דיכאון אינו רק אתגר נפשי - הוא גובה מחיר מהגוף כולו. כך עולה ממחקר חדש שפורסם החודש בכתב העת PLOS Medicine, המצביע על קשר ישיר בין דיכאון להתפתחות מואצת של מחלות כרוניות. המחקר, שנערך באוניברסיטת אדינבורו, עקב אחר 172,556 משתתפים בריטים בגילאי 40-71 במשך כשבע שנים בממוצע.
החוקרים גילו כי בתחילת המחקר היו לאנשים עם היסטוריה של דיכאון בממוצע שלוש מחלות פיזיות כרוניות, לעומת שתיים בקרב אלו ללא דיכאון. הפער רק הלך והתרחב עם הזמן: במהלך תקופת המעקב, אנשים עם דיכאון פיתחו בממוצע 0.2 מחלות נוספות בשנה, בעוד שאלו ללא דיכאון צברו 0.16 מחלות.
![](/wp-content/uploads/2022/04/30/15269876321348_b.jpg)
מלחץ דם גבוה ועד דלקת מפרקים
המחלות השכיחות ביותר שאובחנו במהלך המחקר היו דלקת מפרקים ניוונית (15.7 אחוז מהסובלים מדיכאון לעומת 12.5 אחוז מאלו ללא דיכאון), לחץ דם גבוה (12.9 אחוז לעומת 12 אחוז) ומחלת רפלוקס (13.8 אחוז לעומת 9.6 אחוז). ממצאים אלה מדגישים את הצורך בשינוי הגישה הטיפולית כלפי דיכאון.
הנתונים מראים כי המשתתפים עם היסטוריה של דיכאון סבלו גם משיעורים גבוהים יותר של כאבים כרוניים במספר אזורים בגוף, נדודי שינה, אירועי חיים מלחיצים ובדידות. כמו כן, הם היו בעלי סיכון גבוה יותר לעישון והשמנת יתר.
"אנשים שחוו דיכאון נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח מחלות פיזיות כרוניות כמו מחלות לב וסוכרת", מציינים החוקרים. "עם זאת, מערכות הבריאות הקיימות מתוכננות לטפל במחלות בודדות במקום באנשים עם מחלות מרובות. אנחנו זקוקים לשירותי בריאות שיאמצו גישה משולבת בטיפול באנשים הסובלים הן מדיכאון והן ממחלות פיזיות כרוניות".
החוקרים מדגישים כי היסטוריה של דיכאון צריכה להיחשב כסמן סיכון להתפתחות מחלות פיזיות כרוניות בגיל הביניים והזקנה. המחקר מצביע על הצורך הדחוף בפיתוח גישות טיפוליות משולבות שיתייחסו הן לבריאות הנפשית והן לבריאות הפיזית של המטופלים.
המחקר, שהוא המקיף ביותר מסוגו עד כה בנושא זה, מומן על ידי המועצה למחקר רפואי והמכון הלאומי לחקר הבריאות בבריטניה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו