שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

מה ישנה את כללי המשחק במזה"ת

התחדשות השיח על נורמליזציה עם סעודיה דווקא בשעת מלחמה מעידה על היתכנות של הסכם, בתיווך אמריקני • עבור ישראל זה יכול להיות חלק מניצחון על איראן

ביידן ובן סלמאן (ארכיון) , רויטרס
ביידן ובן סלמאן (ארכיון), צילום: רויטרס

יש סיכוי ממשי להגיע לנורמליזציה עם סעודיה. כך אמר נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בשבוע שעבר, בראיון שהעניק למגזין האמריקני "קומפלקס", רגע אחרי שהצהיר כי הוא ציוני ומאמין בזכותו של עם ישראל על אדמת ישראל.

אם אכן הסכם כזה עם סעודיה מונח בעת הזו על השולחן, מדובר בהיפוך אסטרטגי בעל משמעויות מרחיקות לכת עבור מדינת ישראל. ערב המלחמה זה כמעט קרה, ועכשיו שוב מכריז נשיא ארה"ב על נכונות קונקרטית של סעודיה להכיר באופן מלא במדינת ישראל, ולכרות ברית הגנה עם ארה"ב.

יצוין כי סעודיה דורשת במסגרת ההסכם נשק והקמת מפעל גרעיני אזרחי.

יורש העצר מוחמד בן סלמאן אאל סעוד, יחד עם מנהיגים נוספים במדינות המפרץ ומרוקו, מציג מודל אחר של אסלאם מתון שמושיט יד לשאר העולם. זה נכון שבמודל הזה טמונים גם אינטרסים, אבל עדיין מדובר בתהליך עמוק ורחב

חייבים להבין: ברית הגנה מרחבית רציפה מישראל ועד למפרציות. תעשו לעצמכם טובה, תפתחו מפה והסתכלו. רצף גיאו־פוליטי של 3,000 קילומטרים מהים התיכון לים הערבי. אם בהסכמי אברהם הרגשנו את עוצמת השינוי ההיסטורי, כאן כבר מדובר במהלך האסטרטגי הכי חשוב שהגיע לפתחנו ב־20 השנים האחרונות, וזה בלי לדבר על המשמעויות הכלכליות.

זו הדרך היחידה לנצח את ציר ההשמדה שראש החץ שלו הוא איראן. אנחנו הרי מרגישים את הציר הזה בפעולה כבר תשעה חודשים על בשרנו ממש, ודווקא משום כך זה הזמן להזכיר: במלחמה מנצחים בשדה הקרב, ויפה שעה אחת קודם, אבל ההיסטוריה מוכיחה שניצחונות אמיתיים משיגים רק בשילוב של דיפלומטיה ובריתות אסטרטגיות שמאפשרות ניצחון בר־קיימא לאורך זמן. זה הוכח בהסכמי אברהם שנתניהו הביא עם מדינות המפרץ ויוכח ביתר שאת אם המהלך יורחב באופן משמעותי ודרמטי במדינה כמו סעודיה.

אמנם השיח על נורמליזציה עם סעודיה לא חדש, אבל העובדה שהוא מתחדש שוב דווקא עכשיו בשעת מלחמה מעידה על ההיתכנות של הסכם כזה בתיווך אמריקני.

בישראל, לפי סקר שערכנו מטעם "הרבעון הרביעי", 75% מהציבור תומכים בהסכם כזה. אפשר לדבר על טיולים לריאד, שיט במפרץ אילת, אבל הסיפור כאן הרבה יותר משמעותי וקריטי. סעודיה - מקום הולדתו של האסלאם, המדינה הגדולה בחצי האי ערב, יצואנית הנפט הגדולה בעולם ואחת המדינות בעלות תזרים המזומנים הגדול ביותר בעולם - בשלה להכיר במדינת ישראל היהודית והדמוקרטית ולהקים ברית אזורית גיאו־פוליטית, בתמיכה מלאה של ארה"ב.

חשוב להבין דבר נוסף - יורש העצר מוחמד בן סלמאן אאל סעוד, יחד עם מנהיגים נוספים במדינות המפרץ ומרוקו, מציג מודל אחר של אסלאם מתון שמושיט יד לשאר העולם. זה נכון שבמודל הזה טמונים גם אינטרסים, אבל עדיין מדובר בתהליך עמוק ורחב. לראיה, מספיק לשים לב לעובדה שנעשו בשנים האחרונות שינויים בספרי הלימוד ובמערכת החינוך של המדינות האלו לכיוון ליברלי ופתוח כדי להבין את הכיוון שהן מבקשות לפנות אליו.

חלק מהניצחון שלנו על ציר ההשמדה האיראני יהיה לצאת מהמלחמה הזאת עם הסכם אזורי בראשות סעודיה והתמיכה האמריקנית.

גיים צ'יינג'ר במזרח התיכון, במלוא מובן המילה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר