אוכלים אחרי 17:00? זה לא רק משמין, זה גם מסוכן

מחקר חדש חושף: אכילה בשעות הערב מגדילה את הסיכון לסוכרת ולמחלות לב - ללא קשר למשקל • האם כל מה שחשבנו על תזמון הארוחות היה שגוי?

אוכלים בערב? לא טוב. אילוסטרציה. צילום: גטי אימג'ס

אכילה מאוחר בערב משבשת את רמות הסוכר בדם ומסכנת את הבריאות - כך עולה ממחקר חדש של אוניברסיטת קולומביה והאוניברסיטה הפתוחה של קטלוניה. המחקר מצא כי צריכה של יותר מ-45% מהקלוריות היומיות אחרי השעה 17:00 קשורה לרמות גלוקוז גבוהות, דבר שעלול להזיק לבריאות - ללא קשר למשקל או לאחוז השומן בגוף.

עד כה, מומחים האמינו שההשלכה העיקרית של ארוחת ערב מאוחרת היא עלייה במשקל. בין היתר, הדבר יוחס לעובדה שאנשים נוטים לבחור בחירות תזונתיות גרועות יותר בלילה, כמו צריכת מזון אולטרה-מעובד, מכיוון שההורמונים המווסתים רעב ושובע משתנים כאשר אנשים אינם אוכלים בשעות האור.

אך המחקר החדש מאתגר את התפיסה הזו. "שמירה על רמות גלוקוז גבוהות לאורך זמן עלולה להוביל לסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מסוג 2, לפגיעה בלב ובכלי הדם בשל הנזק שרמות הסוכר הגבוהות גורמות, ולדלקת כרונית המחמירה את הנזק ללב וחילוף החומרים בגוף", מסבירה ד"ר דיאנה דיאז ריזולו, חוקרת וחברת סגל בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטה הפתוחה של קטלוניה. ריזולו, מומחית בנושאי השמנה, סוכרת והזדקנות, הובילה את המחקר באוניברסיטת קולומביה שבניו יורק.

חשיבות המחקר הנוכחי טמונה בכך שהוא מראה כי עצם שעת האכילה יכולה להשפיע לרעה על רמות הסוכר בדם, ללא קשר לכמות הקלוריות הנצרכת לאורך היום ולמשקל ואחוזי השומן של האדם.

לייט איטרז? זה ממש לא מומלץ, צילום: Freepic

היכולת בלילה מוגבלת

במחקר השתתפו 26 משתתפים בגילאי 50-70 עם עודף משקל או השמנת יתר, שסבלו מטרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2. המשתתפים תיעדו את ארוחותיהם בזמן אמת באמצעות אפליקציה ייעודית. החוקרים חילקו אותם לשתי קבוצות: אוכלים מוקדם, שצרכו את רוב הקלוריות היומיות שלהם לפני הערב; ואוכלים מאוחר, שצרכו 45% או יותר מהקלוריות שלהם אחרי השעה 17:00. שתי הקבוצות צרכו את אותה כמות קלוריות ואותם מאכלים במהלך היום, אך בשעות שונות.

הממצא המרכזי של המחקר הוא שהאוכלים המאוחרים הראו סבילות גרועה יותר לגלוקוז, ללא קשר למשקלם או להרכב תזונתם. בנוסף, נמצא כי הם נטו לצרוך כמויות גדולות יותר של פחמימות ושומנים בשעות הערב.

ד"ר ריזולו מסבירה כי "יכולת הגוף לפרק גלוקוז מוגבלת בלילה, מכיוון שהפרשת האינסולין מופחתת, ורגישות התאים להורמון זה יורדת בשל השעון הביולוגי, הנקבע על ידי שעון מרכזי במוח שלנו המתואם עם שעות היום והלילה".

ואם כבר אוכלים בערב - לפחות תאכלו בריא, לא כמו האיש הזה,

לדבריה, עד היום החלטות אישיות בתזונה התבססו על שתי שאלות עיקריות: כמה אנחנו אוכלים, ואילו מזונות לבחור. היא מאמינה כי המחקר מצביע על גורם לא פחות חשוב מכך לבריאותנו - מתי אנחנו אוכלים.

לאור הממצאים, ובהתחשב בכך שנדרש מחקר נוסף להבנה מעמיקה יותר של הנושא, ריזולו ממליצה לצרוך מזון בעיקר בשעות האור: "רמות צריכת הקלוריות הגבוהות ביותר במהלך היום צריכות להיות בארוחת הבוקר ובארוחת הצהריים, במקום בארוחת ארבע וארוחת ערב". היא גם ממליצה להימנע מאכילת מוצרים אולטרה-מעובדים, מזון מהיר ומזונות עתירי פחמימות, במיוחד בלילה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר