X

המהפכה הצרפתית: 23 עובדות מעניינות שלא הכרתם

אין חובה להכיר את העובדות הללו על המהפכה הצרפתית כשמבקרים בצרפת, אך אם תדעו אותן, תבינו טוב יותר מדוע צרפת היא כפי שהיא כיום – מדוע הצרפתים מרבים לצאת לרחובות, מדוע אין להם משפחת מלוכה, וכיצד הגיע נפוליאון. וכמובן, תכירו את הדמויות המרתקות שמאחורי שמות הרחובות

חגיגת החירות והמהפכה. יום הבסטיליה בפריז. צילום: אי.אף.פי

המהפכה הצרפתית, שפרצה היום, 14 יולי, בשנת 1789 והסתיימה ב-1799, הייתה אחת התקופות הסוערות והמכריעות ביותר בהיסטוריה העולמית. היא נבעה ממשבר כלכלי חמור, תסכול חברתי רחב והשראה מתנועות נאורות ואידיאולוגיות חדשות. העם הצרפתי, שסבל מעוני, רעב וחוסר שוויון, קם על רגליו ודרש שינוי רדיקלי בסדר החברתי והפוליטי.

המהפכה התחילה עם הסתערות המון פשוטי עם על הבסטיליה ב-14 ביולי 1789, אירוע שסימל את תחילת ההתקוממות העממית כנגד עריצות המלוכה. במהלך העשור שלאחר מכן, התרחשה שרשרת של אירועים מרתקים – הקמת האספה הלאומית, הכרזת זכויות האדם והאזרח, הוצאתו להורג של המלך לואי ה-16, שלטון הטרור בראשות רובספייר, והעלאת נפוליאון בונפרטה לשלטון. כל אלו היוו חלק בלתי נפרד מתהליך המהפכה שהביא לסיום שלטון המלוכה ולכינון רפובליקה צרפתית ראשונה.

סופו של עידן. קריסטן דנסט בסרטה של סופיה קופולה "מרי אנטואנט" (2006) 

המהפכה הצרפתית לא רק שינתה את פניה של צרפת, אלא גם היוותה השראה לתנועות דמוקרטיות וזכויות אדם ברחבי העולם. היא הציגה ערכים חדשים כמו חירות, שוויון ואחווה, שהפכו לנכסים אוניברסליים והשפיעו על תנועות רבות בהיסטוריה המודרנית. אך מעבר לאירועים המרכזיים והידועים, ישנם פרטים פחות מוכרים ומרתקים שמעשירים את הבנתנו על התקופה הסוערת הזו. הנה 23 עובדות מעניינות על המהפכה הצרפתית שלא בהכרח הכרתם.

המהפכה התחילה עם משבר כלכלי

המהפכה הצרפתית החלה על רקע משבר כלכלי חמור. החוב הלאומי של צרפת תפח בעקבות מלחמת שבע השנים והסיוע שניתן למהפכה האמריקאית. האינפלציה והמחסור במזון הובילו לזעם עממי שהתפרץ בהסתערות על הבסטיליה ב-14 ביולי 1789.

הבסטיליה הייתה סמל לעריצות, אך לא בית כלא חשוב

הבסטיליה, שהפכה לסמל המהפכה, הייתה במציאות בית כלא קטן יחסית עם מספר מועט של אסירים. למרות זאת, היא סימלה את עריצות המלוכה והאצולה בעיני העם, וההסתערות עליה הפכה לאירוע מכונן.

העם לא רק הסתער על הבסטיליה - הוא הרסו אותה

אחרי שהבסטיליה נכבשה, האזרחים לא הסתפקו בכיבוש. הם החלו לפרק את המבנה לבנה אחר לבנה. חלק מהאבנים נמכרו כמזכרות, והרס הבסטיליה הפך לסמל לסיום שלטון העריצות.

רובספייר: ממגן העם למנהיג שלטון הטרור

מקסימיליאן רובספייר, עורך דין אידיאליסט שהאמין בצדק חברתי, הפך לאחת הדמויות המרכזיות במהפכה. קנאותו הובילה אותו להנהיג את ״שלטון הטרור״ (1793-1794) שבו הוצאו להורג אלפים. בסופו של דבר, הוא עצמו נעצר והוצא להורג. 

ההוצאה להורג של רובספייר, 1794

לוח השנה המהפכני

המהפכנים הצרפתים הנהיגו לוח שנה חדש שנועד לשבור את הקשר עם העבר המלוכני והדתי. כל חודש נקרא על שם תופעות טבע, והחודשים חולקו לשלושה שבועות של עשרה ימים. הלוח הזה לא החזיק מעמד ונזנח בשנת 1805.

אולימפה דה גוז והצהרת זכויות האישה

במהלך המהפכה, הסופרת אולימפה דה גוז פרסמה את "הצהרת זכויות האישה והאזרחית", שבה דרשה שוויון מלא לנשים. היא הוצאה להורג בשנת 1793, אך הרעיונות שלה היוו בסיס לתנועות פמיניסטיות מאוחרות יותר.

הדירקטוריון והפלתו על ידי נפוליאון

לאחר תקופת שלטון הטרור, הוקם הדירקטוריון, ממשלה בת חמישה חברים. הדירקטוריון לא הצליח לשמור על יציבות, ובשנת 1799 נפוליאון בונפרטה ביצע הפיכה צבאית והפך לקונסול הראשון.

הגיליוטינה: כלי הוצאה להורג "הומני"

הגיליוטינה, שהפכה לסמל המהפכה, נועדה להיות כלי הוצאה להורג הומני יותר מאשר תלייה או חרב. ד"ר ג'וזף-איגנס גיוטין, רופא שתמך בשימוש בו במסגרת רפורמה משפטית ושעל שמו היא נקראה, קיווה שהשימוש בו יהיה מהיר וללא סבל. ההוצאה להורג האחרונה בגיליוטינה בצרפת הייתה ב-1977. בשנת 1981, כאשר צרפת ביטלה את עונש המוות, הגליוטינה יצאה משימוש לחלוטין.

השפעת המהפכה על אמנות ותרבות

המהפכה הצרפתית השפיעה על תחומים רבים, כולל אמנות ותרבות. ציירים כמו ז'אק-לואי דויד השתמשו באמנותם כדי להעביר מסרים פוליטיים ולחזק את ערכי המהפכה. יצירותיהם הפכו לסמלים המייצגים את התקופה ואת רוח המהפכה.

ז'וזפין, הקיסר. פרט מתוך "הכתרת נפוליאון" (ז'אק לואי דוד, 1806-1807)

 

המהפכה הובילה למהפכה התעשייתית

המהפכה הצרפתית יצרה שינוי כלכלי חברתי עמוק שהיווה תשתית למהפכה התעשייתית. ביטול השיטה הפיאודלית ואימוץ מדיניות כלכלית חופשית אפשרו פיתוח תעשייתי מואץ.

המהפכה השפיעה על המהפכה בהאיטי

המהפכה הצרפתית נתנה השראה למהפכה בהאיטי (1791-1804), שהובילה לביטול העבדות ולהקמת הרפובליקה השחורה הראשונה. המהפכה בהאיטי הייתה הראשונה שהצליחה להשתחרר מעול הקולוניאליזם האירופאי ולהקים מדינה עצמאית.

המהפכה שינתה את חוקי הירושה

לפני המהפכה, זכויות הירושה היו מוגבלות בעיקר לגברים בני האצולה. המהפכה שינתה את חוקי הירושה, והעניקה זכויות ירושה שוות לכל האזרחים, כולל נשים.

יום הניצחון על הבסטיליה היה כמעט ללא קרב

הסתערות על הבסטיליה נחשבת לקרב חשוב, אך במציאות, האירוע היה כמעט ללא קרב. היו מספר מועט של חיילים שהגנו על המבצר, והכניעה הגיעה במהרה יחסית.

ההסתערות על הבסטיליה, 14 יולי 1789

מערכת המשפט החדשה

המהפכה הביאה לשינויים מרחיקי לכת במערכת המשפט. הוקמו בתי משפט חדשים, וההליך המשפטי הפך לשקוף ומבוסס על עקרונות של צדק ושוויון.

חינוך ציבורי חינם

המהפכה קידמה את הרעיון של חינוך ציבורי חינם לכל הילדים. האמונה הייתה שחינוך הוא זכות בסיסית של כל אדם, והוא קריטי לחברה דמוקרטית שוויונית.

הסוף של המונרכיה האבסולוטית

המהפכה הצרפתית סימנה את סופה של המונרכיה האבסולוטית בצרפת והביאה לכינון משטר רפובליקני. 

שליט אבסולוטי, "מלך השמש" לואי ה-14

יצירת מערכות מדידה סטנדרטיות

במהלך המהפכה, הוחלט על יצירת מערכת מדידה סטנדרטית – המערכת המטרית. מטר אחד הוגדר כ-10 מיליון חלקי המרחק מהקוטב הצפוני לקו המשווה.

המהפכה והספרות

המהפכה הצרפתית השפיעה רבות על הספרות. סופרים כמו ויקטור הוגו כתבו יצירות שהושפעו מהאירועים והאידיאלים של התקופה.

שינויי אופנה

המהפכה הצרפתית הביאה לשינוי משמעותי באופנה. הלבוש הפך לפשוט יותר והתרחק מהסגנון המפואר של האצולה. בגדים פשוטים יותר בסגנון ניאו-ריאליסטי סימלו את השוויון והאחווה.

פחות גנדרנות. אופנת נשים לאחר המהפיכה ("מאדאם רקמייה" מאת  פרנסואה ז'ראר, 1802)

עליית הלאומיות

המהפכה תרמה להתפתחות רעיונות לאומיים ולעליית התנועות הלאומיות בצרפת וברחבי אירופה. העם הצרפתי החל לראות בעצמו כאומה מאוחדת ולא רק כאוסף של מחוזות.

פלגנות בקרב המהפכנים

המהפכה הצרפתית לא הייתה אחידה. בקרב המהפכנים עצמם היו פלגים שונים ורבים. הג'ירונדינים, שנחשבו למתונים יותר, והיעקובינים הרדיקליים בהנהגת רובספייר. הפלגנות הובילה למאבקים פנימיים, שלבסוף הביאו לתקופת שלטון הטרור.

האמירה המיוחסת למארי אנטואנט: "אם אין לחם, שיאכלו עוגות"

המשפט המפורסם "אם אין להם לחם, שיאכלו עוגות" מיוחס למארי אנטואנט, מלכת צרפת, אך סביר להניח שמעולם לא אמרה אותו. המשפט הפך לסמל לניתוק המעמד השליט מהעם ולחוסר האמפתיה שלו כלפי הסבל האנושי.

אמרה או לא אמרה? מרי אנטואנט

ההמנון הצרפתי: "לה מרסֵיֵיז"

"המנון צרפת, "לה מרסֵיֵיז" (La Marseillaise), נכתב בשנת 1792 על ידי קלוד-ז'וזף רוז'ה דה ליל. השיר נכתב במקור כקריאה לגיוס חיילים להגנה על המולדת, והוא הפך לסמל של המהפכה הצרפתית ולקריאה למאבק לחירות. המילים הנלהבות והפטריוטיות של ההמנון משקפות את רוח המהפכה ואת הנחישות להיאבק על חירות ושוויון.

נפוליאון בן מהפכה? 

נפוליאון בונפרטה הפך לקונסול הראשון לאחר הפיכה צבאית בשנת 1799 וניצל את הוואקום השלטוני שנוצר בעקבות המהפכה כדי לבסס את שלטונו. למעשה, נפוליאון היה שילוב מורכב של בן מהפכה ושליט יחיד. הוא יישם עקרונות מהפכניים כמו קוד נפוליאון שהשפיע על מערכות משפט רבות, אך גם ריכז בידיו סמכויות אבסולוטיות כמו המלכים לפניו, כשהכתיר את עצמו כקיסר ושלט באירופה בכוח צבאי ופוליטי.

נפוליאון חוצה את האלפים, ציור שמן מאת ז'אק לואי דוד, 1801-1805 (מיקום: Château de Malmaison), צילום: Flickr

המהפכה הצרפתית הייתה תקופה של שינוי עמוק ורחב שהשפיעה על כל תחומי החיים בצרפת ומעבר לה. הידיעה על הפרטים הפחות ידועים הללו מעשירה את הבנתנו על התקופה וההשפעה העמוקה שלה על ההיסטוריה העולמית.

בהכנת הכתבה הסתייענו ב-ChatGPT.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר