בשבוע שעבר החל גל גדול של רעשי אדמה באי היווני סנטוריני. עד כה מדובר באלפי רעידות והחשש הוא מהאפשרות לרעידת אדמה חזקה. במקביל לחשש, ישנם חוקרים המתריעים גם על פעילות געשית באי וטוענים כי ישנה הצטברות של מאגמה מתחת לפני הקרקע בים.
על פי המומחים, מדובר בגל שני של מאגמה שעולה מפנים כדור הארץ. ההצטברות של שני גלים כאלו עלולה לבשר על האפשרות של התפרצות הר הגעש, שמצוי בקרקעית הים. בהתבסס על אפשרות כזו עולה השאלה האם זו תהיה התפרצות ענק - כפי שאירעה באי בשנת 1600 לפני הספירה. ההתפרצות ההיא חוללה גלי צונאמי ענקיים האחראים, על פי חוקרים, להכחדת התרבות המינואית.
שוחחנו עם פרופסור עודד נבון מהמכון למדעי כדור הארץ באוניברסיטה העברית, כדי להבין עד כמה יש לחשוש מהאפשרות הזו ומה ההשפעות האפשריות על ישראל. פרופ' נבון ציין כי על פי רוב הסימנים רעשי האדמה באי אינם קשורים לפעילות געשית אלא לתנועת לוחות כדור הארץ.
"באזור יוון יש תנועת לוחות. תנועה כזו שונה מתנועת הלוחות בבקעת הירדן, שם הלוחות נעים אחד כנגד השני ולא אחד תחת השני. משמעות ההבדל היא שביוון עלולות להיות רעידות אדמה חזקות יותר מאשר בישראל. למשל, בשנת 1956 היתה באזור רעידת אדמה חזקה של 7.5 בסולם ריכטר", מציין פרופ' נבון.
עם זאת פרופ' נבון התייחס גם לאפשרות של פעילות געשית שנצפתה על ידי החוקרים כשהוא מתייחס גם לאפשרות של התפרצות געשית באי. "ראשית היתה פעילות כזו בשנת 2011 שנמשכה 14 חודשים. אז הרעידות היו בקלדרה של הר הגעש. אם האפשרות הזו קיימת היום, יש לה כמה צורות אפשרויות. הראשונה היא שהפעילות תיגמר ללא נזקים כפי שהיה ב-2011. מנגד יכולות להיות התפרצויות ברמות שונות כשהחריפה ביותר היא בסגנון ההתפרצות שהתחוללה בשנת 1600 לפני הספירה".
האם התפרצות ענק כזו מקבילה לעוצמה של סופר הר געש ויש לחשוש מהשפעות שלה על ישראל?
"ההתפרצות העתיקה של הסנטוריני אינה דומה כלל לעוצמה של סופר הר געש", אומר פרופ' נבון. "בסופר הר געש נפלטת כמות אפר של אלף קילומטרים מעוקבים. לעומת זאת, ההתפרצות שהייתה בסנטוריני הייתה של 30-40 קילומטרים. אין בכלל השוואה בין סופר הר געש לבין הסנטוריני. אם כי ברור שגם התפרצות דומה למה שהיה בהר בשנת 1600 לפני הספירה היא התפרצות גדולה מאוד".
פרופ' נבון הוסיף והסביר מה משמעותה של התפרצות חזקה באי והשווה אותה להתפרצות החזקה של הר הגעש פינטובו בפיליפינים ב-1991. "הפינטובו, שהתפרץ בעוצמה העיף לאוויר קילומטר מעוקב של אפר. הכמות הזו הובילה לחורף חזק מאוד באותה שנה. זה היה חורף קר וגשום עם שלג ושיטפונות. כמו כן כמות האפר באטמוספירה הביאה באותן שנים לשקיעות מרהיבות של השמש בארץ".
"דרגת ההתפרצות ההיא היתה VEI 6 בדירוג של התפרציות הרי געש. מבחינה זו התפרצות הסנטוריני תהיה הרבה יותר חזקה ותהיה ברמה של VEI 6-7". לדברי פרופ' נבון, אחת הסיבות לכך היא מי הים שמחלחלים אל תוך המאגמה והופכים לקיטור. "הקיטור הזה מביא להתפרצות עוצמתית. במקרה כזה יש סיכויים גם לגלי צונאמי משמעותיים שיגיעו לארץ ויהיה צורך להיערך אליהם".
כל כמה זמן מתפרץ סופר הר געש?
"סופר הר געש מתפרץ בסדר גודל של מאות אלפי שנים. למשל מתחת לפארק האמריקני ילוסטון, ישן סופר הר געש בגודל של שליש ממדינת ישראל. ההר הזה התפרץ לפני שני מיליון שנה, 1.2 מיליון שנה ולפני שש מאות אלף שנה. זה פחות או יותר טווח הזמן של התפרצויות כאלו והן מאוד נדירות ולא דומות לשום דבר שהאנושות המודרנית פגשה".
למעשה, אומר פרופ' נבון, אין חשש ממשי להתפרצות כזו. "עם זאת יש לציין שבאינדונזיה, לפני 74 אלף שנים, היתה התפרצות סופר הר געש באגם טובה. יש חוקרים שטוענים כי הפיצוץ ההוא כמעט הכחיד את כל האנושות ואחריה שרדו על פני כל כדור הארץ רק כמה אלפי בני אדם".
בסיכום דבריו ציין פרופ' נבון כי "רוב הסיכויים שהמתחולל ביוון הוא תוצאה של תנועת לוחות כדור הארץ. רוב הנתונים בשטח מצביעים על פעילות שונה מפעילות שנגרמת כתוצאה מהר געש. פעילות של תנועת הלוחות מתבטאת ברעידות לאורך הקו בפיזור גדול - וזה מה שקורה כעת ביוון. עם זאת אכן יש גם פעילות באזור הר הגעש ויש כנראה לדעת חוקרים יווניים עדויות לעליית מאגמה. אלא שגם במקרה כזה, שהוא כרגע כאמור לא סביר, ישראל תמודד בעיקר עם גלי צונאמי והצטברות אפר באטמוספירה. לא מעבר לכך".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו