ליד הבית: אתרי הטבע העירוני שאתם חייבים להכיר

בישראל יש לא מעט אתרי טבע עירוני, הכוללים נחלים מרהיבים, צמחייה מגוונת ובעלי חיים בסכנת הכחדה • ביקשנו מאנשי החברה להגנת הטבע שיספרו לנו על אתרי הטבע העירוני המומלצים בישראל

עמק המצלבה - אחד מאתרי הטבע העירוני. צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע

בישראל יש לא מעט טבע עירוני שישראלים רבים עדיין לא מכירים. לכבוד שבוע הטבע העירוני, ביקשנו מאנשי יחידת הטבע העירוני של החברה להגנת הטבע שיספרו לנו על אתרי הטבע העירוני המומלצים בישראל, קבלו את הרשימה שאסור לכם לפספס.

נחל אופקים

ערוץ נחל מרהיב, עשיר בצומח וחי הממוקם בסמוך לשטח הבנוי בצד המזרחי של אופקים. בשל הבנייה החדשה במזרח העיר, הוא עובר למעשה באמצע העיר ומהווה מעין ציר ירוק עירוני. ייחודיותו מורגשת במגוון מופעים וצורות, כאשר סוג החוויה משתנה בין מקטעי הנחל השונים, שחלקם מוסדרים יותר וחלקם מוסדרים פחות. בגלל שהנחל ארוך וחוצה מצפון לדרום, אפשר לגשת אליו ממקומות שונים לאורך הנחל, וגם ללכת לאורכו.

נחל אופקים, צילום: אבנר רינות, החברה להגנת הטבע

תצפיות מיוחדות וממצאים מיוחדים: אחד המקומות המעניינים ביותר זה ליד גשר חדש שבונים מעל הנחל, בו ניתן לחוות שני מופעים של הנחל, תלוי לאיזה צד מסתכלים. האחד מטופח ומוסדר והשני גולמי. יש שם הרבה קנים וזרימה של מים שמייצרת את המופע הירוק והסבוך. בנחל יש גם מאובנים של שונית אלמוגים יפיפייה. יש גם מקומות עם תצפית נחמדה לתל מנוח – תל ארכאולוגי אקולוגי.

איך מגיעים: ניתן להגיע ממספר מקומות, כמו דרך פארק אופקים ומצודת פטיש.

נחל עשן, בסמוך לבאר שבע

זהו אתר הטבע הכי איכותי בעיר. יש בו טבע פראי מהאחרונים שנשארו באזור. בעבר הנחל היה רחוק מהעיר, אך עם התרחבותה, העיר התקרבה אל הנחל. בצמוד אליו יש שטח של בסיס נטוש, שהיום מתוכננות שם שתי שכונות. נחל עשן הוא אחד מערוצי הנחלים היחידים שנשארו בהם אזורים טבעיים לחלוטין ללא נגיעת אדם, והוא שוטף באירועי גשם משמעותיים. יש שם מחשופי קרטון מרשימים, גבי סלע ושרידים ארכאולוגיים שונים כמו בור עשן.

נחל עשן, צילום: אבנר רינות, החברה להגנת הטבע

תצפיות מיוחדת באתר: בשנים גשומות יש מרבדי פריחה מטורפים של כלניות, שמתחרים בדרום אדום, פעילות של צבועים וצבי ארץ ישראלי. בנחל ריכוז מרשים של דיות ועיטי שמש (מין בסכנת הכחדה), בזים נודדים ובזים אדומים. מקננים שם גם שרקרקים כחולים (מין בסכנת הכחדה) וכוסים. הטבע באתר מורכב משילוב של מינים ים תיכוניים ומינים מדברים, ושווה לצאת ולראות את כל היופי הזה במיוחד בחורף.

איך מגיעים: אפשר להגיע ברגל או באופניים על השביל השחור ליד אצטדיון באר שבע. ברכב, מתחנת דלק פז בכניסה הצפונית לבאר שבע, או מכביש 25 בסמוך לנחל סוללים.

מצוקי ואדי מסית בבית אל

האתר נמצא בגבול היישוב בית אל. אתר מדהים ובו מצוקים גבוהים ומרשימים, אשר מהווים בית גידול למגוון צמחי מצוקים נדירים ולמיני עופות מקנני מצוקים וכוכי סלע. אחד הממצאים המעניינים באתר, הוא ריכוז של געדת הסלעים, צמח נדיר הגדל במצוקים בין בית אל ליישוב פסגות. במצוקים מצאנו שני מיני צמחים נוספים נדירים, ציפורנית אפורה וארנריית הסלעים. במצוקים מקננים גם שני טורפי על של המערכת האקולוגית הים תיכונית: אוח עיטי וחיוויאי הנחשים. בנוסף אליהם מקננות ציפורי שיר רבות חלקן בסכנת הכחדה כמו סלעית קיץ ופיפיון הרים.

אוח עיטי בוואדי מסית, צילום: אריאל מתוק

איך מגיעים: האתר מצוי צפונית מזרחית למט"ש בית אל. הגעה אליו הינה בדרך עפר המגיעה עד סמוך למצוקים ומשם הליכה רגלית. ישנה חשיבות גבוהה לא לשהות זמן רב בעונת הקינון באזורי המצוקים על מנת שלא להפריע לקינון העופות באתר.

גבעת התנ"ך בירושלים

אתר קטן עם תצפית משגעת על מדבר יהודה והעיר העתיקה, הפריחה בו יוצאת דופן. באתר ישנם הרבה פרפרים, ומדי פעם מגיעות ציפורים שאוהבות פסגות כמו חוגות הרים וסלעית מדבר נדירה. כיף להגיע אליו בלילה ולצלם את הפרחים על רקע העיר העתיקה והמוארת, במיוחד שהכלניות פורחות.

איך מגיעים: האתר נמצא בין תיאטרון החאן לסינמטק. ניתן להגיע דרך רחוב דוד רמז, מול מתחם התחנה, או מדרך חברון ממגרש החנייה מול מלון הר ציון. האתר נגיש בתחבורה ציבורית.

סיתוונית היורה, צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע

בריכות חורף "הלוחמים" בתל אביב-יפו וחולון

בריכות הלוחמים הן קבוצת בריכות חורף מקסימות באזור צומת חולון. המתחם כולל מספר בריכות, חלקן בתחום השיפוט של עיריית תל אביב-יפו וחלקן בתחום השיפוט של עיריית חולון. בשנים האחרונות, פותחה בריכה חדשה ביוזמת עיריית חולון, לצידה של הבריכה הוותיקה. כל ביקור בבריכות חורף הוא מחדש ומרענן, כאשר מעניין לעקוב אחר מפלסי המים ולבחון כמה זמן הבריכה מחזיקה מים. תמיד כיף לבחון את העולם העשיר של הדו-חיים וחסרי החוליות ולצפות בעופות המים שמתקיימים לצידם.

ייחודיות האתר: במקום אפשר לראות בריכות במספר מופעים של תכנון, טיפוח ותחזוקה: מצד אחד הבריכה חדשה כוללת מרחב קליטת קהל מוסדר ומטופח, שילוט, הצללה ומרחבי ישיבה, ומצד שני הבריכה הוותיקה בחולון ושלוש הבריכות חורף הנמצאות בצד של תל אביב-יפו הכוללות תחזוקה נמוכה. בבריכות בתל אביב-יפו הוצב שילוט ונחסמה הגישה לרכבים, אך לא הוסדר פארק טבע שמשמר את הליבה הטבעית של בריכות החורף ואגן הניקוז החשוב שלהן. הבריכות נמצאות לצד מרכז לוגיסטי של עיריית תל אביב-יפו ומעט מרוחקות מהשכונות של העיר, נחבאות ולא מוכרות מספיק לתושבי המרחב.

איך מגיעים: לבריכה החולונית, כתבו בוייז: "פארק בריכות החורף חולון". במידה ותרצו להמשיך אל הבריכות התל אביביות, המשיכו עם הרכב בכביש הפנימי, לצד מוסכים שחלקם נטושים, לכיוון צפון, עד שתגיעו לכניסה לשביל, שם תוכלו לחנות לצידו ולהכנס ברגל אל מרחב המיוער באקליפטוסים.

בריכות חורף הלוחמים, צילום: יעל זילברשטיין ברזידה, החברה להגנת הטבע

עמק המצלבה

עמק המצלבה, שנמצא בירושלים בלב השטח הבנוי, בסמוך למוזיאון ישראל ולמנזר המצלבה - הוא אחד מאתרי הטבע העירוני האהובים בירושלים, עם נוף המנזר הגבוה. האתר משתנה לאורך עונות השנה, הסתווניות, החצבים, הרקפות, הכלניות, הנרקיסים והשקדיות שכעת בשיא פריחתן, הזיתים העתיקים ובית הבד, כולם חלק מהעמק. העמק לא גדול, אך יש בו מגוון ביולוגי עשיר, כולל מיני צומח וחי. בין המינים החיים: דורבנים, נמיות, תנים, ציפורים ופרפרים. ממצא מיוחד: כל שנה בסתיו, מחכים המבקרים לפריחתן של סתווניות ירושלים, כאשר בעמק המצלבה קיים אחד הריכוזים המרשימים שלהם בישראל.

איך מגיעים: אפשר להגיע ברכב ממוזיאון ישראל או מהחנייה ליד שבט מצדה. ניתן להגיע למקום גם בתחבורה ציבורית.

סיתווניות ירושלים בעמק המצלבה, צילום: רוני אבנרי, החברה להגנת הטבע
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר