מחלות לב וכלי דם הן הגורם המוביל לתמותה בעולם המערבי, וטרשת עורקים היא גורם סיכון משמעותי עבורן. טרשת עורקים היא הצטברות של רובד טרשתי (פלאק) בעורקים, הגורמת להיצרותם ופגיעה בזרימת הדם. כתוצאה מכך, עלולים להתרחש אירועים קרדיאליים קשים כמו התקף לב ושבץ מוחי. הבשורה הטובה היא שניתן להפחית משמעותית את הסיכון לטרשת עורקים באמצעות תזונה בריאה ומאוזנת. ישנם מזונות רבים שיכולים לסייע בניקוי העורקים באופן טבעי ולשמור על בריאות מערכת הלב וכלי הדם.
זרעי פשתן
זרעי פשתן הוכחו כמאטים את הצטברות רובד ואף עלולים לכווץ רובד על דפנות העורקים. עשירים בחומצות שומן אומגה 3, סיבים וליגנאנים (תרכובות צמחיות בעלות מגוון יתרונות בריאותיים), הם נקשרים לסיכון נמוך יותר למחלות לב. לשילוב של ליגנאנים וסיבים עשויה להיות השפעה סינרגטית בהפחתת מחלות לב.
זרעי צ'יה
בדומה לזרעי פשתן, זרעי צ'יה הם מקור טוב לאומגה 3 וסיבים צמחיים, שיכולים להוריד את הסיכון למחלות לב. זרעי צ'יה מכילים גם נוגדי חמצון כמו קוורצטין (תרכובת צמחית טבעית הנמצאת בפירות, ירקות, תה ותבלינים רבים) שיכולים לעזור להפחית את הסיכון למחלות לב.
זרעי קַנַּבּוֹס
שם נפוץ למגוון זנים לא פסיכואקטיביים של קנאביס סאטיבה המגודלים שלא למטרות הפקת הסם. זרעי קַנַּבּוֹס מכילים חומרים מזינים בריאים ללב כגון ויטמין E, אומגה 3, ALA (חומצות אלפא) וארגינין (חומצת אמינו שהאדם מייצר רק חלקית וזקוק לצריכתה דרך המזון), שיכולים לעזור להפחית דלקת ולשפר את זרימת הדם. נוגדי החמצון בזרעי קַנַּבּוֹס יכולים לעזור להפחית את החמצון של הכולסטרול הרע (LDL) ולהאט את הצטברות הפלאק.
אֱגוזי מלך
אגוזי מלך הם מקור טוב לסיבים, ALA, אומגה 3, ויטמין E ופוליפנולים (קבוצה גדולה של תרכובות צמחיות טבעיות המצויות במגוון רחב של מזונות מן הצומח בעלות תכונות בריאותיות מגוונות), כולם מפחיתים משמעותית את הסיכון למחלות לב. נוגדי החמצון באגוזי מלך יכולים לעזור להפחית את החמצון של הכולסטרול הרע, להאט או לעצור את הצטברות הפלאק בעורקים.
שום
שום יכול להאט את התקדמות הצטברות רובדים והפחתת הכמות הקיימת הלא יציבה בעורקים. השפעותיו המיטיבות על התקדמות הפלאק הוכחו במחקרים שכללו ארנבות.
סלמון
סלמון מכיל DHA ו-EPA אומגה 3, שיכולים לשפר את הרחבת כלי הדם ולהפחית את הידלקויות. הוא מכיל גם סלניום (מינרל קורט חיוני לגוף האדם החייב להגיע מן המזון) ואסטקסנטין (נוגד חמצון חזק המצוי ביצורים ימיים מסוימים), שלשניהם תכונות נוגדות חמצון המועילות לבריאות הלב.
שמן זית כתית
שמן זית כתית מעולה, עשיר בשומנים חד בלתי רוויים ונוגדי חמצון, הוא מרכיב מרכזי בתזונה הים תיכונית, אשר נקשר לסיכון נמוך יותר למחלות לב. הוא יכול לעזור בהורדת כולסטרול רע, ובהפחתת דלקות ומניעת קרישי דם.
ברוקולי
הברוקולי מכיל את נוגד החמצון סולפורפאן (תרכובת צמחית בריאותית המצויה בעיקר בירקות מצליבים) המספק הגנה מפני סתימות עורקים. הוא עשוי גם לעזור בהרפיית העורקים ולהגביר את זרימת הדם.
דובדבנים
דובדבנים עשירים בנוגדי חמצון שיכולים להפחית כולסטרול רע, להוריד לחץ דם ולהפחית את הסיכון למחלות לב. תכולת הסיבים הגבוהה שלהם יכולה לסייע בירידה במשקל ולהפחית את הסיכון למחלות לב.
אשכוליות
האשכולית מכילה נוגדי חמצון כגון ויטמין C, בטא-קרוטן (פיגמנט הירקות הכתומים), ליקופן (פיגמנט הירקות האדומים) ופלבנואידים (קבוצה גדולה של תרכובות צמחיות בריאותיות המצויות בפירות, ירקות, תה, קפה וקקאו), המציעים הגנה מפני מחלות לב על ידי הפחתת דלקת.
בעוד שיש צורך במחקרים המערבים בני אדם כדי לקבוע אם דיאטות יכולות לשפר מצב של סתימת עורקים, תזונה מאוזנת הכוללת מגוון פירות, ירקות, אגוזים, זרעים, דגנים מלאים ודגים הוכחה כחיונית לבריאות הלב. למרות שתזונה יכולה כאמור לעזור לכווץ סתימות עורקים חסומים, נדרש לא פעם ניתוח. שילוב של חומרים מזינים בריאים ללב כחלק מתזונה מאוזנת יעבוד הכי טוב.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו