באופן מפתיע, השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר הצהיר כי ישראל צריכה לרתום כוחות אזוריים כדי לנהל את רצועת עזה, וכי היא לא יכולה להתבסס על תכונותיה באופן בלעדי.
במילים אחרות, אומר השר המקורב ביותר לראש הממשלה, והמקובל ביותר על הממשל האמריקני, שישראל לא יכולה לפעול לבד והיא מוכרחה סיוע ממדינות נוספות, בין השאר מהרשות הפלשתינית וממדינות ערביות כגון מצרים, ירדן ואיחוד האמירויות, כאשר מאחורי הקלעים סעודיה מממנת ומשפיעה על המהלכים.
בתחילת המלחמה, כאשר כולם חשבו שישראל הולכת לכבוש את רצועת עזה כולה, היה ברור שיש לחשוב ולפעול לבואו של "היום שאחרי", ושקיימות תוכניות ושיחות סודיות בין ישראל לבין כמה מדינות, דברים שלא מפורסמים לציבור הישראלי ואינם מגיעים לדיון פוליטי שעלול לפרק את הקואליציה ולהשפיע על מפלגת השלטון.
עד כה הכחישה ישראל את "היום שאחרי" ונתנה את הרושם לציבור הישראלי שהיא תישאר ברצועה, אולי אפילו כדי להישאר בה צבאית וגם כדי לבנות בה. אך כל עוד המשמעות היא לדאוג ל־2 מיליון בני אדם, קשה לשכוח שרצועת עזה היתה עול על כל מי ששלט בה, אפילו על מצרים לפני 1967.
למרות ההרס הרב וההרג הגדול ברצועה כתוצאה מהמלחמה, ולמרות שחמאס איבד את כל הנהגתו והמבנה הארגוני שלו, הוא מציג את עצמו כמנצח במלחמה הזו. הוא יפעל לשקם את יכולותיו מהר מאוד, ומבחינת השותפים הפוטנציאליים של ישראל לשיקום רצועת עזה, הרשות הפלשתינית עדיפה בהרבה על ארגון חמאס.
בימים אלה פועלת הממשלה מול משטרים ערביים באזור, ובוודאי אל מול הממשל האמריקני החדש, בשביל לחלץ ולהסיר מעצמה כל אחריות אזרחית. עם זאת, גם הדבר הזה דורש מישראל מחיר לא פשוט כשעיקרו הוא השבת הרשות הפלשתינית לשלוט ברצועה.
שום גורם ערבי, אירופי או אמריקני, לא ישלח את חייליו לרחובות רצועת עזה, וגם אם יעשה זאת יהיו לכך תנאים ומחיר שישראל תידרש לשלם.
אנו רואים לאחר שנה ורבע של מלחמה אינטנסיבית וקשה שלחמאס עדיין יש דעה בעניין השליטה ברצועה ואפילו יש תנאים ודרישות. את אחת ההוכחות לכך ראינו ביציאתם של אלפי אנשי הארגון לרחובות הרצועה, ואת התנאי שהציב הארגון ליציאת אנשיו שנפצעו במלחמה לטיפולים רפואיים בחו"ל. או במילים אחרות: חמאס לא מוטט.
למרות ההרס הרב וההרג הגדול ברצועה כתוצאה מהמלחמה, ולמרות שחמאס איבד את כל הנהגתו והמבנה הארגוני שלו, הוא מציג את עצמו כמנצח במלחמה הזו. הוא יפעל לשקם את יכולותיו מהר מאוד, ומבחינת השותפים הפוטנציאליים של ישראל לשיקום רצועת עזה, הרשות הפלשתינית עדיפה בהרבה על ארגון חמאס.
הארגון עצמו יקבל בברכה את אנשי הרשות הפלשתינית בשנה-שנתיים הבאות כדי שיתפנה לשקם את יכולותיו הצבאיות והכלכליות, אך התעקשותה של ישראל למנוע מהרשות הפלשתינית לשוב לשליטה ברצועה עלולה לעלות ביוקר בשלושה מישורים: הראשון, יסייע לחמאס להישאר הארגון הרלוונטי ביותר ברצועה כאשר מתקיים ואקום שלטוני ואין כל הנהגה אזרחית; השני, עלול להקשות על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה - כדי להתקדם ולספק לטראמפ את מבוקשו ישראל חייבת להציג לציבור הערבי הישג כלשהו למען הפלשתינים; והשלישי - אם ישראל תיתפס כמסרבת הדבר יפגע ביחסיה עם ממשל טראמפ.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו