מחקר חדש חושף את סודות השמש - בעזרת האזנה לגלי הקול שלה

מדענים הצליחו לפתח שיטה חדשה למדידת האופן שבו קרינה נספגת בשכבות העמוקות של השמש, באמצעות "הקשבה" לגלי הקול שלה • הממצאים צפויים לשפר את הבנתנו על כוכבים אחרים ולקדם את פיתוח אנרגיית ההיתוך הגרעיני

השמש. כמו להקשיב לכלי נגינה. צילום: אי.אף.פי

המדע כבר יודע לא מעט על השמש, אבל עדיין יש תעלומות רבות לפצח בנוגע למה שקורה בתוכה. כעת, מחקר חדש בהובלת ד"ר גאל בולדגן מאוניברסיטת לייז' שבבלגיה, מציג שיטה חדשה המבוססת על הליו-סיסמולוגיה - חקר התנודות האקוסטיות של השמש.

"על ידי זיהוי גלי הקול של השמש בדיוק חסר תקדים, אנחנו יכולים לשחזר את המאפיינים הפנימיים שלה, בדיוק כפי שהיינו מסיקים על מאפייניו של כלי נגינה מהצלילים שהוא מפיק", מסביר ד"ר בולדגן.

הדיוק של המדידות ההליו-סיסמיות הוא יוצא דופן: הן מאפשרות להעריך את המסה של סנטימטר מעוקב של חומר בתוך השמש בדיוק העולה על זה של משקל מטבח מדויק - וזאת מבלי לראות או לגעת בחומר עצמו. באמצעות ניתוח גלי הקול הללו, החוקרים יכולים לקבוע תכונות מפתח של הפלזמה השמשית, כולל צפיפות, טמפרטורה והרכב כימי.

הדמיה של מערכת השמש שלנו. "השמש היא המכייל הגדול", צילום: Getty Images/iStockphoto

המפתח להבנת היקום

"השמש היא המכייל הגדול שלנו באבולוציה הכוכבית, המעבדה המועדפת עלינו כדי לגלות האם אנחנו בכיוון הנכון או לא", מוסיף בולדגן. "תוצאות אלה חשובות במיוחד כשאנחנו מתכוננים לשיגור לוויין PLATO ב-2026, שאחת ממטרותיו היא לאפיין בדיוק כוכבים דומים לשמש כדי למצוא כוכבי לכת דמויי כדור הארץ הראויים למגורים".

למחקר יש השלכות מעבר לחקר הכוכבים. הוא משפר את הדיוק של המודלים התיאורטיים המשמשים להערכת גיל ומסה של כוכבים וכוכבי לכת, ובכך תורם להבנתנו את התפתחות הגלקסיה ואוכלוסיות הכוכבים. יתרה מזאת, לתוצאות יש השלכות בתחום אנרגיית ההיתוך הגרעיני, שכן השמש נותרת כור ההיתוך היציב היחיד במערכת השמש שלנו. "שיפור ההבנה שלנו של המבנה הפנימי של השמש משפיע ישירות על מחקר אנרגיית ההיתוך, שהיא סוגיית מפתח בפיתוח פתרונות אנרגיה נקייה", מסכם בולדגן.

המחקר מדגיש את הצורך בשיפור המודלים האטומיים הקיימים כדי לפתור את הפערים בין תצפיות ניסיוניות לחישובים תיאורטיים. התקדמות זו צפויה להגדיר מחדש את הבנתנו לגבי התפתחות כוכבים והתהליכים הפיזיקליים השולטים במבנה שלהם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר