"הכיוון שאליו תטוסו ישפיע על עצמת הג'ט לג"

נוסעים רבים שמבקרים ביעדים רחוקים, גוררים ג'ט לג שנמשך מספר ימים ומשפיע על הטיול ועל החזרה הביתה • לא מדובר בגזירת גורל ויש דרכים להקל על התופעה המרגיזה • איך כיוון הטיסה משפיע ומה כדאי לעשות כשמגיעים ליעד?

מסלול טיסה מטוקיו ללוס אנג'לס. צילום: אתר FLIGHTAWARE

תאילנד, יפן, ארה"ב או ברזיל - ישראלים רבים טסים ליעדים רחוקים וחווים ג'ט לג. לא הרבה יודעים ממה הוא נגרם ואיך להתמודד איתו. בשיחה עם ד"ר עמית גרין, מומחה לשינה באסותא, הוא מסביר מה זה ג'ט לג, איך מתמודדים איתו ובאיזה כיוון נרגיש את זה יותר.

"אם מדובר באדם שטס פעמיים או שלוש בשנה וסובל מג'ט לג, הנזקים אמורים להסתכם בסוג של הפרעה חולפת וחשוב לשים את זה במסגרת נכונה. ג'ט לג יכול לבוא לידי ביטוי בעיקר בשני אופנים: תחושה דומה למחלה שתכלול חום בחלק מהמקרים, סימפטומים שעשויים להיות דומים לשפעת, חולשה, כאבי שרירים, חוסר ריכוז ועוד. התופעות יכולות להמשך בין יום או יומיים ועד שבוע שלם, והן נחוות בצורה קשה יותר בטיסות לכיוון מזרח (לדוגמה: מישראל לתאילנד או מארה"ב בחזרה לישראל). לשעון הביולוגי שלנו יותר קל להסתגל לטיסות מערבה מאשר יום שמתקצר כאשר טסים מזרחה", מסביר ד"ר גרין.

איש אינו חסין, צילום: Getty Images

"התופעה שייכת לעולם המודרני ולא הייתה קיימת לפני שהומצאה התעופה. בדרך כלל יש התאמה בין השעון הפנימי שלנו לשעון הסביבתי. מה שקורה בג'ט לג זה שאנחנו חוצים כמה אזורי זמן ואז על פי השעון הפנימי שלנו, אנחנו אמורים להגיע בתחושה של שעה מסוימת כאשר בפועל, השעה היא אחרת וזה המקור לבעיה.

"המנגנון של השעון הביולוגי שלנו מקבל כל בוקר סיגנל של אור שמפסיק את הפרשת המלטונין וגורם לזה שנהיה ערים ומתפקדים במהלך היום, עד שמחשיך. אז בלוטת האצטרובל משחררת מלטונין לקראת השינה וכאשר טסים ליעדים רחוקים בחו"ל עם שעות הפוכות, אנחנו יוצרים חוסר התאמה וזה מה שגורם לחלק מהאנשים לתופעה של ג'ט לג".

איך מתמודדים עם ג'ט לג?

"צריך להסתגל כמה שיותר מהר לשעות בארץ היעד. זה אומר שאם מגיעים בבוקר, צריך לאכול ארוחת בוקר, לצאת כמה שיותר מהר החוצה לראות אור יום וכך בעצם לכייל מחדש את השעון הביולוגי. אם מגיעים בלילה, גם אם השעון הביולוגי חושב שזה אור יום, צריך לנסות ללכת לישון. אפשר להיעזר במלטונין, הורמון שמופרש בחושך ומסייע לשעון הביולוגי לגרום להירדם ולישון בזמן, כמובן לאחר התייעצות עם רופא שיתאים את הטיפול המדויק עבורכם. יש להשתדל לאכול כמה שיותר מהר לפי סדר הארוחות בארץ היעד".

כדאי לנסות להדביק פערים עם מדינת היעד, צילום: מערכת feedy באמצעות הבינה המלאכותית ideogram

מומלץ לישון בטיסה?

"הכלל הוא תמיד לנסות להיות מסונכרן לפי ארץ היעד שאליה מתכננים להגיע. אמנם משעמם ואי אפשר לראות יותר מדי סרטים, וגם במטוסים עצמם מכבים את האור כדי לגרום לנוסעים לישון ולהפסיק להסתובב. צוות הטיסה עושה את זה די דומה למה שאמור להיות בארץ היעד ולכן ההחלטה אם לישון בטיסה או לא, תלויה בהתאמת השעות שלכם לארץ היעד. מומלץ שלא לקחת תרופות שינה בפעם הראשונה בטיסה כיוון שאצל חלק מהאנשים, המצב של השינוי בלחץ והישיבה לאורך שעות, עשויים לגרום לתופעות לוואי לא רצויות. לא מומלץ לשתות הרבה אלכוהול בטיסה, זה פוגע באיכות השינה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר