היישוב עלי ביו"ש. צילום: יוסי זליגר

משאל עם על גורל יו"ש: טוב לשני הצדדים

אם ח"כ רוטמן רוצה הסכמה לאומית בנושא ויתור טריטוריאלי - שילך עד הסוף ויוכיח שרוב העם באמת עומד מאחוריו • בסוגיית יו"ש יש להחזיר את המנדט לציבור

[object Object]

ח"כ שמחה רוטמן העלה לסדר היום בוועדת החוקה בשבוע שעבר הצעה לחוק חדש שיחיל את חוק יסוד: משאל עם על כל השטחים ביהודה ושומרון ועל שטחי המים הטריטוריאליים של מדינת ישראל. משמעות החוק היא שוויתור על השטחים הללו יהיה כרוך באישור של לפחות 80 חברי כנסת או במשאל עם.

על פניו, אם החוק יעבור זה יהיה ניצחון ליוזמי החוק, לתפיסתם, בכך שיתקשה מי שיעז להגיע להסדר עתידי עם הפלשתינים במסגרת חילופי שטחים. עם זאת, משום שהנושא הזה כל כך שנוי במחלוקת בחברה הישראלית, והקרע בעם כבר הגיע לשיאו מזמן, ראוי שהחוק הזה יורד מסדר היום, או לכל הפחות שייחקק חוק מקביל אשר דורש אותו רוב גורף להחלת ריבונות על אותם שטחים. אני אפילו סבור שיש לימין אינטרס בחוק כזה.

הסכסוך הישראלי-פלשתיני הוא אב המחלוקות החברתיות במדינת ישראל. עד כדי כך שהמחלוקת הזאת לרוב הגדירה מה מבדיל בין ימין ושמאל במהלך שנותיה של המדינה, והוביל לרצח פוליטי נתעב נגד ראש ממשלה מכהן

ראשית, כפי שנטען בהסבר של החוק הקיים, למהלכים גורליים שיעצבו את פני מדינת ישראל בצורה משמעותית חשוב שתהיה תמיכה גורפת ושייעשו בהסכמה לאומית רחבה. בין אם אתה תומך או לא, להחלת ריבונות בשטחים יש משמעויות מדיניות ברמה הגבוהה ביותר. היא עשויה לקבוע גבול חדש, להרחיב את האחריות האזרחית של המדינה על האוכלוסייה הפלשתינית ולסבך את ישראל בזירה הבינלאומית.

כלומר, אין ספק בכך שלהחלת ריבונות יש משמעויות כלכליות, ביטחוניות ובינלאומיות אסטרטגיות עבור מדינת ישראל, ועל כן הדבר הראוי והאחראי לעשות הוא לקבוע שהחלטה כזאת גם תדרוש תמיכה גורפת בקרב הריבון האמיתי, העם.

בנוסף, זאת יכולה להיות הדרך לימין הישראלי להראות לציבור ולקהילה הבינלאומית שעם ישראל עומד מאחוריו וחפץ בסיפוח. ברגע שהחלת ריבונות עוברת ברוב כה מוחץ, למעשה תם הוויכוח ההיסטורי. יהיה ניתן לומר אחת ולתמיד כי נושא השטחים כבר לא נמצא בלב המחלוקת הישראלית ארוכת השנים אלא בקונצנזוס ישראלי רחב. המשמעות היא ניצחון מוחלט בנושא המדיני עבור הימין הישראלי.

הסכסוך הישראלי-פלשתיני הוא אב המחלוקות החברתיות במדינת ישראל. עד כדי כך שהמחלוקת הזאת לרוב הגדירה מה מבדיל בין ימין ושמאל במהלך שנותיה של המדינה, והוביל לרצח פוליטי נתעב נגד ראש ממשלה מכהן.

מה גם שאנחנו נמצאים כבר יותר משנה במערכה כבדת דמים שהמדינה לא ידעה כמותה מאז הקמתה, וכאשר 100 חוטפים וחטופות עדיין נותרו בשבי חמאס. אי אפשר לומר שהחברה הישראלית התחילה להשתקם, ובטח שלא להחלים, מטבח 7 באוקטובר.

לכן, אולי כדאי שכל מי שמעוניין לקדם מהלך משנה מציאות בסוגיה הקשה הזו, שגובה מהחברה הישראלית מחיר דמים וטראומה כבדים - שיוכיח כי רוב העם באמת עומד מאחוריו.

אם ח"כ רוטמן רוצה לדרוש הסכמה לאומית רחבה בנושא ויתור על שטחים - שילך עד הסוף ויאמר שכל החלטה, לכאן ולכאן, בנושא גורל שטחי יהודה ושומרון צריכה לקבל מנדט ברור מהעם.


הכותב הוא מנהל מחקר ומדיניות בקרן לשיתוף פעולה כלכלי ודוקטורנט ליחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו