אשליית מנגנוני הביטחון

המראות מנפילת משטר אסד בסוריה הובילו את אבו מאזן לפעול נגד אלה השואפים למוטט את שלטון הרש"פ – אך בירושלים מבינים שלא ניתן לסמוך עליו בכל הנוגע לסוגיות ביטחוניות • מבצע "חומת ברזל" מהווה הוכחה ברורה לכך שרק ישראל יכולה למגר את הטרור הפלשתיני

אבו מאזן, יו"ר הרשות הפלשתינית, צילום: רויטרס

בזמן שהסכם הפסקת האש בין ישראל לחמאס עומד על תילו - ביו"ש מתחוללת דרמה של ממש, שבמסגרתה ישראל והרשות הפלשתינית "משתפות פעולה" במאבק נגד ארגוני הטרור.

בתחילת דצמבר 2024, לאחר ששלטונו של אבו מאזן עורער קשות בצפון השומרון על ידי חמאס והג'יהאד האסלאמי, מנגנוני הביטחון של הרש"פ יצאו למבצע צבאי נגד החמושים של ארגוני הטרור, במטרה להחזיר את המשילות שלה במחנה ג'נין. ברמאללה רואים בטהרן את מי שפועלת כדי להביא להסלמה בשטח, ואנשי משמרות המהפכה האיראניים עושים ככל שביכולתם להעביר נשק מפר איזון לידי ארגוני הטרור הפלשתיניים ביהודה ושומרון.

המראות מנפילת משטר אסד בסוריה הובילו את אבו מאזן לפעול נגד אלה השואפים למוטט את שלטון הרש"פ. למרות גילו המתקדם של יו"ר הרש"פ (89), זיכרונו עדיין איתן. הוא בוודאי לא שכח כיצד הרש"פ בהובלתו סולקה בבושת פנים מרצועת עזה בקיץ 2007. אבו מאזן לא בוחל באמצעים: כשהישרדות שלטונו נמצאה על כף המאזניים - הוא הורה לסגור זמנית את שידורי רשת "אל-ג'זירה" ביו"ש, שדרך קבע מציגה נרטיב ברור בעד חמאס.

אם יו"ר הרשות לא יפעל נגד תשתיות הטרור של חמאס והג'יהאד ביו"ש - גורלו עשוי להיות כגורל אסד, שנמלט מסוריה, או כגורלו של קדאפי, שנרצח בלוב בידי מתנגדיו

למרות התקווה שהנה קמה לה "רשות פלשתינית מחודשת" - ביטוי שהמחיש את חזיון התעתועים של אותם מומחים בישראל ובעולם שקראו לתת לאבו מאזן את המפתחות ברצועת עזה לאחר מיטוט שלטון חמאס - הסכם הפסקת האש בין הרש"פ לבין ארגוני הטרור בג'נין המחיש היטב את המציאות.

האמת המרה היא שמאז הקמתה של הרש"פ בשנת 1994, מתוקף הסכמי אוסלו, לא השתנה דבר בחוסר רצונה ובחוסר יכולתה להיאבק בארגוני הטרור הפלשתיניים. מחד, להנהגת הרש"פ אין כל רצון להצטייר כמשת"פית של ישראל בעיני הציבור הפלשתיני, שלדעתו שלטון אבו מאזן איבד לגיטימיות כבר מזמן.

סקרי דעת קהל פלשתיניים, שבוצעו בחודשים האחרונים על ידי המרכז הפלשתיני למחקרי מדיניות וסקרים PCPSR היושב ברמאללה, בהובלת פרופ' חליל שקאקי, ממחישים היטב שביו"ש, שכאמור נמצאת דה-יורה תחת שליטתה של הרש"פ, מעמדם של האחרונה והעומד בראשה ירד לשפל המדרגה. 94% מהפלשתינים ביו"ש רוצים בהתפטרותו של אבו מאזן, ו-73% מתוכם סבורים שהרש"פ מהווה נטל על העם הפלשתיני - בעוד חמאס זוכה לתמיכה עצומה ביו"ש על פני פת"ח (48% מול 21%). אין זה מפתיע שמועמד חמאס היה מנצח את אבו מאזן ללא קושי (86% מול 10%).

ומהצד השני, הרש"פ בהובלת אבו מאזן מעוניינת ראשית כל בהישרדותה. ליו"ר הרש"פ ברור שאם לא יפעל נגד תשתיות הטרור של חמאס והג'יהאד האסלאמי ביו"ש, גורלו עשוי להיות כגורל אסד, שנמלט מסוריה, או גרוע מכך - כגורלו של קדאפי, שנרצח בלוב בידי מתנגדיו.

כך או כך, בירושלים מבינים שלא ניתן לסמוך על אבו מאזן ועל הרש"פ בכל הנוגע לסוגיות ביטחוניות. המבצע הצבאי "חומת ברזל", שמהווה סוג של המשך פעילות צה"ל ושב"כ מאז טבח 7 באוקטובר נגד תשתיות הטרור הפלשתיניות ביו"ש, מהווה הוכחה ברורה לכך שרק ישראל יכולה למגר את הטרור הפלשתיני.

לסיכום, נראה שללא נוכחות ישראלית בשטחי יו"ש, שלטונו של יו"ר הרש"פ אבו מאזן צפוי לקרוס כמו מגדל קלפים. המציאות מוכיחה לנו שוב ושוב שמנגנוני הביטחון הפלשתיניים לא מסוגלים לאכוף את החוק והסדר בשטחים הניתנים לשליטתם, ולא ששים כלל להתעמת עם חמאס ועם שאר ארגוני הטרור הפלשתיניים.

ישראל, שמעוניינת בשרידותה של הרש"פ כשלטון אפקטיבי שינהל את חייהם של הפלשתינים ביו"ש, ושחוששת שחמאס והג'יהאד האסלאמי ינסו להוציא לפועל טבח בסגנון 7 באוקטובר משטחי יו"ש, צריכה לפעול בעצמה נגד תשתיות הטרור הפלשתיניות.


הכותב הוא מרצה ועמית מחקר באוניברסיטת דרום וויילס שבבריטניה ועמית מחקר במרכז לאסטרטגיה רבתי לישראל (ICGS)

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר