ישראל בדרך למהפכת אנרגיה ירוקה: האם נוביל את העולם?

המהפכה הסולארית בישראל: דו-שימוש, בורסות חשמל ודחיפה ברגולציה יכולים להפוך את ישראל למובילה עולמית באנרגיה מתחדשת

בשיתוף מא"י מיחזור אלקטרוניקה

בישראל מתחוללת מהפכת אנרגיה מתחדשת, עם דגש מיוחד על השימוש בפאנלים סולאריים. אחד הרעיונות החדשניים שמציעים שינוי משמעותי הוא דו-שימוש: התקנת פאנלים סולאריים על גגות בתים פרטיים, מבנים מסחריים, שטחים חקלאיים ואפילו חניונים. פתרון זה מאפשר ניצול חכם של שטחים קיימים מבלי להקצות שטחים נוספים – מצרך נדיר במדינה שבה כל מטר רבוע הוא יקר ערך.

אבל, כדי שהחזון הזה יהפוך למציאות, עלינו להתמודד עם אתגרים לא פשוטים: חסמים רגולטוריים, מחסור בתשתיות רשת מתקדמות, ועיכובים בתהליכי היתרי הבנייה.

במדינות רבות בעולם קיימות כבר בורסות חשמל דינמיות, שבהן מתנהל סחר באנרגיה כל רבע שעה. שיטה זו מאפשרת גמישות ויעילות בשוק האנרגיה, אך בישראל, רוב המקטעים בשוק נשלטים עדיין על ידי המדינה, והמעבר לשוק מתקדם דורש צעדים משמעותיים מצד הרגולטור.

אביב פפר, מנכ"ל כלמוביל Energy  ציין: “אם המדינה לא תשקיע בתשתיות, לא תפתח את השוק לתחרות, ולא תאיץ את תהליכי ההפרטה בצורה אחראית – זה פשוט לא יקרה. היום חברות האנרגיה הישראליות עוסקות בפרויקטים מרשימים בחו”ל, אבל אין סיבה שלא נוביל מהפכות כאלה כאן בישראל". 

השניים שוחחו בין היתר על האפשרות לפתוח את שוק החשמל לסחר בזמן אמת, כפי שמקובל בשווקים המתקדמים בעולם. הפוטנציאל לשינוי קיים והכלים להצלחה נמצאים כאן. אך האם ישראל תנצל את ההזדמנות להפוך למובילה עולמית בתחום האנרגיה הירוקה?

"הפתרון המרכזי והמשמעותי ביותר במדינת ישראל הוא מה שנקרא דו-שימוש", הסביר פפר. הכוונה היא להתקין פאנלים סולאריים על גגות בתים פרטיים, מבנים מסחריים, שטחים חקלאיים ואפילו חניונים. כך, ניתן להפיק אנרגיה בצורה חכמה ויעילה מבלי לתפוס עוד שטח יקר. מעבר לכך, התמקמות הפאנלים קרוב לנקודת הצריכה מאפשרת חסכון נוסף.

אולם, על מנת לממש את הפוטנציאל, המדינה חייבת להתמודד עם חסמים רגולטוריים שנותרו בעינם, לפתור את בעיות הרשת ולהבטיח מקום נוסף ברשת החשמל. בעולם כבר קיימת בורסת חשמל, שבה סוחרים באנרגיה כל רבע שעה, אך בישראל רוב המקטעים בשוק נשלטים על ידי המדינה. אם תעבור המדינה להפרטה מדורגת ואחראית של מקטעים אלו, הדבר עשוי להאיץ באופן משמעותי את הצמיחה של האנרגיות המתחדשות.

בכל הנוגע לתשתיות, המדינה היא שחקן מפתח. היא שולטת בחברת חשמל, בייצור האנרגיה, בהולכה ובחלוקה שלה. נוסף על כך, היא שולטת בהיתרי הבנייה ובפתיחת השוק לתחרות. ללא לקיחת יוזמה מצד המדינה והובלת השינויים הנדרשים, יהיה קשה לראות את המהפכה מתרחשת בפועל.

נקודת מפתח נוספת היא פתיחת שוק החשמל לסחר בזמן אמת, כפי שנהוג בשווקים המתקדמים. למרבה הצער, רוב חברות האנרגיה הישראליות פועלות בעיקר בחו”ל, בשל הקצב האיטי של הרגולטור המקומי. אם נחזור להשקיע בפרויקטים הגדולים כאן בישראל, במקום לחפש הזדמנויות מעבר לים, נוכל לייצר שינוי משמעותי. אין סיבה שמהפכת האנרגיה הירוקה לא תתחיל כאן, אצלנו.

בשיתוף מא"י מיחזור אלקטרוניקה

כדאי להכיר