X

מת'יו פרי מת מסם הרדמה לסוסים? כל מה שצריך לדעת על קטמין

דוח נתיחת הגופה של מת'יו פרי עורר דיון סוער על קטמין - התרופה שהשפעותיה החריפות גרמו למותו של כוכב "חברים". לקטמין, או כפי שהיא מכונה "סם הסוסים", שימושים רבים ברפואה, שאחד מהם הוא וטרינרי. מה צריך לדעת על החומר?

מת'יו פרי בימי "חברים". צילום: רויטרס

בסוף השבוע התפרסם דוח הנתיחה שלאחר המוות של כוכב "חברים" מת'יו פרי. פרי בן ה-54, שנמצא בבריכה בביתו ב-28 באוקטובר, מת לפי הדוח עקב השפעות נרחבות של קטמין. עוד נקבע כי טביעה, מחלת עורקים כליליים והשפעות של בופרנורפין, תרופה המשמשת לטיפול בהפרעת שימוש באופיואידים, גם הם תרמו למותו. המידע העדכני בדבר מותו של השחקן האהוב עורר תשומת לב מחודשת לקטמין - תרופה בעלת היסטוריה מורכבת ורבת פנים. בעוד מותו של פרי יוחס כאמור ל"השפעות החריפות" של קטמין, חשוב לזכור כי לתרופה זו יש מגוון שימושים רפואיים לגיטימיים, והיקף הולך וגדל של מחקרים הבוחנים את היתרונות הפוטנציאליים שלה. נעזרנו ב-Bard לפירוט של הצדדים הטובים והרעים של קטמין.

ברפואה וטרינרית משמש הקטמין כחומר מרדים ומשכך כאבים לבעלי חיים, ובעיקר כחומר טשטוש ומשכך כאבים לסוסים. בשל כך הוא נודע כ"סם הסוסים". כינויי רחוב אחרים שלו הם "ויטמין קיי", "קיט קאט", "ואליום חתולים", "סופר סי" ו"קיי הודי".

הקטמין פותחה במקור בשנות ה-60 של המאה ה-20 כחומר הרדמה לשימוש בשדות קרב, בשל אפקט שיכוך הכאבים המהיר שלה ותופעות הלוואי המינימליות. היא יכולה לשמש להרדמה, במיוחד בחולים שקשה לבצע בהם אינטובציה (צִנְרוּר - החדרת צינור פלסטי דרך אפו או פיו של חולה להבטחת מעבר אוויר אל הריאות ומהן) וברפואה וטרינרית. הקטמין יעיל בניהול כאבים כרוני, במיוחד כאבים נוירופתיים, כלומר כאלו שמקורם בנזק לעצבים. נעשה בו שימוש גם כשמשככי כאבים אחרים לא עוזרים.

בנוסף, נעשה שימוש בקטמין במצבים נפשיים כמו דיכאון, חרדה, הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD) והפרעה אובססיבית-קומפולסיבית (OCD). המחקר על הפוטנציאל של קטמין לטיפול בבעיות נפשיות עדיין נמשך, אבל תוצאות מוקדמות התגלו כמבטיחות. נראה כי קטמין פועל באופן שונה מתרופות נוגדות דיכאון מסורתיות, ומייצר הקלה מהירה ומתמשכת יותר עבור חלק מהחולים.

עם זאת, השימוש בקטמין כרוך בסיכונים ותופעות לוואי כמו דיסוציאציה, תחושת ניתוק של המטופל מעצמו ומהסביבה, נזק לשלפוחית השתן והתמכרות.

בישראל משווקת באופן מפוקח מאז 2020 תרופה בשם "אסקטמין", נגזרת פעילה של קטמין, תחת השם "סְפְַראבטוֹ" (Spravato). השימוש בה מיועד לטיפול בדיכאון בקרב מטופלים שלא מגיבים לפחות לשני סוגי טיפול קודמים. היא ניתנת בשילוב עם נוגדי דיכאון ממשפחת SSRI או SNRI. היא נרשמת רק במרכזים ייעודיים ואינה מונפקת בבתי מרקחת, בשל תופעות הלוואי החמורות שלה. השימוש בקטמין ללא פיקוח רופא אסור בארץ, והתרופה נכללת בפקודת הסמים המסוכנים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר