יומיים לפני שחגג את יום הולדתו ה-40, כריסטיאנו רונאלדו הצהיר: "אני הכדורגלן השלם ביותר בהיסטוריה". בראיון הבלעדי שהעניק לעיתונאי הספרדי אדו אגירה מתוכנית הטלוויזיה "אל צ'ירינגיטו" טען רונאלדו שהוא מכבד את כל מי שחושב אחרת, אבל הנתונים והמספרים מגבים את טענתו.
בעולם ללא ליונל מסי, כריסטיאנו רונאלדו היה אלוהי הכדורגל >> לכתבה המלאה
פנומן בן 40: הרגעים הגדולים בקריירה של כריסטיאנו רונאלדו >> לכתבה המלאה
אימפריה כלכלית: כמה שווה כריסטיאנו רונאלדו? >>> לכתבה המלאה
שלשום הבקיע כריסטיאנו צמד בניצחון של קבוצתו הסעודית אל נאסר 0:4 על אל וואסל מהאמירויות, במסגרת ליגת האלופות של אסיה, והגיע ל-923 שערים במשחקים רשמיים, יותר מכל שחקן אחר. המסע שלו לעבר האלף נמשך, וכנראה שהוא לא יפרוש לפני שיגיע אל היעד.
אז נכון שפלה טען שהבקיע 1,283 שערים, אבל רבים מהם הובקעו במשחקי ידידות. גם רומאריו המשיך לשחק עד שהבקיע 1,000 שערים, אבל גם במקרה שלו כמה מאות הובקעו במשחקים לא רשמיים. בראיון הארוך והמרתק אמר רונאלדו בין היתר: "מיהו מלך השערים הגדול בהיסטוריה? זה קשור למספרים. נקודה. מי השחקן שכבש הכי הרבה שערים בנגיחות, ברגל ימין, בפנדלים, בבעיטות חופשיות? אני ימני אבל עדיין בין עשרת המבקיעים הגדולים בהיסטוריה ברגל שמאל".
טוב, רונאלדו לא לגמרי מדייק כאן, לפחות בכל מה שקשור לבעיטות חופשיות. הוא הבקיע 64 שערים כאלה, אבל יש לפחות שישה שחקנים שכבשו יותר ממנו, כולל הנמסיס הגדול, ליונל מסי (66). רונאלדו מודע לדיון הסוער שניטש כבר שנים בקשר למעמדו ההיסטורי ולכן אמר בראיון: "דבר אחד הוא עניין של טעם. אם אתה אוהב את מסי, פלה, מראדונה, אני מבין את זה ואני מכבד את זה. אבל מבין כולם, אני הכי שלם. לא ראיתי אף אחד טוב ממני, ואני אומר את זה מהלב".
מאחר ורונאלדו ומסי עדיין לא סיימו את הקריירה, כמובן שכל דיון שכזה הוא לא סופי. נכון ששניהם כבר לא משחקים ברמות הגבוהות ביותר של הכדורגל – רונאלדו בסעודיה ומסי בארה"ב – ועדיין שניהם מתכוננים לשחק בעוד שנה וחצי במונדיאל של 2026, מה שעשוי להשפיע על הדירוג ההיסטורי.
כמובן שכל דירוג שכזה הוא בעייתי, מאחר והכדורגל בתקופה בה פלה שיחק, מסוף שנות ה-50 ועד תחילת שנות ה-70, היה שונה לחלוטין מזה של עידן מראדונה, שפעל בעיקר בשנות ה-80. ובאותה מידה קשה להשוות את שני הענקים הללו לרונאלדו ומסי, שהחלו לשחק הרבה שנים לאחר מכן, בתחילת המילניום הנוכחי.
ואחרי שכל זה נאמר הדיון קיים, ונכון לעכשיו, עם כל הצער שבדבר, רונאלדו לא נמצא במקום הראשון בהיסטוריה, גם אם המספרים שלו מרשימים כל כך. נכון שהדבר החשוב ביותר בכדורגל זה שערים, ועדיין כאשר בוחנים גדולה של שחקנים, יש תמיד את כל מה שמעבר, שבדרך כלל אי אפשר למדוד או לספור.
זה לא קשור לכוח פיזי, לעוצמת הבעיטה, לגובה הניתור, למהירות. זו היכולת לגרום לקהל הצופים לתפוס את הראש בחוסר אמון, לתת להם תחושה שמדובר בקסם אמיתי, בגאונות על-אנושית. שלא יהיו אי הבנות, לרונאלדו היו לא מעט רגעים כאלה. אבל היו כמה אחרים שהיה להם יותר מהמצרך הנדיר הזה.
בסופו של דבר גדולה של כדורגלנים נמדדת בשכלול של כל האלמנטים גם יחד. את אלו שניתן למדוד ולספור (שערים, בישולים, תארים קבוצתיים, תארים אישיים) ולא פחות, את אלו שאין אפשרות לכמת, אבל כל מי שרואה את הביצועים שלהם על כר הדשא, לא יכול שלא להבין עד כמה הם גאוניים. ולזה צריך להוסיף כמובן גם ההשפעה שלהם על התפתחות הכדורגל וגם על החברה במדינה שלהם ובעולם כולו.
אז הנה הבחירה שלי ל-5 הגדולים ביותר בהיסטוריה
יוהאן קרויף
"ההולנדי המעופף" כפי שכונה, העלה את אייאקס ואת הכדורגל ההולנדי על המפה בתחילת שנות ה-70. יחד עם המאמן רינוס מיכלס השניים החלו את מהפיכת ה"טוטאל פוטבול", סגנון הכדורגל המודרני, שממנו הגיעו לאחר מכן ה"טיקי טאקה" של פפ גווארדיולה וברצלונה.
קרויף היה גאון על המגרש, השחקן הטוב בעולם בשנות ה-70, ולאחר מכן הפך למאמן הטוב בעולם, כשהוליך את בארסה לזכייה הראשונה שלה בליגת האלופות. הוא זכה 3 פעמים בכדור הזהב והאצטדיון של אייאקס נקרא על שמו.
כריסטיאנו רונאלדו
הפנומן הפורטוגלי הוא ללא ספק הסקורר הגדול בכל הזמנים. את התואר הזה אף אחד לא ייקח לו. הוא גדול המבקיעים של ריאל מדריד, של ליגת האלופות ושל הנבחרות הלאומיות (135 שערים ב-217 משחקים, לא סופי).
רונאלדו זכה 5 פעמים בכדור הזהב, 5 פעמים בליגת האלופות, ובעוד עשרות תארים קבוצתיים ואישיים, כולל יורו 2016. הוא היחיד שהבקיע בחמישה מונדיאלים, אבל באף אחד מהם לא הגיע לגמר. יחד עם זאת, אם CR7 יזכה בגביע העולם בגיל 41 וחצי, אין ספק שהוא ישפר את מיקומו ההיסטורי.
דייגו מראדונה
עם כל הכבוד לכל יתר הסופרסטארים, סיפור החיים של מראדונה הוא המרתק ביותר, מה שכמובן מוסיף להילה שהייתה סביבו בחייו וממשיכה ללוות אותו גם אחרי מותו. אבל גם אם נשים בצד את הסיפורים על הסמים והמאפיה ויתר השערוריות, עדיין מדובר בקוסם שכל נגיעה שלו בכדור הרעידה את הלבבות.
בכל מקום שהוא שיחק, בבוקה ג'וניורס, בברצלונה, כמובן שבנאפולי ובנבחרת ארגנטינה, הוא תמיד היה הכוכב הכי גדול, האיש שייצר יש מאין. אם היה שחקן שזכה במונדיאל בכוחות עצמו, זה היה מראדונה. מה שהוא עשה ב-1986 במקסיקו, לא עשה איש לפניו ולא עשה אף אחד אחריו. והסמל לאותה גאונות הוא כמובן שער הסלאלום מול אנגליה, שנחשב לשער הגדול בהיסטוריה של המשחק.
פלה
נכון שניימאר עקף את פלה בטבלת הכובשים של נבחרת ברזיל, אבל גם ניימאר יודע שהוא לא מתקרב לקרסוליו של אדסון ארנטס דו נסימנטו, השחקן היחיד בהיסטוריה שזכה בשלושה מונדיאלים – הראשון בגיל 17!
פלה לא היה גבוה, רק 1.73 מ', אבל הוא היה פנתר אנושי. הוא היה אתלט-על, עם מהירות סילונית, ניתור אימתני ועוצמת בעיטה מדהימה. וכל אלו התלוו ליכולת טכנית עילאית, הבנה טקטית מושלמת ויצירתיות גאונית. פלה היה באמת הכדורגלן המושלם הראשון בהיסטוריה.
העובדה שהוא היה שחור הייתה גם היא בעלת משמעות חברתית אדירה, בעיקר כשנזכרים שהוא כיכב בשנות ה-50 וה-60 של המאה הקודמת. יש טענה שבגלל שפלה לא שיחק באירופה, אלא רק בברזיל (ולקראת סיום הקריירה בארה"ב), המספרים שלו מעט "משקרים". ובכן, זו כמובן שטות מוחלטת שכן בשנות ה-60 הליגות בברזיל ובארגנטינה היו לא פחות חזקות מהליגות הבכירות באירופה.
אז נכון, באופן רשמי פלה הבקיע "רק" 762 שערים ב-20 שנות קריירה. ועדיין זה מציב אותו במקום השלישי בהיסטוריה, אחרי רונאלדו ומסי, שביחד זכו רק במונדיאל אחד – שניים פחות ממנו.
ליונל מסי
ב-18 בדצמבר 2022 הגיעה החותמת. כשגונסלו מונטייל בעט לעבר הנצח, הוא בעט גם את הקפטן של נבחרת ארגנטינה לפסגה ההיסטורית של הכדורגל העולמי. הזכייה של ארגנטינה במונדיאל בקטאר סיימה עבור רבים את הדיון לגבי מיהו ה-GOAT האמיתי.
גם בשנים שלפני המונדיאל האחרון הטענה הייתה שמבחינת כדורגל נטו, מסי הוא הגדול מכולם. אבל הוא בניגוד לפלה ומראדונה לא זכה במונדיאל, ובלי זכייה בתואר הגדול מכולם, אתה לא יכול להיחשב כגדול מכולם. במיוחד אחרי שנכשלת בארבעה מונדיאלים רצופים.
אז כן, הניצחון בגמר מול צרפת, שבו מסי הבקיע צמד, הוא החותמת. אבל עצם היותו במועדון האקסלוסיבי של הגדולים בכל הזמנים נקבעה כבר מזמן. 17 העונות שלו בברצלונה היו בלתי נשכחות וכללו עשרות ומאות רגעי קסם וגאונות צרופה. הוא זכה בכל תואר אפשרי, אישי וקבוצתי, והפעים את הלבבות של כל חובב כדורגל על הגלובוס, ולא רק את אוהדי בארסה.
מסי זכה בכדור הזהב 8 פעמים (3 פעמים יותר מרונאלדו). במשך 15 שנים, בין 2008 ל-2023, הוא היה 13 פעמים במקום הראשון או השני. אפרופו מספרים. ב-1053 משחקים רשמיים בקריירה מסי כבש 850 שערים והוסיף עוד 379 בישולים. זה אומר שער בממוצע בכל 105 דקות ומעורבות בשער בכל 72 דקות.
רונאלדו הבקיע אמנם יותר (923) אבל עשה זאת ב-1261 משחקים. בממוצע שער בכל 112 דקות. אם נוסיף לכך את 257 הבישולים שלו נגיע למעורבות בשער בכל 87 דקות. רונאלדו כנראה לא יאהב לשמוע את זה, אבל לפחות בכל מה שקשור לממוצעים, מסי מקדים אותו. שלא לדבר על בישולים. ממעטים להזכיר זאת ולא רבים מודעים לכך שמסי הוא השחקן עם הכי הרבה בישולים בהיסטוריה.
אבל כפי שנאמר קודם לכן, עם כל הכבוד למספרים, שהם חשובים מאוד, מעליהם יש את אותו ניצוץ גאונות שאי אפשר למדוד: רק לראות ולהתפעל. ובמובן הזה מסי נמצא מעל כולם.
הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם
להצטרפות