התמונות המגיעות מאוקראינה מתחילות להיראות כמו מלחמת אזרחים. המציאות, כרגיל, מורכבת הרבה יותר מהמצטייר בתקשורת, אבל ייתכן שמלחמת אזרחים אמיתית ואולי גם פלישה רוסית אכן נמצאות מעבר לפינה. מכל מקום, אם פוטין רוצה לפלוש או להגביר את מעורבותו באוקראינה, מלחמת אזרחים היא התמונה שהוא רוצה לבנות כדי שזו תצדיק את פעולותיו. הקרמלין עצמו תורם באופן פעיל להיווצרותה, בתמיכתו בבדלנים הפרו־רוסים ובתעמולה שהתקשורת הרוסית משדרת אל אזרחי רוסיה ואל תושבי דרום ומזרח אוקראינה.
ואכן, ככל שעובר הזמן, התעמולה הרוסית ממשיכה לצבור תאוצה ולהקצין במסריה. היא מלאה עיוותים, שקרים ובעיקר הפחדה. הכוחות הפרו־אוקראינים מכונים "יחידות עונשין" - ביטוי השמור בד"כ לפעולות העונשין של הנאצים נגד האוכלוסייה האזרחית בשטחים הכבושים במלחה"ע השנייה - תומכי הממשל בקייב "פשיסטים" והממשל החדש עצמו "חונטה". הטרגדיה באודסה מושווית ל"חאטין", אירוע מיתולוגי בהיסטוריה הרוסית של מלחמת העולם השנייה, שבו הנאצים ועוזריהם האוקראינים שרפו בפעולת עונשין אכזרית את תושבי הכפר חאטין בעודם בחיים. היה זה עונש על פעולת התנגדות של הפרטיזנים המקומיים. ההקבלה שהתעמולה הרוסית מנסה לעשות לימינו ברורה.
מדוע התעמולה הקיצונית הזו? פוטין רוצה להשחיר את הצד שמנגד, וליטול ממנו סופית את הלגיטימיות שלו. במקביל הוא רוצה ללבות את האש באוקראינה עצמה ולהצדיק כל פעולה אפשרית בהמשך. זה האינטרס הישיר שלו בשלב זה. חייבים להבין שעד עכשיו ההתנגדות והבדלנות האקטיבית במזרח אוקראינה אינן המוניות כפי שמצטייר מדיווחי התקשורת וכפי שפוטין היה רוצה להציגן. גיאוגרפית הן מתרכזות בחבלי דונצק ולוגנסק, ועד האירועים באודסה היו מוגבלות כמעט בלעדית אליהם.
קשה לקבוע בוודאות אם ההתנגשות באודסה היתה תוצאה של פרובוקציה מתוכננת או אירוע מקרי, אבל ישנם סממנים המעידים על תכנון. גם הגיון ליבוי הקונפליקט האזרחי באוקראינה עולה בקנה אחד עם גירסה זו. מלבד זאת, בינתיים נראה שחלק גדול מתושבי מזרח ודרום אוקראינה, ללא קשר לנטיות הפוליטיות שלהם, שומרים על פסיביות. רבים מאלו שאחזו בנשק במזרח הם הרפתקנים, קיצונים לסוגיהם ואנשי שוליים ולא בהכרח שליחי הקרמלין. אולם בהדרגה נראה ששורות המליציות במזרח תופחות. ככל שיישפך יותר דם בהתנגשויות וככל שהתעמולה הרוסית תוסיף להגביר את הפחדים ואת ההיסטריה בקרבם, עלול להיווצר מצב שיקצין את עמדות המתלבטים ויכריח רבים מאלו שיושבים על הגדר לבחור צד ולפעול. קונפליקט מתמשך שלא מרוסן על ידי רשויות החוק מעלה באופן טבעי אל פני השטח את הקיצוניים בשני הצדדים ומביא את האנשים לפעולות אלימות ואכזריות יותר ויותר.
הטרגדיות הללו, הן מה שפוטין זקוק לו כדי להתערב באוקראינה, אם הוא רוצה בכך. הן תשמשנה עילה להתערבות למען ההגנה על תושבי דרום ומזרח אוקראינה הנרדפים. רבים חוששים שהרוסים יבחרו לפלוש סביב ה־9 במאי, יום הניצחון על הנאצים. כך המיתוס התקשורתי הרוסי של לחימה נגד הפשיסטים באוקראינה כיום יתמזג עם המיתוס ההיסטורי של ההגנה העצמית והצדק האולטימטיבי של מלחה"ע השנייה ויצדיק פעולה אצל השכנה.
הכותב הוא מרצה במחלקה למדעי המדינה באונ' אריאל בשומרון, מתמחה בפוליטיקה הרוסית ובמרחב הפוסט־סובייטי טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו