קערת פירות. צילום: מערכת feedy באמצעות הבינה המלאכותית ideogram

מצאתם פירות בסופר לפני העונה? לא כדאי לכם לשמוח

אנחנו יודעים שאתם מחכים לעונת האבטיחים, המלונים והקוקוס בקוצר רוח – אבל אם תמצאו אותם מוקדם מהצפוי בסופר השכונתי, כדאי שתדעו שזה לא בהכרח אומר שיש לכם מזל

אם יש לכם קערת תפוחים, אגסים או דובדבנים יפים ועסיסיים על השיש במטבח – אתם אולי מרוצים מהפירות הבשלים והטעימים שקניתם, אבל העובדה הזו צריכה דווקא להדאיג אתכם. למה? ננסה להבין בסיוע Claude.

לפני שלוש שנים, במרץ 2021, נרשם בקיוטו שביפן שיא עצוב מאוד: עצי הדובדבן רשמו את שיא הפריחה המוקדמת ביותר שלהם מאז תחילת התיעוד, לפני כ-1,210 שנה. השינוי העונתי הזה, המונע על ידי חורפים מתונים יותר והקדמת בוא חום הקיץ, ממחיש את ההשפעות העמוקות של שינויי האקלים על היבולים ברחבי העולם.

עבור תעשיית הפירות העולמית, שמכניסה מיליארדי דולרים בשנה ותלויה במחזורי גידול מסונכרנים, העיוותים הללו מהווים איום קיומי. תנודות הטמפרטורה מבלבלות את ‘השעונים הביולוגיים’ המכוונים היטב של העצים לכאוס, ועלולות להוביל להשלכות הרסניות על תפוקת היבול, איכות הפרי והזנים הזמינים לצרכנים בעשורים הקרובים.

לב הבעיה הוא הריקוד המורכב בין קור לחום הנדרש על ידי עצי פרי. רוב הזנים צריכים משך זמן מסוים של צינת חורף כדי לשבור את התרדמה, ולאחר מכן תקופה חמה כדי לפרוח. חוסר הסדירות ההולך וגובר של עונות השנה משבש את מחזורי הטמפרטורה התלויים זה בזה - וההשפעות כבר מורגשות באזורים ים תיכוניים כמו דרום אירופה וצפון אפריקה, בהם עצים אינם מצליחים לקבל מספיק קור, ומעכבים את הצמיחה והנבת הפירות. בינתיים, כפור מאוחר לא עונתי הורג את הפריחה המוקדמת של תפוחים, דובדבנים ושזיפים ברחבי ארצות הברית ואירופה. גם כאשר פריחה שופעת מפנה את מקומה ליבול שופע, מאפייני הפירות, כמו טעם, מרקם ועמידות למחלות, משתנים בעדינות על ידי האקלים המשתנה. באזורים מסוימים, תפוחים הופכים למתוקים יותר, בגלל עלייה ברמות הסוכר המונעת מההתחממות.

מעבר להשפעות האקלים הישירות, העיתוי של תקופות הפריחה מעוות גם ביחס למחזורי החיים של מאביקים, כמו דבורי בר וחרקים אחרים החיוניים להפריה. חוסר התאמה פנולוגי זה מבשר על ירידה נוספת באיכות ובתנובה.

כדי להסתגל, סלסלת הפירות של מחר עשויה להיראות שונה לחלוטין. זנים ש’תורבתו’ בקפידה לשגשג בתנאים ההיסטוריים המקומיים נמצאים בסיכון להכחדה מכוונת לטובת זנים המתאימים יותר לאקלים העתידי הצפוי. כך, למשל, מטעים בבריטניה עשויים להישלט בקרוב על ידי גזעי תפוחים שמקורם במקומות חמים יותר מהזנים האנגליים הקלאסיים. במקרה הטוב, נראה שינויים בזני הפירות הזמינים על מדפי הסופרמרקטים והשווקים בעשורים הבאים. במקרה הגרוע, לא יהיו מספיק זני פירות זמינים כדי להקדיש להם מדפים שלמים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...