כאשר דונלד טרמאפ ניצח ונבחר לתפקיד נשיא ארה"ב בפעם השנייה, לפני כחודש, קולות השמחה לא פסקו בישראל, במיוחד בצד הימני של המפה הפוליטית.
פוליטיקאים היללו, הציבור מחא כפיים, מה שנותן את הרושם שנשיאי ארה"ב הקודמים זנחו את ישראל ולא עשו מספיק למענה כמדינה או לא פעלו די למען העם היהודי.
ההצהרות של טראמפ עוד טרם שובו לבית הלבן בתחילת 2025, כמו הצהרות אחרות, דווקא אמורות להדאיג את ישראל על אף עמדותיו התומכות במדיניות הממשלה הנוכחית. לא פלא שמאז הצהרתו בנושא העסקה להשבת החטופים הממשלה דווקא מאיצה ומקדמת עסקה כאילו כל המכשולים נעלמו, למרות שהעסקה אמורה בכל מקרה לכלול שני דברים עיקריים שלכאורה מנוגדים לאידיאולוגיה של ממשלת הימין - הראשון הוא הפסקת אש והשני הוא שחרור מספר גדול של אסירים ביטחוניים, דבר שגורמים מרכזיים בממשלה מאיימים לפרק את הקואליציה אם יקרה, על אף שאינני מאמין שגורם ממרכיבי הקואליציה יתפטר.
טראמפ ידוע כאיש עסקים, רואה את הכל בפריזמה של רווח והפסד לטובתו ולטובת ארה"ב בראש ובראשונה, למרות שאין להתעלם מהאנשים הנמצאים בסביבתו ולוחשים על אוזנו ומשפיעים על החלטותיו.
ההתפתחויות הגיאופוליטיות האחרונות באזור יסייעו רבות לנשיא טראמפ, במיוחד נפילתו של משטר הרודן אסד, אך התפתחויות אלו לא בהכרח יסייעו לישראל באופן אוטומטי או טוטאלי. זה אתגר לממשלת ישראל.
אך בניגוד לקדנציה הראשונה שלו, שבה חשב על הקדנציה השנייה, הפעם הוא יודע שזו גם האחרונה, וסביר שדווקא ינסה להיכנס להיסטוריה בהנחלת סדר עולמי חדש, בעיקר סיום המלחמה באוקראינה וקידום הסכם שלום ונורמליזציה בין ישראל למדינות הערביות, הסכם שהבסיס שלו הקמת מדינה פלשתינית. לא משנה מה היקף אותה מדינה פלשתינית ומה היא תכלול, העיקר מבחינתו להביא להסכם כזה. לא לחינם מינה טראמפ אמריקני ממוצא לבנוני לתפקיד השליח המיוחד של הנשיא לענייני המזרח תיכון, מסעד בולוס.
ההתפתחויות הגיאופוליטיות האחרונות באזור יסייעו רבות לנשיא טראמפ, במיוחד נפילתו של משטר הרודן אסד, אך התפתחויות אלו לא בהכרח יסייעו לישראל באופן אוטומטי או טוטאלי. זה אתגר לממשלת ישראל.
התקופה שבה יהיה טראמפ בבית הלבן, אל מול האתגרים שיש לו לטפל בהם, בעיקר הכלכלה האמריקנית והאתגר מול סין, עדיין עדיפים על כל דבר אחר. לכן, למרות שיכולה להיות הזדמנות לישראל לספח את הגדה המערבית, איני צופה שהדבר יתרחש במהירות למרות להיטותם הגדולה של שרי הממשלה.
טראמפ הפעם יהיה שונה ממה שהיה בקדנציה הראשונה, ושיקוליו העיקריים יהיו האינטרסים הלאומיים האמריקניים, כאמור בידיעה שזאת הקדנציה האחרונה שלו. הוא ירצה לקדם עסקאות ובריתות עם מדינות המפרץ, במיוחד עם סעודיה המתפתחת באופן מסחרר. עסקה כזו תכניס מיליארדים לאמריקנים ותניע את הכלכלה באופן משמעותי, דוגמת עסקת הענק שהוא חתם בקדנציה הראשונה שלו עם סעודיה בכ־400 מיליארד דולר. בעל המעה יכול להיות בעל הדעה, ומי שישלם יכול להשפיע יותר, במיוחד על נושא כמו סיפוח הגדה המערבית או הקמת מדינה פלשתינית. לכן טראמפ הוא טוב, בעיקר לעצמו ולארצות הברית.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו