החקלאים ברחבי הארץ אומדים את הנזקים מגל הקור שהביאה עימה הסופה "קורל' שהגיע לשיא ביממה האחרונה עם טמפרטורות נמוכות במיוחד, ואירועי קרה, בחשש מפגיעה בגידולי החקלאות ברחבי הארץ. החקלאים נערכים ליממה הקרובה בה גם צפויים גלי קור נוספים, משמעותיים.
בחברת ג"ג (גליל גולן) אגודה חקלאית, בבעלות החברה לפיתוח הגליל אומרים כי ביממה האחרונה הטמפרטורה ירדה אל מתחת לאפס והגיעה למינוס 3 ואף למינוס 5 מעלות צלזיוס, בחלק משטחי השדות בעמק החולה, וגרמו לנזקים בחלק משטחי החיטה הפרושים על פני 45 אלף דונם, שעתידים לפגוע ביבול הגרעינים. בנוסף הביאה הקרה לנזקים כבדים בחלק משטחי גידול תפוחי האדמה, הנפרשים על פני 3,500 דונם.
עופר גור, יו"ר הוועדה החקלאית בערבה התיכונה: "בלילה הטמפרטורה הגיעה בשטחי החקלאות באזור מושב פארן למינוס 1.7 מעלות צלזיוס, ובאזור מושב צופר ל- 0 מעלות, קרה אשר עלולה להשפיע בעיקר על גידולי הפלפלים הרגישים והעגבניות. בדרך כלל ניתן לבחון את נזקי הקרה מספר ימים לאחר אירוע, אך בשעה זו חקלאי הערבה מסיירים בחממות ובשטחי החקלאות להערכת המצב, ובמקביל אנו נערכים ליממה הקרובה בה גם צפויה קרה".
חברת ג"ג מקיימת משעות הבוקר סיורים בשטחי הגד"ש על מנת לאמוד את הנזקים, ולהיערך לקראת הימים הקרובים, שכן על פי התחזית ייתכנו קרות נוספות.
ד"ר ליאור רובינוביץ' חוקר בכיר במו"פ צפון-מיגל ומרצה בכיר בתל-חי אוניברסיטה בהקמה, מציין כי בעמק החולה חל הלילה אירוע משמעותי של קרה משולבת אשר היה המשמעותי ביותר ביחס לשנים האחרונות.
על פי המדידות שבוצעו הלילה והבוקר בחוות המחקר מטעים, בבעלות החברה לחקלאות גליל עליון, בניהול מו"פ צפון-מיגל, שבה גדל מטע מחקרי לבחינת אמצעי הגנה על עצי אבוקדו בתנאי אקלים קיצון- נמדדה הטמפרטורה מתחת לאפס מעלות צלזיוס, משעה 22:00 בלילה ועד 7:00 בבוקר, והגיעה לשיאה בשעה 6:00 בבוקר, שבה נמדדו 3.4 מעלות צלזיוס מתחת לאפס.
ד"ר רובינוביץ' ציין כי "מבדיקה ראשונית שערכנו במטע האבוקדו המחקרי בחוות מטעים, נראה כי בדומה למה שראינו בשנים קודמות, כיסוי העצים ברשתות הצללה מנע כמעט לחלוטין את הנזק לעצים, זאת לעומת עצי הביקורת שלא כוסו ברשתות וכבר ניתן לראות עליהם את נזקי הקרה. את מלוא אומדן נזקי הקרה בטווח הקצר, ניתן יהיה למדוד בעוד כשבוע. את הנזק בטווח הארוך נוכל ללמוד רק בעוד כשמונה חודשים, בהתאם לרמות היבול ואיכות הפרי בעונת הקטיף הבאה".
באשר להשפעות הקרה על מטעי האבוקדו בעמק החולה, הוסיף ד"ר רובינוביץ' כי במוכנות לקראת הקרה, חלק ממגדלי האבוקדו פרסו והפעילו אמצעי הגנה שונים כגון מתזים מעל הנוף, מערבלי רוח ורשתות הצללה, הצפויים להפחית את עוצמת הנזק, אך בשל העלויות היקרות של אמצעי אלו, ומשום שלא כל שנה מתרחשים אירועי קרה, לא כל המגדלים עושים בהם שימוש. לרוב, באירועי קרה כמו זה שחווינו הלילה, במטעים שלא נפרסו בהם אמצעי הגנה ניתן לצפות לנזקים משמעותיים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו