X

בבית הקברות העתיק הזה קבורה "גופה" מאוד לא שגרתית

ארכיאולוגים שחפרו בית קברות בן יותר מ-1,000 שנה מאמינים כי מצאו ראיות חותכות לכך שהוא לא מכיל רק גופות בני אדם, אלא גופה גדולה הרבה יותר שמעידה על חשיבותו הרבה

"תל הרלוג" בנורווגיה , Hanne Bryn / NTNU University Museum
"תל הרלוג" בנורווגיה. צילום: Hanne Bryn / NTNU University Museum

ארכיאולוגים בנורווגיה גילו תגלית מסעירה בהַרְלוֹגְסְהַאוּזן (Herlaugshaugen), תל קבורה עצום באי לקה שבמרכז-מערב המדינה. במהלך חפירה שנערכה לאחרונה באתר, שלפי האמונה הוא מקום מנוחתו האחרון של המלך הַרְלוֹג (ומכאן שמו, “תל הרלוג”), הם חשפו ראיות המצביעות על כך שלא מדובר באתר קבורה רגיל, אלא בכזה שנקברה בו גופה מסוג מפתיע. נעזרנו ב-Forefront וב-Perplexity לאיסוף הפרטים.

הרלוגסהאוזן הוא אחד מתלי הקבורה הגדולים ביותר בנורווגיה; קוטרו מעל 60 מטר. כאמור, הוא נחשב למקום מנוחתו האחרון של המלך בשל זיהויו ככזה על ידי ההסיטוריון האיסלנדי סְנוֹרי סְטוּרְלוּסוֹן בן המאות ה-12-13. חפירות קודמות במאה ה-18 דיווחו על ממצאים של מסמרי ברזל, קומקום ברונזה, עצמות בעלי חיים, ושלד יושב עם חרב. למרבה הצער, החפצים הללו אבדו מאז, ככל הנראה בשל שודדי עתיקות שפעלו באזור לפני 100 שנה.

החפירה האחרונה, בראשות גֵיר גְרוֹנֶסְבּי ממוזיאון האוניברסיטה הנורווגית למדעים וטכנולוגיה (NTNU), מצאה כמה מסמרות גדולות מספינה ושאריות של עץ משומר בתוך התל. תיארוך פחמן מצביע על כך שהעץ הוא מספינה שנבנתה בסביבות שנת 700 לספירה, מה שאומר שמדובר בספינה שנבנתה מעט לפני תקופת הוויקינגים (793-1066), והתל עצמו הוא אחד מ’קברי הספינות’ העתיקים בעולם שנמצאו עד כה.

גודל המסמרות ושברי העץ מצביעים על כך שהספינה הייתה גדולה, מה שמסביר את גודלו של התל. תלים אחרים באזור הם הרבה יותר קטנים, ואם הרלוגסהאוגן נבנה בכוונה בקנה מידה גדול, הסיבה כנראה היתה כדי להכיל ספינה שלמה.

בעוד שהספינה עצמה התפרקה במשך מאות שנים, המסמרים, העץ ותיארוך הפחמן מספקים ראיות משכנעות שלא הייתה זו קבורה רגילה, אלא דוגמה מוקדמת למסורת הסקנדינבית של קבורת מתים מכובדים בספינות. נראה שכבר בימי המלך הרלוג היה המנהג נפוץ.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר