X

ויכוח ההיסטוריונים על המיניות של אלכסנדר הגדול: לנטפליקס יש תשובה ברורה

הוא חונך על ידי אריסטו ונודע בכישורי מנהיגות יוצאי דופן. בטרם מלאו לו 30, ייסד את אחת האימפריות הגדולות בעולם העתיק. עוד בחייו זכה גדול מצביאי העולם העתיק למעמד של אל. אבל שאלה אחת מעסיקה היסטוריונים - האם אלכסנדר הגדול היה גיי? נטפליקס עונים בסדרה החדשה 'אלכסנדר הגדול: אל בשר ודם'

אלכסנדר הגדול בקרב הגרניקוס נגד הפרסים, מאת קורנליס טרוסט, 1737, במוזיאון רייקס, אמסטרדם . צילום: Flickr

אלכסנדר מוקדון (356 לפנה'ס - 323 לפנה'ס), מלך מקדוניה, נחשב לאחד מגדולי המוחות הצבאיים של ההיסטוריה, אשר עד גיל 30 ייסד את אחת האימפריות הגדולות בעולם העתיק, המשתרעת מיוון ועד מצרים ולתוך צפון מערב הודו. בילדותו חונך על ידי הפילוסוף היווני אריסטו. עוד בימי חייו זכה למעמד של אל. גדולתו מיוחסת לכישוריו חסרי התקדים באסטרטגיה, מנהיגות, ויכולתו לעורר נאמנות בקרב חייליו, מה שאפשר לו לכבוש שטחים עצומים מבלי לספוג תבוסה אחת בקרב. מסעותיו של אלכסנדר הפיצו את התרבות, השפה והפוליטיקה היוונית על פני אזורים אלה, וטיפחו את הציוויליזציה ההלניסטית שבה התאחדו התרבויות היווניות והמקומיות, והשפיעו עמוקות על האימפריה הרומית והתרבות המערבית שלאחר מכן. מורשתו כוללת את התפשטות התרבות והערים היווניות (רבות בשם אלכסנדריה) ברחבי האימפריה שלו, והנחתה את התשתית להפצת הנצרות ולעליית האימפריה הרומית והביזנטית. הישגיו של אלכסנדר במלחמה, בתרבות וחזונו לאימפריה מאוחדת מסמנים מדוע הוא נחשב ל'גדול'.

בסדרה שעלתה לאחרונה בנטפליקס, 'אלכסנדר הגדול: אל בשר ודם' ( Alexander: The Making of a God), מיוצג המצביא הדגול בצורה ברורה מאוד כגיי. הסדרה, שילוב של ראיונות היסטוריונים בסגנון תיעודי ושחזורים דרמטיים מפוארים, הציפה מחדש השערות בדבר המיניות של אלכסדנר הגדול (בגילומו של באק ברייתווייט). הייצוג הבלתי מרומז הוביל מהר מאוד לנושא לדיון ומחלוקת. חלק מהצופים שיבחו את הסדרה על הכללת דמויות LGBTQ+, בעוד שאחרים מתחו ביקורת על כך שהיא לא מדויקת מבחינה היסטורית.

המיניות של אלכסנדר מוקדון אכן הייתה נושא להשערות ולוויכוחים בקרב היסטוריונים וחוקרים במשך שנים רבות. ויכוח זה נובע בחלקו מאופי המקורות הזמינים ומההקשר התרבותי של תקופתו של אלכסנדר. טקסטים עתיקים, כולל אלה של סופרים כמו פלוטארכוס, אריאן וקורטיוס רופוס, מתארים את חייו הפרטיים של אלכסנדר, כולל יחסיו הקרובים עם גברים, בעיקר עם הפאסטון.

הקשר בין אלכסנדר להפאסטון היה רב-גוני ומורכב מאוד, עם פרשנויות שנמתחות בין ידידות קרובה לאהבה רומנטית. הם היו חברי ילדות שגדלו יחד, חלקו חינוך משותף, הרפתקאות ונאמנות בלתי מעורערת. בבגרותם היו לבעלי ברית בלתי ניתנים להפרדה; הפאסטון שימש איש סודו של אלכסנדר, השני בפיקוד ובן לוויה עז לקרב. הוא היה לא רק לחבר שאין לו תחליף, אלא גם לחבר לנשק. למעשה היה הפאסטון לאדם השני באימפריה לאחר אלכסנדר.

הקשר ביניהם היה אינטנסיבי. ברות זו נמשכה כל חייהם, והיא הושוותה לזו של גדול מצביאי המילותוגיה היוונית אכילס וחברו הטוב פאטרוקלוס, גיבור מלחמת טרויה. מקורות עתיקים מתארים את הקשר ביניהם כייחודי, העולה על חברויות טיפוסיות. אלכסנדר דאג שהפסטון יינשא לאחותה של רעייתו השנייה סטטריס, על מנת שילדיהם יהיו בני דודים. גילויי חיבה פומביים בין השניים, כמו אמבטיות משותפות, עוררו ספקולציות. בעוד שהראיות ההיסטוריות אינן חד משמעיות, חלק מהחוקרים רואים את קרבתם כרומנטית, ומצטטים ביטויים רגשיים. אחרים טוענים לחברות אינטנסיבית ולא מינית משקפת פרקטיקות של חברות וחונכות גברית בתרבות היוונית העתיקה. מכל מקום, מותו הפתאומי של הפאסטון, ככל הנראה ממלריה, השפיע עמוקות על אלכסנדר שהתאבל על חברו במשך זמן רב. שמונה חודשים מאוחר יותר מת אלכסנדר בעצמו מוות מסתורי.

     

View this post on Instagram

           

A post shared by FORWARD YOUR GAZE (@forward.your.gaze)

דיווחים עתיקים אלה על מערכת היחסים ען אלכסנדר להפאסטון לא מתעלמים מנישואיו של אלכסנדר שלוש פעמים, אבל גם מזכירים שלנישואים היו מניעים אסטרטגיים, בעיקר בריתות עם ענפי בית המלוכה הפרסי. רק רעייתו הראשונה של אלכסנדר, רוקסנה, ילדה לו ילד. משתי האחרות, סטטירה ופרייסייטיס, לא נולדו לו ילדים, מה שהוביל כמה היסטוריונים להאמין שאולי הוא לא באמת התעניין בנשים מבחינה מינית.

האתגר בפירוש מערכות יחסים אלו נובע מהנורמות התרבותיות והחברתיות השונות בתכלית בנוגע למיניות בתקופתו של אלכסנדר בהשוואה להיום. ליוונים הקדמונים לא היו אותם מושגים של נטייה מינית שקיימים כיום; מערכות יחסים נצפו דרך עדשות שונות, וההבחנה בין מערכות יחסים אפלטוניות לרומנטיות או מיניות לא תמיד הייתה מוגדרת בבירור כפי שהיא בתקופות עכשוויות. מקדוניה העתיקה לא התנגדה לחלוטין למערכות יחסים חד-מיניות, אבל הציפיות החברתיות דחפו לעבר נישואים והולדה.

היסטוריונים וקלאסיקאים מזהירים לעתים קרובות מפני החלת תוויות או פרשנויות מודרניות ישירות על דמויות היסטוריות מבלי להתחשב בהקשר ההיסטורי והתרבותי שבו הם חיו. לפיכך, בעוד שיש ספקולציות ודיונים לגבי המיניות של אלכסנדר, חיוני לגשת לנושא מתוך הבנה של המורכבויות הכרוכות בפירוש מקורות עתיקים והכרה בהבדלים בנורמות החברתיות לגבי מיניות לאורך ההיסטוריה. אמנם הקשר הרגשי שלו עם הפאסטון היה עז, ראיות קונקרטית מפורשות על קשר בעל אופי רומנטי נותרו חמקמקות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר