X

שומן רווי מול שומן בלתי רווי: מה עדיף לבריאות?

שומנים הם חלק בלתי נפרד מהתזונה שלנו, ומשחקים תפקיד קריטי בתהליכים ביולוגיים חיוניים כמו ייצור הורמונים, ספיגת חומרים מזינים ושמירה על טמפרטורת הגוף. עם זאת, לא כל השומנים נוצרו שווים. מה ההבדלים בין שומן רווי לשומן בלתי רווי, ואיזה מהם עדיף לבריאותנו. כל התשובות העדכניות ביותר

סלמון, אבוקדו, אגוזים וזרעים. שומנים בלתי רוויים. צילום: Seksak Kerdkanno / Vecteezy

בעידן שבו מודעות לבריאות ותזונה נכונה נמצאת במרכז השיח הציבורי, חשוב להבין את ההבדלים בין סוגי השומנים השונים וכיצד הם משפיעים על בריאותנו. שומן הוא רכיב תזונתי חיוני לבריאות הגוף. הגוף שלנו זקוק לשומן לתהליכים קריטיים כמו ייצור הורמונים, ספיגת חומרים מזינים וויסות טמפרטורת הגוף. בנוסף, הגוף משתמש בשומן כמקור אנרגיה.

למרות ששומן חיוני לבריאות, אנשים רבים מנסים להימנע מצריכתו מסיבות בריאותיות. לעיתים קרובות, שומן הוא נושא למחלוקות והבנה לא נכונה, משום שסוגים שונים של שומן משפיעים באופן שונה על הבריאות.

מהם סוגי השומן?

השומנים מתחלקים בדרך כלל לשומן רווי, שומן בלתי רווי ושומן טרנס. שני הסוגים הראשונים יכולים להיות חלק מתזונה בריאה, אך חשוב לדעת מה הם, איך הם משפיעים על הבריאות וכמה שומן הגוף זקוק לו כדי לשמור על בריאות תקינה.

מהו שומן רווי?

השומנים מורכבים מפחמן, מימן וחמצן. שומנים רוויים מכילים רק קשרים יחידים בין מולקולות הפחמן שלהם, בעוד ששומנים בלתי רוויים מכילים קשרים כפולים. בגלל ששומנים רוויים לא מכילים קשרים כפולים, הם "רווים" במולקולות מימן, מה שמסביר מדוע שומנים רוויים כמו חמאה ושמן קוקוס הם מוצקים בטמפרטורת החדר לעומת שומנים בלתי רוויים כמו שמן זית.

שומנים רוויים כוללים סוגים שונים של חומצות שומן – קצרות, ארוכות, בינוניות וארוכות מאוד – ולכל אחת מהן השפעות שונות על הבריאות.

אל תגזימו עם החמאה, צילום: Getty Images

חמאה היא אחד המקורות העשירים ביותר בשומן רווי, ובשל כך היא מוצקה בטמפרטורת החדר. צריכת חמאה בכמות מוגזמת עלולה להעלות את רמות הכולסטרול בדם ולהגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם. 

בשר בקר, כולל סטייק, מכיל אחוז גבוה של שומן רווי, במיוחד בחלקים השומניים יותר של הבשר. חשוב לציין כי למרות שבשר בקר עשיר בחלבונים ובחומרים מזינים חיוניים אחרים, צריכה מוגזמת של שומן רווי עלולה להעלות את רמות הכולסטרול בדם ולהגדיל את הסיכון למחלות לב וכלי דם.

מומלץ לצרוך חמאה, בשר בקר במידה ולשלב בתזונה גם מקורות בריאים יותר לשומנים, כמו שמן זית, אגוזים ודגים שמנים.

'צמחוני יכול להתחיל לאכול סטייק פשוט כי הוא שכח שיש לו הרגל תזונה מסוים', צילום: @denamorado / Freepik

השפעות על הבריאות

מאז שנות ה-60, ארגוני בריאות ממליצים להקטין את צריכת השומן הרווי כדי להגן על בריאות הלב. זאת משום ששומן רווי הוכח כמעלה גורמי סיכון למחלות לב, כמו כולסטרול LDL ("הכולסטרול הרע").

למרות זאת, מחקרים עדכניים מציעים שייתכן ושומן רווי אינו כל כך גרוע לבריאות הלב כמו שחשבו בעבר. לדוגמה, מחקר אחד שנערך על 135,335 אנשים מ-18 מדינות לאורך 10 שנים לא מצא קשר בין צריכת שומן רווי לסיכון למחלות לב או למוות ממחלות לב.

עם זאת, מחקרים נוספים מצאו כי הפחתת צריכת שומן רווי יכולה להקטין את הסיכון למחלות לב, ולכן יש צורך במחקרים איכותיים נוספים על השפעות השומן הרווי על בריאות הלב.

מהו שומן בלתי רווי?

שומנים בלתי רוויים מתחלקים לשני סוגים: חד-בלתי רוויים ורב-בלתי רוויים. שומנים חד-בלתי רוויים מכילים קשר כפול אחד בין מולקולות הפחמן, ואילו שומנים רב-בלתי רוויים מכילים שניים או יותר קשרים כפולים.

עשיר בשומנים חד בלתי רוויים ונוגדי חמצון. שמן זית, צילום: ededchechine / freepik

שומנים בלתי רוויים נחשבים לבריאים יותר ונמצאים במגוון רחב של מזונות. הנה כמה דוגמאות נפוצות:

שמן זית: עשיר בשומנים חד-בלתי רוויים, מתאים לבישול ולתיבול סלטים.

אבוקדו: מקור מצוין לשומנים חד-בלתי רוויים ותורם לשובע ותחושת רוויה.

אגוזים וזרעים: כמו אגוזי מלך, שקדים, גרעיני חמנייה וזרעי פשתן, מכילים שומנים חד-בלתי רוויים ורב-בלתי רוויים.

דגים שמנים: כמו סלמון, מקרל, וטונה, עשירים בחומצות שומן אומגה-3, שהן שומנים רב-בלתי רוויים.

עשיר בחומצות שומן אומגה-3. סלמון מעושן, צילום: eak_kkk / pixabay

שמן אבוקדו: בעל תכולת שומנים חד-בלתי רוויים גבוהה ומתאים לבישול ולטיגון.

שמן קנולה: מכיל שומנים חד-בלתי רוויים ורב-בלתי רוויים, מתאים לבישול ואפייה.

שמן חמניות: עשיר בשומנים רב-בלתי רוויים ומשמש בעיקר לבישול.

שילוב מזונות אלו בתזונה יכול לתרום לבריאות הלב וכלי הדם ולהפחית את הסיכון למחלות כרוניות.

השפעות על הבריאות

שומנים בלתי רוויים נחשבים לרוב כבריאים יותר משומן רווי. לדוגמה, שמן זית, המורכב בעיקר משומנים חד-בלתי רוויים, הוכח כמפחית סיכון למחלות לב. מחקרים מצאו כי צריכת שומנים חד-בלתי רוויים ממקורות צמחיים מקטינה משמעותית את הסיכון למוות ממחלות לב וסרטן.

שומנים רב-בלתי רוויים, כמו חומצות השומן אומגה-3 הנמצאות בדגים שמנים, הם בעלי תכונות אנטי-דלקתיות משמעותיות.

המלצות תזונתיות לצריכת שומן

ארגוני בריאות ממליצים על כמות כוללת של שומן בתזונה. לדוגמה, טווח החלוקה של מקרונוטריאנטים המקובל (AMDR) ממליץ כי השומנים יהוו 20% עד 35% מהצריכה הקלורית היומית.

האגודה האמריקאית לבריאות הלב ממליצה להגביל את צריכת השומן הרווי לפחות מ-6% מהצריכה הקלורית היומית, כלומר לא יותר מ-13 גרם שומן רווי ביום בתזונה של 2,000 קלוריות ליום.

טיפים לצריכת שומנים בריאה

גם שומן רווי וגם בלתי רווי יכולים להיות חלק מתזונה בריאה. עם זאת, עדיף להתמקד בשומנים הידועים כמשפרים את הבריאות, כמו שומנים בלתי רוויים הנמצאים בשמן זית, אגוזים ודגים שמנים.

להלן מספר דרכים לשילוב שומנים בריאים בתזונה ולהפחתת צריכת שומנים רוויים:

בישול עם שמנים בריאים: שמן זית ושמן אבוקדו עשירים בשומנים חד-בלתי רוויים ומתאימים לשימוש יומיומי.

הפחתת מזונות מטוגנים: מזונות מטוגנים מכילים שומני טרנס המזיקים לבריאות ומעלים את הסיכון למחלות לב וסרטן.

מזונות מטוגנים מכילים שומני טרנס ויכולים להעלות את הסיכון למחלות לב וסרטן, צילום: דמיטרי פומזן Karela Agency

 

הגבלת צריכת בשר אדום: בשר בקר עשיר בשומנים רוויים ארוכי שרשרת, העלולים לפגוע בבריאות הלב.

שילוב יותר שומנים צמחיים בתזונה: אבוקדו, זיתים, אגוזים וזרעים הם דוגמאות למזונות צמחיים עשירים בשומן בלתי רווי.

לסיכום, שומן רווי ובלתי רווי יכולים להיות חלק מתזונה בריאה, אך השומנים הללו משפיעים באופן שונה על הבריאות. מומלץ להתמקד בשומנים בלתי רוויים שמראים יתרונות בריאותיים ולצרוך שומנים רוויים במידה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר