מלחמת "חרבות ברזל" שפרצה לפני יותר משבועיים כבר החלה לתת את אותותיה בכלכלה הישראלית, כאשר תפקידה הקריטי של תעשיית ההייטק בכלכלה הישראלית הופך לחשוב יותר מתמיד בזמנים אלו - הן לבלימתו של המשבר והן למהירות ההתעצמות ביום שאחרי.
בעקבות המצב, ערכו רשות החדשנות ומכון המדיניות והמחקר SNPI סקר ראשוני הבוחן את האתגרים עמן מתמודדות החברות וצרכיהן בעת הזו. הסקר משמעותי במיוחד לאור העובדה שההייטק הישראלי נכנס לתקופה זו כשהוא כבר נמצא בשפל, זאת לאור העובדה שלאורך השנה וחצי האחרונות נרשמו מגמות שליליות בפעילות התעשייה, לרבות גיוסי הון והקמת חברות חדשות.
על הסקר, שאיננו מדגם אקראי, השיבו באופן מלא כחמש מאות חברות טק וסטארט-אפים, בסקטורים ובשלבי גיוס שונים. המשיבים מהווים מדגם מייצג של ענף ההייטק מבחינת גודל החברה ושלב הגיוס, כך שניתן ללמוד ממנו על מגמות ועל סוג המצוקות שהחברות סובלות מהן וכיצד מצוקות אלו משתנות בין חברות בשלבי גיוס שונים.
במסגרת הסקר נשאלו החברות על שני האתגרים המרכזיים עמן הן מתמודדות בעקבות המלחמה – פגיעה ברציפות התפקודית עקב התגייסות למילואים של עובדים משמעותיים (הון אנושי) ובעיות במימון שנובעות מביטול ועיכוב בהסכמי השקעות, כמו גם קושי להגיע אל משקיעים.
מילואים, בעיות מימון ודחיית פרויקטים
הצלבה בין דיווחי החברות מעלה תמונה של פגיעה רוחבית בהייטק הישראלי, כאשר יותר מ-80 אחוזים מהחברות דיווחו על פגיעה בעקבות המצב. מעל לרבע מהחברות דיווחו על פגיעה כפולה, הן בהשגת מימון והן בהון האנושי.
הפגיעה המשמעותית ביותר היא בעובדים - 70 אחוזים מהחברות מדווחות על פגיעה ברציפות התפקודית בפעילות החברה בעקבות גיוס עובדים משמעותיים למילואים. ישנה התייחסות חוזרת לירידה בתפקוד גם של עובדים שאינם במילואים, אם בשל היעדר מסגרות לילדים או היעדר פניות רגשית.
בכל הנוגע למימון, מעל ל-40 אחוזים מהחברות המקומיות דיווחו על ביטול או עיכוב הסכם השקעה. השיעור גבוה עוד יותר בקרב חברות הנמצאות בסכנת סגירה מיידית (עד שלושה חודשי Runway), שם מעל ל-60 אחוזים דיווחו על פגיעה במימון, ורק כ-10 אחוזים מצליחות בכלל להיפגש עם משקיעים.
כמו כן, מעל ל-70% מהחברות שהשיבו על הסקר, דיווחו על דחייה או ביטול פרויקטים משמעותיים והזמנות. כשני שליש מהחברות דיווחו על בעיות טכניות ואופרטיביות הקשורות למצב המלחמה. חברות רבות מעידות כי האתגר אינו רק מול לקוחות ושותפים מחו"ל, אלא בעיקר מול לקוחות ישראלים, המקפיאים את פעילותם בעצמם.
דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות: "האטת תהליכי גיוסי הכספים וגיוס המילואים עקב המלחמה, מהווים אתגר למספר משמעותי של חברות הייטק. זוהי הסיבה שיצאנו עם ערוץ גישור מהיר, בהיקף ראשוני של 100 מיליון שקלים, אשר מיועד להזרמה מהירה של כסף. נעשה הכל כדי שגם ממשבר זה, כמו ממשברים קודמים, ההייטק הישראלי ייצא מחוזק יותר".
אורי גבאי, מנכ"ל מכון המחקר והמדיניות SNPI: "בימים קשים אלו עבור מדינת ישראל, המלחמה נותנת את אותותיה גם על הכלכלה הישראלית שנדמה כי עומדת בפני משבר עוצמתי. עלינו לזכור כי החזרת החוסן הלאומי כוללת, מלבד הפן הביטחוני, גם את שיקום הכלכלה".