דמיינו עולם שבו חולים במחלות קשות יכולים "להמתין" במצב מוקפא עד שיימצא מרפא למחלתם. החזון הזה, שנראה כלקוח מסרט מדע בדיוני, עשוי להפוך למציאות בעתיד: מתקן חדשני בשם TimeShift, שנמצא כרגע בשלב התכנון הראשוני של מחקר ופיתוח, מיועד להיות מתקן ההקפאה הקריוגני (שימור בטמפרטורות נמוכות במיוחד) הראשון בעולם שיאפשר להקפיא אנשים בעודם בחיים.
בשונה משיטות הקפאה מסורתיות המתבצעות לאחר המוות, הטכנולוגיה החדשה מיועדת לשמר בני אדם חיים - כמו חולי סרטן - באמצעות תהליך מובנה רב-שלבי של "השהיית חיים". המטרה היא לעצור או להאט את התקדמות המחלות הניווניות והסרטן האגרסיבי, ולאפשר לצוותים הרפואיים זמן לפתח תרופה.
מאחורי הרעיון עומדים ד"ר אלכס ז'בורונקוב, מדען העוסק בבינה מלאכותית וחוקר בתחום האנטי-אייג'ינג, והאשם אל-גאילי, ביולוג מולקולרי ומומחה להנגשת מדע. לדברי אל-גאילי, "TimeShift משתמש בתהליך פורץ דרך להקפאת גוף האדם ורקמות ביולוגיות, תוך התגברות על המגבלות של שיטות ההקפאה המסורתיות המסתמכות על טכנולוגיות מיושנות".
הקפאה בתנאים מבוקרים
במתקן החדשני ישתמשו בשילוב ייחודי של גזים, חומרים מיוחדים למניעת נזקי הקפאה (cryoprotectants) ושדות אלקטרומגנטיים כדי למזער את היווצרות גבישי הקרח במהלך תהליך הקירור - שלב קריטי בשימור שלמות התאים. הגופות יאוחסנו בתאי הקפאה מיוחדים (קריופודים) בטמפרטורה של מינוס 196 מעלות צלזיוס, תחת לחץ מבוקר. מערכות בינה מלאכותית ינטרו ברציפות את הסימנים החיוניים וישמרו על תנאים אופטימליים בתוך התאים.
TimeShift מתכנן להציע גם טיפולים מקדימים לפני ההקפאה (pre-hibernation enhancements), כמו התערבויות להארכת חיים וטיפולים גנטיים. אלו נועדו להבטיח שהאנשים שעוברים את תהליך ההקפאה יתעוררו במצב הטוב ביותר האפשרי, כשהם מוכנים טוב יותר לעתיד.
באופן מפתיע, המתקן עשוי לשמש גם כפתרון להישרדות במקרה של אסונות קיצוניים - בתקווה שהמוקפאים יתעוררו בעולם יותר מסביר פנים, בהנחה שהמתקן עצמו ישרוד את פגעי הטבע.
ז'בורונקוב מאמין כי "יכולת חדשה זו תשפיע על כל תעשייה, מביו-רפואה ועד פיננסים, ותהפוך לאחד האלמנטים המרכזיים בפרויקטים מהדור הבא המוקדשים לקידום טכנולוגיית הארכת חיים". לדבריו, "הגשמת החלום של היכולת לחיות עוד - זה רק עניין של זמן".
חידוש מעניין נוסף בתוכנית הוא האפשרות ליצור דמות וירטואלית מבוססת בינה מלאכותית של האדם המוקפא, שתאפשר תקשורת עם בני המשפחה. "באמצעות שילוב של בינה מלאכותית ושימור בהקפאה עמוקה, אנחנו מאפשרים למשפחות לשמור על קשר קרוב, גם לאורך עשורים", מסביר אל-גאילי.
המפתחים מציינים כי המתקן יוכל לשמש גם להקפאת חיות מחמד, איברים ובעלי חיים בסכנת הכחדה. לפי התכנון, הם מתכוונים לבדוק את המכשיר על בעלי חיים לאחר אופטימיזציה מלאה. הם צופים שאב-טיפוס פונקציונלי יהיה מוכן תוך חמש עד שמונה שנים, בהנחה שהכל יתנהל לפי התוכנית.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו