יבשת חדשה התגלתה באוקיינוס ההודי

גיאולוגים משערים כי גילה של היבשת עומד על 2 מיליארד שנים • "היבשת שקעה כשאפריקה והודו החלו להתרחק"

האי מאורציוס שנוצר על "חורבות" יבשת מאוריציה // צילום: gettyimages ,
האי מאורציוס שנוצר על "חורבות" יבשת מאוריציה // צילום: gettyimages

לא בכל יום מודיעים גיאולוגים על גילוי יבשת חדשה, והעולם המדעי רועש וגועש, גם אם מדובר במיקרו יבשת שרובנו לא נזכה לבקר בה. כבר בשנת 2013, גיאולוגים חשדו בקיומה של המיקרו יבשת המדוברת הממוקמת בעומק האוקיינוס ההודי, סמוך לאי מאוריציוס, אך התיאוריה שלהם זכתה לביקורת שלילית מאוד בקהילה המדעית. 

אך התיאוריה המופרכת לכאורה של המדענים קיבלה בסוף חודש ינואר האחרון גושפנקה בדמות דגימת קרקע שהצביעה על ריכוז גבוה של קריסטלי זירקון, שגילם המשוער נע בין 600 מיליון ל-2 מיליארד שנים. לשם השוואה, הר הגעש ממנו נוצר האי מאוריציוס צעיר בהרבה והוא "רק" בן 9 מיליון שנים.  

מיקום משוער של יבשת מאוריציה השקועה, סמוך למדגסקר // צילום: nature.com

הגיאולוגים הגיעו למסקנה כי אותם מיקרו-זירקונים מקורם מיבשת קדמונית יותר (הממוקמת בין תת היבשת ההודית לבין האי מדגסקר), שככל הנראה "התמוטטה", ונעלמה מעל פני הים לפני כ-85 מיליון שנים. ההשערה של הגיאולוגים היא כי הלוחות הטקטוניים המרכיבים את היבשות אפריקה והודו, החלו להתרחק האחת מהשנייה. 

ההשערה החוקרים מאוניברסיטת וויטס שבדרום אפריקה, ושפורסמה בכת העת "Nature" היא כי היבשת שזכתה לשם "מאוריציה", על שם האי מאוריציוס "שצמח" מעליה, הייתה זעירה במיוחד – כרבע משטח גודל האי מדגסקר – 146,760 קמ"ר בלבד. החוקרים עוד משערים כי היבשת האבודה לא נותרה ערירית, ואפשרה את היווצרותן של קבוצות איים נוספות באוקיינוס ההודי. 

 

 

 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר