פערי שכר? אפליה מגדרית? תופתעו לדעת, אבל בין גברים לנשים קיימים גם פערי שינה. אם את מרגישה שהרגלי השינה בינך ובין הזוג שלך לא שוויונים בעליל - את כנראה צודקת. נשים מתעוררות יותר מגברים במהלך הלילה, והסיבות עמוקות הרבה יותר משחשבנו.
עד היום, הממצאים העיקריים העידו כי הבדלים בהרגלי השינה נובעים בעיקר מסיבות הקשורות לאורח חיים שונה ולדאגות היומיומיות, שמיוחסות יותר לנשים מאשר לגברים. כעת, במחקר שפורסם ב-Scientific Reports, מוצגים הגורמים הביולוגיים שעשויים להסביר את הפערים המגדריים בהרגלי השינה באופן משמעותי יותר.
המחקר נעשה בבעלי חיים, ביניהם עכברים, ציפורים, ודגים, והממצאים מעידים על כך שבממוצע, הזכרים ישנים כשעה יותר מהנקבות. ההסבר לכך מתקבל מנקודת מבט ביולוגית, שטוען שנקבות מתוכננות להיות רגישות יותר לסביבה שלהן ולהתעורר במידת הצורך, כדי שיוכלו לדאוג ליצורים שבאחריותן.
היבט ביולוגי נוסף שמעיד על הפערים המגדריים בהרגלי השינה מתייחס להורמונים, בדגש על הורמוני מין והורמוני לחץ כמו קורטיזול שממלאים תפקיד משמעותי. אחת הדוגמאות לכך היא נשים שהעידו על שינה רעועה יותר בתקופת המחזור החודשי, כאשר הורמוני האסטרוגן, שפועל על מוליכים עצביים שעשויים להשפיע על ויסות השינה, והפרוגסטרון נמצאים בשפל.
זאת בנוסף כמובן לתסמינים האחרים שמביאים ההורמונים בזמן המחזור כמו נפיחות, התכווצויות, רגישות בשדיים ושינויים במצבי הרוח והגברת חרדה, המשפיעים באופן ישיר ועקיף על איכות השינה של נשים בזמן הזה של החודש.
הסבר נוסף לפערי שינה הוא היריון, כאשר נשים רבות מתקשות לישון באופן סדיר במהלכו, בעיקר בשל אי הנוחות הפיזית שנגרמת מסחיבת העובר. לכך מתווסף הדחף המוגבר להתפנות, כשגוש של שמחה מונח ישירות על שלפוחית השתן במשך תשעה חודשים.
עוד גורם להפרעות שינה בזמן היריון הוא הנטייה המוגברת של נשים לדום נשימה חסימתי בשינה, הגורם לחסימת דרכי הנשימה שקורסות ומובילות להפסקות נשימה, מה שעלול להעיר את האישה במהלך שינה. גורם נוסף הוא תסמונת "הרגליים העצבניות" - הפרעה נוירולוגית המאופיינת בדחף בלתי פוסק להניע את הרגליים ומחמירה אף יותר במנוחה בשעות הערב והלילה.
זוהי תסמונת הנפוצה פי שתיים יותר באופן כללי אצל נשים, אך מתעצמת בתקופת ההיריון. כל אלו הודות לשינויים הורמונליים וספירת ברזל נמוכה, תסמיני היריון נפוצים.
הילוך מהיר לגיל הבלות, עוד תקופה שמביאה איתה תסמינים שמפריעים לשינה. גלי חום, הזעות, ודום הנשימה החסימתי עולה בשכיחות שלו ומדביק את הפער עם הגברים. כמובן שבמקרה חריג של חוסר שינה בתקופה זו מומלץ לגשת לרופא.
הנתונים האלה עלולים להעיד למי שקורא אותם, או יותר נכון קוראת, שכל שלב בחייה של אישה נועד לפגוע לה בשינה, וזה כשלעצמו יכול לגרום ללחץ שמחמיר את בעיות השינה. כמו בכל היבט בחיים, זה בסדר לדאוג - אבל במידה הנכונה. מחשבות מלחיצות עלולות לעורר חרדה יתרה, ולהשפיע על היבטים רבים בחיים. אם את חווה כאלו בצורה כזו או אחרת, מומלץ לבקש עזרה מגורם מקצועי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו