היום, כשצוותי אסטרונאוטים פרטיים ממריאים ונוחתים כל כמה חודשים, כמעט שום דבר שקורה בחלל כבר לא יכול להפתיע אותנו – אבל בעבר זה לא היה ככה. עד שבאה חבורה של ישראלים והפכה את החלל מחזית מדעית-צבאית נידחת ל… פרסומת. נעזרנו ב-Perplexity כדי לספר איך ולמה הם עשו את זה.
הפרסומת הראשונה שצולמה אי פעם בחלל שודרה לראשונה בערוץ 2 ב-14 באוגוסט 1997 – באותו יום שבו נחת צוות סויוז TM-25. התזמון נועד להבטיח שהפרסומת תיזכר כהישג, ולא כטראומה במקרה שהחללית תתרסק. האחראים על הפרסומת שמרו על פרויקט הצילום שלה בסוד כמוס עד לשידור, מפני שהיה צורך לוודא ששום שערוריות או כשלונות לא ייקשרו בה.
המותג הישראלי שהיה נואש מספיק להוציא חצי מיליון דולר על פרסומת בחלל, בעידן שבו סכום כזה נחשב גבוה מאוד, היה תנובה. שנתיים קודם לכן הסתבכה החברה במה שנודע כ"פרשת הסיליקון" – תחקיר שפורסם ב"מעריב" וחשף שהחברה הוסיפה לחלב העמיד שלה חומר ממשפחת הסיליקטים, שאמנם לא נחשב רעיל אך נחשד כמסרטן ונאסר לשימוש. החברה נתבעה ואולצה לשלם קנסות ופיצויים בסכום מצטבר של כ-40 מיליון שקל.
התשובה של תנובה, שהוצעה לה על ידי משרד הפרסום גיתם BBDO, היתה פרסומת שגם תשקם את תדמיתה וגם תהפוך אותה לאחת החברות המדוברות בעולם: שליחת קרטון חלב עמיד אל תחנת החלל הרוסית "מיר" (התחנה הבינלאומית עוד לא היתה קיימת אז), תוך קבלת אישור מסוכנות החלל הרוסית על כך שהחלב נמצא בטוח לשימוש, וצילום אסטרונאוט שותה אותו באפס כבידה.
לצד קרטון החלב שלחה תנובה לתחנה גם מצלמת וידאו, וכך אחד הקוסמונאוטים שהיה בתחנה צילם את ואסילי ציבלייב "צד" טיפות חלב המרחפות באוויר התחנה בפיו ושותה אותן.
הפרסומת זכתה בשיא גינס, פרסים מתחום הפרסומות ותשומת לב בינלאומית רחבה, כאשר תוכניות טלוויזיה בכל העולם הציגו אותה ועוררו את תיאבונן של חברות נוספות. עד מהרה החלו מותגים בינלאומיים להפיק פרסומות בחלל, וביניהם RadioShack האמריקאית ב-2001 (הפרסומת הראשונה שצולמה בתחנת החלל הבינלאומית), Nissin Foods היפנית ב-2005, ואסתי לאודר ב-2020. בנוסף, מספר לא מבוטל של חברות שיגרו מוצרים לחלל והשתמשו בתמונות שלהם כחומר שיווקי, וביניהן קוקה קולה, פפסי ,פיצה האט, KFC ואילון מאסק, ששיגר לפני 6 שנים את הטסלה רודסטר האישית שלו על הטיל שבבעלותו, ונכון להיום היא משייטת במהירות של 33,000 קמ"ש במסלול שכרגע מציב אותה במרחק של 100 מיליון ק"מ מכדור הארץ.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו