בתולדות הילידים האמריקאים, הדבורים מסמלות את הקהילה; במיתוסים הקלטיים, הדבורים הם שליחי הרוחות מהעולם האחר. ברחבי העולם, הפרפרים מבטיחים שינוי וגלגול נשמות. ויונק הדבש, מהציפורים הייחודיות ביותר בטבע, נושא עמו מגוון רחב של סמלים ומשמעויות תרבותיות ורוחניות ברחבי העולם; בין היתר, הוא סמל של חיים בלתי נלאים, רוחניות והתחדשות, אהבה ויופי.
האזטקים האמינו שיונקי הדבש הם גלגול של לוחמים שנולדו מחדש ושובו לחיים עם מקור במקום עם חרבות, ממשיכים את קרבותיהם לנצח בשמיים.
הספרדים הראשונים שהגיעו לעולם החדש, כשהם רואים את יונק הדבש לראשונה (הם חיים רק בחצי הזה של הגלובוס), קראו להם Los pájaros de la resurrección ("ציפורי התחייה"). הם האמינו שכל דבר שמבריק כל כך חייב להיווצר מחדש בכל יום.
ברפובליקה הדומיניקנית קוראים להם suma flor ("פרח מזמזם").
הפורטוגלים קוראים להם beija-flor ("נשקני פרח").
View this post on Instagram
ציפורים: עשויות למען ומן האוויר
משפחת הטרוכילידה (Trochilidae), הידועה גם כמשפחת יונקי הדבש, היא אחת ממשפחות הציפורים המרתקות ביותר בטבע. ציפורים אלו ידועות בזכות יכולותיהן האקרובטיות, המהירות הגבוהה, והצבעים הזוהרים שלהן. יונקי הדבש מצויים באופן טבעי רק ביבשת אמריקה, מהאזור הארקטי בצפון ועד לצ'ילה וארגנטינה בדרום.
יונקי הדבש מגשימים כל כך הרבה הפכים שקיומם עצמו נראה כמו נס. הם הציפורים הקלות ביותר בשמיים - וגם, יחסית לגודלן, המהירות ביותר. ציפורים קטנות ועדינות אלה מבצעות נדידות ארוכות ומסוכנות. יונק הדבש הרופוס האדום-כתום, זן קטן, באורך של כ-8 ס"מ בלבד, טס בכנפיים קלות באזור נרחב בין מקסיקו בחורף ועד אלסקה בעונת הקינון.
הציפורים שונות פיזיולוגית מאוד מאיתנו. בני אדם ויונקים אחרים הם יצורים מלאי נוזלים. הרופאים היוונים הקדומים האמינו שכל הרפואה יכולה להתבסס על הבנת הנוזלים האלה, שהם כינו הומורס. אבל ציפורים, כדי להשתחרר לטיסה, לא יכולות להרשות לעצמן להיות עמוסות בנוזלים כבדים.
ציפורים עשויות אוויר.
שלא כמו העצמות העבות שלנו, מלאות מוח העצם, רוב עצמות הציפורים חלולות. אפילו הגולגולות שלהן נתמכות במעברי אוויר. פירי הנוצות שלהן חלולים, והנוצות עצמן, כמו רצועות ולקרו (סקוץ'), ננעלות יחד כדי לתפוס אוויר.
גופם מלא שקי אוויר המתפקדים, בחלקם, כהארכות של הריאות. לא פחות מתשע שלפוחיות דקות אלה ממלאות את גופו הזעיר של יונק הדבש: זוג אחד בחלל החזה, עוד אחד מתחת לכל להב כתף, עוד זוג בבטן, אחד מתחת לכל כנף, ואחד לאורך הצוואר.
יונקי הדבש הם הציפורים הקלות ביותר בשמיים. מתוך כ-240 מיני יונקי הדבש, כולם מוגבלים להמיספירה המערבית (מחצית המערבית של כדור הארץ). יונק הדבש הענק של האנדים הוא באורך של כ-20 סנטיטמטרים; יונק הדבש הדבורה של קובה, אורכו כ-5 סנטימטרים והוא שוקל גרם אחד בלבד.
View this post on Instagram
קסם טהור: יונק דבש בתעופה
העדינות היא התמורה שיונקי הדבש קיבלו עבור כוחות התעופה שאין שני להם. לבד מהציפורים, הם יכולים לרחף, לעוף לאחור ואפילו לעוף הפוך.
המהירות של ציפורים קטנות אלה, מדהימה: במופע החיזור שלו, יונק הדבש הזכר של אלן, לדוגמה, יכול לצלול מהשמיים, להגיע למהירות של 98 קמ"ש - וביציאתו מהצלילה, הוא חווה כוח של יותר מתשע פעמים כוח הכבידה.
מותאם לאורך הגוף, יונק הדבש של אלן הוא הציפור המהירה ביותר בעולם. בצלילה במהירות של 385 אורכי גוף בשנייה, יונק דבש זה גובר על הבז הנודד במהירות של 200 אורכי גוף בשנייה - ואפילו גובר על מעבורת החלל כשזו זועקת דרך האטמוספירה במהירות של 207 אורכי גוף בשנייה.
ובגלל - לא למרות - העדינות שלהם, יונקי דבש יכולים לבצע אקרובטיקה שאף ציפור אחרת אינה מתקרבת אליה. לבד מבין עשרת אלפים מיני הציפורים בעולם, רק אלה ממשפחת יונקי הדבש, משפחת טרוכילידה, יכולים לרחף באוויר. במשך מאות שנים, אף אחד לא ידע איך הם עושים זאת. הם נחשבו לקסם טהור.
View this post on Instagram
היעלמות המאביקים: ציפורים, דבורים ופרפרים כולם בירידה
מה יקרה אם לא יהיו לנו דבורים, פרפרים או יונקי דבש שילוו אותנו?
זהו סיכון הולך וגדל. מספר גבוה של מאביקים, כולל יונקי דבש, מצוי בסכנה חמורה. אוכלוסיית דבורות הדבש בצניחה. הסיכוי לראות דבורה צנח ב-50 אחוז מאז 1974. אוכלוסיות הפרפרים פחתה, לפי אחת ההערכות, ב-33 אחוז מאז שנת 2000. שלושה מיליארד ציפורים - אחת מכל ארבע - נעלמו משמי צפון אמריקה מאז 1970. דו"ח "הציפורים ושינוי האקלים" של האגודה הלאומית אודובון (2014), מסמך מחקרי חשוב המתאר את ההשפעות של שינויי האקלים על אוכלוסיות הציפורים בצפון אמריקה, מזהיר שחצי מכל הציפורים באזור זה מצויות בסיכון, והוא מציין ארבעה מיני יונקי דבש שלפי התחזיות יאבדו 90 אחוז מטווח הרבייה הקטן שלהם עקב שינוי אקלים שנגרם על ידי האדם עד שנת 2080.
יונקי הדבש ניצבים בפני מגוון איומים המעמידים אותם בסכנת הכחדה מיידית. הרס בתי גידול, שינויי אקלים, שימוש בחומרי הדברה ושינויי שימוש בקרקע הם רק חלק מהגורמים שמובילים לירידה באוכלוסיות יונקי הדבש. כדי להגן על ציפורים ייחודיות אלה, יש צורך במאמצים נרחבים לשימור בתי הגידול הטבעיים שלהן ולהפחתת ההשפעות השליליות של פעולות האדם על הסביבה.
View this post on Instagram
בהכנת הכתבה הסתייענו ב-ChatGPT.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו