האם חלבון שקיים רק בגוף האדם הוא האחראי על התפתחות השפה המדוברת? מחקר חדש שפורסם ב-Nature Communications מדווח על ניסוי שבו חוקרים החדירו את הגרסה האנושית של הגן NOVA1 שאחראי על ייצור החלבון לעכברים. התוצאה? קולותיהם של העכברים השתנו.
הגן NOVA1 מכיל הוראות לבניית חלבון שמשפיע על התפתחות המוח על ידי קשירה ווויסות של RNA בתאי עצב.
"הנתונים שלנו מראים שאוכלוסייה קדומה של בני אדם מודרניים באפריקה פיתחה את הגרסה האנושית של NOVA1, שאז הפכה לדומיננטית" הסביר ד"ר רוברט דרנל, מחבר המחקר ופרופסור באוניברסיטת רוקפלר. לדבריו שינוי זה "התפתח ליתרון הקשור לתקשורת קולית". אותה אוכלוסיה באפריקה עזבה לאחר מכן את היבשת והתפשטה ברחבי העולם.
"מצאנו שכאשר 'תעתקנו' את הצווחות שהשמיעו העכברים עם הגרסה הייחודית לאדם הן היו שונות מאלה של עכברי הבר. חלק מה'אותיות' השתנו," אמר דרנל. המחקר מצא שבעוד שמספר הקולות שהופקו על ידי העכברים נשאר זהה, הגובה והמורכבות שלהם השתנו. עכברים זכרים בוגרים עם הגרסה האנושית של הגן צייצו באופן שונה מעמיתיהם הרגילים בעת אינטראקציה עם נקבות בתקופות הזדווגות. שינויים אלה מרמזים על כך שהגרסה האנושית של NOVA1 משפיעה על דפוסי תקשורת.
גרסת הגן שהוחדרה לעכברים נמצאה כייחודית לבני אדם מודרניים: חוקרים השוו את רצפי ה-NOVA1 משלושה גנומים של ניאנדרטלים וגנום אחד של דניסובים ואישרו שגרסה זו לא נמצאה.
ליכולת להעביר רעיונות מורכבים ולתקשר תפקיד מרכזי בהתפתחות האנושות. לדברי דרנל, השינוי ב-NOVA1 הוא "חלק ממערכת רחבה יותר של שינויים גנטיים שעשויים היו לאפשר במשותף לאבותינו לפתח שפה מדוברת".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו