תעלומה בת 5,300 שנה: מיליון דולר למי שיפענח את הכתב העתיק

תרבות עמק האינדוס שגשגה לפני אלפי שנים, אך כתביה נותרו מסתורין • חוקרים משתמשים בבינה מלאכותית בניסיון לפצח את החידה • מדי שבוע מקבל מדען מוביל בתחום פניות ממהנדסים, אנשי היי-טק ופקידי מס שמשוכנעים שהם גילו את הפתרון • עכשיו יש גם פרס לפותר

כתב האינדוס מורכב מסימנים וסמלים, שנמצאים בעיקר על חותמות אבן כמו זו. צילום: Gettyimages

למעלה מ-5,300 שנים חלפו מאז שגשגה תרבות עמק האינדוס - אחת החברות העירוניות הקדומות בעולם - בשטחי צפון-מערב הודו ופקיסטן של ימינו. החקלאים והסוחרים חיו בערים מוקפות חומה, שנבנו מלבנים שרופות. מאז גילוי התרבות לפני כמאה שנה נחשפו כ-2,000 אתרים ארכיאולוגיים באזור. אולם בעוד הממצאים מרשימים, החידה הגדולה ביותר נותרה ללא פתרון: כתב עתיק שעד היום לא פוענח, המותיר את שפתם, צורת הממשל ואמונותיהם של בני התרבות העתיקה בגדר תעלומה.

"בכל שבוע אני מקבל מיילים מאנשים שטוענים שהם פיצחו את הקוד", אומר ל-BBC רג'ש פ.נ. ראו, פרופסור למדעי המחשב באוניברסיטת וושינגטון. הפונים - בעיקר מהנדסים, אנשי היי-טק, פקידי מס ופנסיונרים ממוצא הודי - משוכנעים שהצליחו במקום שבו נכשלו חוקרים במשך דורות. "הם טוענים שפתרו את החידה ושה'תיק סגור'", מספר ראו. לאחרונה קיבל המרוץ לפיצוח הכתב העתיק תפנית דרמטית, כשראש ממשלת מדינת טמיל נאדו שבדרום הודו, מ.ק. סטלין, הכריז על פרס של מיליון דולר למי שיצליח לפענח את הכתב המסתורי.

"כתב האינדוס הוא אולי מערכת הכתיבה הבלתי מפוענחת החשובה ביותר", אומר ל-BBC אסקו פרפולה, אינדולוג (חוקר תרבות הודו העתיקה) בכיר. במשך למעלה ממאה שנה, מומחים - בלשנים, מדענים וארכיאולוגים - ניסו לפצח את הכתב. התיאוריות קשרו אותו לכתבי בראהמי, לשפות דרווידיות והודו-אריות, לשומרית, ואף היו שטענו שמדובר רק באוסף של סמלים פוליטיים או דתיים.

המרוץ לפענוח הכתב העתיק

האתגרים העומדים בפני החוקרים מורכבים: ראשית, מספר הכתובות שנמצאו קטן יחסית - כ-4,000 בלבד, רובן על חותמות אבן, כלי חרס ולוחיות. שנית, כל כתובת קצרה מאוד - בממוצע חמישה סימנים או סמלים בלבד - ולא נמצאו טקסטים ארוכים על קירות, לוחות או מצבות אבן. בנוסף, לא נמצא ממצא דו-לשוני כדוגמת אבן הרוזטה, שעזרה לפענח את ההירוגליפים המצריים.

על חותמות האבן המרובעות הנפוצות מופיעות שורות של סימנים בחלק העליון, עם דמות של חיה במרכז - לרוב חד-קרן - ולצדה חפץ שמשמעותו אינה ידועה. לדברי פרופ' ראו, רוב הניסיונות לפענח את הכתב מתעלמים מהעובדה שהוא מופיע בעיקר על חותמות אבן ששימשו למסחר, מה שהופך את הסבירות לתוכן דתי או מיתולוגי לנמוכה.

התקדמות משמעותית בתחום מגיעה דווקא מכיוון מדעי המחשב, שם חוקרים משתמשים בבינה מלאכותית לניתוח הכתב וזיהוי תבניות. ניסה יאדב, חוקרת במכון המחקר טאטה במומבאי, משתמשת בשיטות מחשוב וסטטיסטיקה מתקדמות. היא ועמיתיה זיהו 67 סימנים המהווים 80 אחוז מכלל הסימנים שנמצאו, כאשר הסימן הנפוץ ביותר נראה כמו כד עם שתי ידיות. "הבנתנו היא שהכתב מובנה ויש היגיון בסיסי בכתיבה", היא אומרת ל-BBC, "אבל עדיין איננו יודעים אם הסימנים הם מילים שלמות, חלקי מילים או חלקי משפטים".

מחקר חדש שנערך בטמיל נאדו מצא קשר מעניין בין סימני עמק האינדוס לכתובות עתיקות שנמצאו במדינה. החוקרים ק. ראג'אן ור. סיוואנאנתן ניתחו יותר מ-14 אלף שברי חרסים עם סימנים חרוטים מ-140 אתרים חפורים, וזיהו יותר מ-2,000 סימנים. לטענתם, 60 אחוז מהסימנים תואמים לאלה שבכתב האינדוס, ויותר מ-90 אחוז מהסימנים העתיקים שנמצאו על החרסים בדרום הודו מקבילים לאלה של תרבות האינדוס, ממצא המרמז על "סוג של קשר תרבותי" בין האזורים.

אזור התפוצה של תרבות עמק האינדוס, צילום: ויקיפדיה

פרופ' ראו מציין כי ישנם כתבים עתיקים נוספים שטרם פוענחו, כמו הפרוטו-עילמי מאיראן, הלינארי א' מכרתים והאטרוסקי מאיטליה. למרות מאגרי מידע מקיפים ומעודכנים של כל הממצאים הידועים, החוקרים תמימי דעים - הסיכוי שמישהו יזכה בקרוב בפרס מיליון הדולר של סטלין הוא קלוש. "מה כתבו אנשי האינדוס?" שואלת יאדב, "הלוואי שהיינו יודעים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר