנם יש ראיות לכך שמיינדפולנס יכול להועיל לרווחת אנשים, הבעיה היא שהמאמנים, הסרטונים, האפליקציות והספרים של מיינדפולנס כמעט ולא מזהירים מפני התופעות השליליות האפשריות.

רונלד פורסר, פרופסור לניהול ומורה בודהיסטי מוסמך, כתב בספרו מ-2023 "McMindfulness" כי מיינדפולנס הפכה לסוג של "רוחניות קפיטליסטית". בארה"ב לבדה, ערך המדיטציה מוערך ב-2.2 מיליארד דולר. ובכירי תעשיית המיינדפולנס צריכים להיות מודעים לבעיות במדיטציה. ג'ון קבט-צין, דמות מפתח בתנועת המיינדפולנס, הודה בראיון לגרדיאן הבריטי ב-2017 כי "90% מהמחקרים [על ההשפעות החיוביות] הם תת-רמה".

התומכים מאמינים שלמיינדפולנס יש כוח להרחיב את השלום והחמלה בעולם, צילום: freepik

ההתלהבות הדתית כמעט של תומכי המיינדפולנס ואמונתם כי השיטה יכולה לשנות לא רק יחידים אלא גם את מסלול האנושות, נפוצה בין התומכים. אפילו רבים מהאתאיסטים והאגנוסטיים שמתאמנים במיינדפולנס מאמינים שלתרגול זה יש כוח להגדיל את השלום והחמלה בעולם.

מחקר בנושא מ-2022, היקר ביותר בהיסטוריה של מדעי המדיטציה (מעל 8 מיליון דולר שמומנו על ידי קרן Wellcome Trust), בחן למעלה מ-8,000 ילדים (בגילאי 11-14) ב-84 בתי ספר בבריטניה בין השנים 2016 ל-2018. תוצאותיו הראו שמיינדפולנס לא שיפר את הרווחה הנפשית של הילדים בהשוואה לקבוצת ביקורת, ואפילו יכול היה להשפיע לרעה על אלה שהיו בסיכון לבעיות נפשיות. 

במחקר בבריטניה מ-2022 מיינדפולנס לא שיפר את הרווחה הנפשית של הילדים, צילום: מערכת feedy באמצעות Ideogram

השלכות אתיות

האם זה אתי למכור אפליקציות מיינדפולנס, ללמד אנשים שיעורי מדיטציה, או אפילו להשתמש במיינדפולנס בפרקטיקה קלינית מבלי להזכיר את תופעות הלוואי האפשריות? לאור הראיות למגוון השפעות שליליות, התשובה צריכה להיות לא.

עם זאת, רבים ממדריכי המדיטציה והמיינדפולנס מאמינים שהתרגולים הללו יכולים רק להועיל ואינם מודעים לאפשרות לתופעות שליליות. התגובה השכיחה ביותר שאני שומע מאנשים שחוו תופעות שליליות היא שהמורים לא מאמינים להם. הם בדרך כלל אומרים להם להמשיך במדיטציה וזה יעבור.

מחקר על אופן הבטיחות בתרגול מדיטציה רק התחיל לאחרונה, מה שאומר שעדיין אין עצות ברורות לתת לאנשים. יש בעיה רחבה יותר בכך שהמדיטציה עוסקת במצבי תודעה יוצאי דופן ואין לנו תיאוריות פסיכולוגיות שיסייעו להבין את המצבים הללו.

אך יש משאבים שאנשים יכולים להשתמש בהם כדי ללמוד על ההשפעות השליליות. אלה כוללים אתרי אינטרנט שנוצרו על ידי מתרגלים שחוו השפעות שליליות חמורות ומדריכים אקדמיים עם פרקים ייעודיים לנושא זה. בארה"ב יש שירות קליני המוקדש לאנשים שחוו בעיות חריפות וארוכות טווח, בראשות חוקר מיינדפולנס.

אם המדיטציה נועדה לשמש ככלי לרווחה או ככלי טיפולי, הציבור צריך להיות מיודע על פוטנציאל הפגיעה שלה.

בהכנת הכתבה הסתייענו ב-ChatGPT. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר