הבית הזה הוא כבר לא הבית שלו

דן מרידור מחק את שמו מרשימת מתפקדי הליכוד והדבר לא צריך להפתיע • תנועת הליכוד לא משמשת עוד, לטעמי, תלמידה נאמנה של ז'בוטינסקי, אבי מחנה הימין בישראל

דן מרידור. "פרישתו מהליכוד היא תוצאה טבעית של הינתקות הליכוד מאישים כמוהו", צילום: אורן בן חקון

החלטתו של דן מרידור למחוק את שמו מרשימת מתפקדי הליכוד לא צריכה להפתיע איש. זה שנים רבות שמרידור כבר אינו "ליכודניק". אכן, הוא כיהן כשר בממשלות הליכוד, עד שמאס בבנימין נתניהו כראש הממשלה וכיו"ר המפלגה. אופיו הפוליטי של מרידור כבר אינו הולם עוד את רוחה הסוער של תנועת הליכוד.

האם יש מי שמעלה בדמיונו את מרידור מוקף בליכודניקים בוועידתם, כשהוא שותף פעיל לקריאות "הו־הא, מי זה בא, ראש הממשלה הבא!", או לקריאות "היידה, שרה! היידה, שרה!"? זו לא עוד מפלגתו של מרידור. הוא בנה של רעננה, מומחית ללשונו של אריסטו, ולאב משפטן, שהיה מפקד האצ"ל בירושלים. פער הדורות ניכר: הליכוד היא מפלגתם של דודי אמסלם, מירי רגב, דוד ביטן ועוד. פעם היתה תנועת הליכוד ביתם של בני בגין, רוני מילוא, גדעון סער, לימור לבנת. ארחיק לכת ואציין כי לטעמי לא משמשת עוד תנועת הליכוד תלמידה נאמנה של ז'בוטינסקי, אבי מחנה הימין בישראל. תהום של סגנון, של אידיאולוגיה, פערים אלה מרחיקים את הליכוד מתורתו של מנהיג התנועה הרוויזיוניסטית.

דן מרידור, המשפטן, לא מצא את מקומו במפלגה שדובריה ששים למתוח ביקורת על בית המשפט העליון. הוא היה מוצא את מקומו בטבעיות, בקלי קלות, בחברת שופטי העליון, ולא דווקא בקרב המתכנסים המשולהבים לוועידות הליכוד. העוקבים אחר תפקוד חברי הכנסת מהליכוד בכנסת יעמדו ללא קושי על כך שמהתנועה נעדר גם ההדר הז'בוטינסקאי. לא בכדי נטש מרידור את הליכוד וחבר להתאגדויות של המרכז הפוליטי. למעשה, הוא בא ויצא בשערי הליכוד. הוא לא היה נלהב מהרחבתה של מפת ההתיישבות ביו"ש, ולא פסל את הקמתה של מדינה פלשתינית בהסדר שלום.

ברור כי גם אישיותו הציבורית של נתניהו היתה זרה לטעמו של מרידור כפי שהיתה זרה, בלשון המעטה, גם לנשיא לשעבר ראובן ריבלין. במרוצת השנים חלה התקרבות משמעותית בין הליכוד לבין תנועת ש"ס, ועוד קודם לכן הציונות הדתית והמפלגות החרדיות היו שותפות בממשלות הליכוד. מנחם בגין הוא שעודד קרבה זו, שהיתה לזרא לבכירים במפלגה, אף שהתייחסו בכבוד למסורת היהודית. המציאות הדמוקרטית המבורכת, שנטמעה בחייה של מפלגת הליכוד, לא המריצה אישים כמרידור להגיע לצמרת רשימת המועמדים לכנסת. התמודדות בבחירות מקדימות בליכוד מחייבת נכונות למאבק מר ונמהר: נטע זר מול מועמדים רבים אחרים. שנים קודם לכן נקבעה רשימת המועמדים לאחר התמודדות כה שונה: התמודדות על נפשו, על דעתו ואף על מצב רוחו של המנהיג וראש הממשלה לשעבר מנחם בגין.

מרידור פרש מן הליכוד? זו רק תוצאה טבעית של הינתקות הליכוד מאישים דוגמת מרידור.

הוא מאחרוני דור ה"נסיכים", בניהם של לוחמי מחתרות הימין, שהלכו בדרכם הרעיונית של הוריהם. גם לאחר שרבים מהם שימשו שרים בממשלות הליכוד, הם סטו ממסורת הוריהם וחצו את הקווים, מימין לשמאל או למרכז. ה"נסיך" מרידור הוא אחד מהם שסיים, פורמלית, את חברותו בליכוד. וח"כ ישראל כץ הגיב בשמחה: "ברוך שפטרנו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר