מחקר חושף: כוח פיזי מוביל להצלחה במערכות יחסים

מחקר מפתיע מגלה כי אנשים חזקים יותר - ללא קשר למין הביולוגי - מדווחים על יותר שותפים מיניים לאורך החיים • הממצאים מאתגרים תיאוריות אבולוציוניות מסורתיות ומעלים שאלות חדשות על תפקיד הכוח הפיזי בהתפתחות האנושית

ללא קשר למין, אנשים חזקים יותר מדווחים על יותר שותפים מיניים. צילום: GettyImages

מקובל לחשוב כי כוח פיזי התפתח אצל גברים בעיקר לצורך תחרות על בנות זוג, אבל מחקר חדש חושף תמונה מורכבת יותר: גם נשים חזקות נהנות מיתרון משמעותי בזירה הרומנטית. המחקר, שנערך במחלקה לאנתרופולוגיה באוניברסיטת וושינגטון סטייט, מצא כי אנשים בעלי כוח רב יותר בפלג הגוף העליון דיווחו על מספר גבוה יותר של שותפים מיניים לאורך חייהם, ללא קשר למינם.

המחקר התבסס על נתונים מקיפים של 4,316 מבוגרים אמריקאים מהשנים 2013-2014, שנאספו במסגרת הסקר הלאומי לבחינת בריאות ותזונה של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC). החוקרים השתמשו בכוח אחיזה (grip strength) כמדד מקובל לכוח בפלג הגוף העליון, והשוו אותו לתשובות המשתתפים לגבי התנהגותם המינית.

תיאוריה המכונה "הברירה המינית" מניחה כי בדומה לקופי אדם אחרים, זכרים אנושיים התחרו ביניהם על גישה לבנות זוג, ולכן היה עליהם להיות חזקים פיזית כדי להעביר את הגנים שלהם הלאה. תיאוריה זו צופה קשר מועט בין כוחן של נשים להצלחתן בזירת ההיכרויות.

"אנחנו רואים שגברים חזקים יותר מנשים בממוצע, וגם מדווחים על יותר שותפים לאורך החיים מנשים... אבל ללא קשר למין, אנשים חזקים יותר מדווחים על יותר שותפים מיניים לאורך החיים. זה היה ממצא מפתיע", מסביר פרופ' אד הייגן, אנתרופולוג אבולוציוני.

עניין אבולוציוני: גברים חזקים יותר נטו להיות במערכות יחסים ארוכות טווח, צילום: fxquadro / Freepik

החוזק משפיע גם על מערכות יחסים

המחקר חשף גם כי גברים חזקים יותר נטו להיות במערכות יחסים ארוכות טווח. "לאנשים יש הנחות לגבי התנהגות מינית של גברים והקשר שלה לאבולוציה. מעבר להשגת יותר שותפים מיניים, כנראה שיצירת מערכות יחסים ארוכות טווח הייתה גם חשובה לגברים מבחינה אבולוציונית", מסבירה ד"ר קרוליין סמית', המחברת הראשית של המחקר.

ממצא זה תומך בתיאוריה המבוססת על יכולת אספקת מזון (provisioning). מכיוון שתינוקות אנושיים דורשים הרבה טיפול ומשאבים, במיוחד מנשים במהלך ההיריון וההנקה, גברים היו מושכים יותר כבני זוג כאשר יכלו לספק בשר באמצעות ציד, שדרש כוח בפלג הגוף העליון במשך מאות אלפי שנים לפני העידן המודרני.

בעוד שקיימות תיאוריות המסבירות את הקשר בין כוח גברי להצלחה מינית, המחקר לא מצא הסבר ברור לקשר בין כוח נשי למספר השותפים המיניים. החוקרים בדקו משתנים רבים, כולל בריאות כללית ורמות טסטוסטרון, אך הקשר נשאר יציב.

הם העלו מספר תיאוריות אפשריות, כולל תופעה שבה אנשים נוטים להתחבר עם בני זוג הדומים להם במאפיינים שונים (assortative mating) - במקרה זה, ברמת החוזק הפיזי. אפשרות נוספת היא שנשים חזקות פיזית זקוקות לפחות השקעה מצד גברים או מרגישות שהן יכולות לקחת יותר סיכונים.

החוקרים מציינים כי יידרשו מחקרים נוספים כדי להבין את הסיבות לקשר שהתגלה ולהעמיק את הבנתנו באבולוציה האנושית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר