תקרית האש אתמול בבוקר, שבמהלכה חוסלו ארבעה מחבלים מארגון המזוהה עם המדינה האיסלאמית בגבול רמת הגולן, היא אירוע חריג במאפייניו ביחס לתקריות קודמות בגבול רמת הגולן. בתקרית זו מחבלים פתחו באופן יזום באש ממקלע כבד שהיה מותקן על גבי כלי רכב לעבר כוח צה"ל בשטח ישראל, כלומר מדובר בתקרית אש יזומה נגד צה"ל, ולא בירי בשוגג בעת התרחשות לחימה בין כוחות מורדים לכוחות הנאמנים לאסד.
בעבר פיגועים יזומים נגד כוחות צה"ל בוצעו רק על ידי שלוחת חיזבאללה ברמת הגולן, שבהקמתה עסקו ג'יהאד מורנייה וסמיר קונטאר בטרם מצאו את מותם. הפיגועים התמקדו בעיקר בחלק הצפוני של רמת הגולן. באזור התקרית שולטים פלגים של מורדים סורים המזוהים עם ארגון המדינה האיסלאמית, ובהם ארגון "אחראר א־שאם" ו"צבא חאלד בן אל־ווליד". ארגונים איסלאמיים רדיקליים אלה נמנעו בעבר מליזום פיגועים נגד צה"ל והתמקדו בלחימה בכוחות אסד ובגורמי אופוזיציה יריבים.
ארגונים המזוהים עם המדינה האיסלאמית מיהרו לקבל אחריות לירי על כוח צה"ל, בעוד בעבר, כשאירע ירי בשוגג, נמנעו מקבלת אחריות. לפי שעה, לא ברור באיזה דרג התקבלה ההחלטה לביצוע התקיפה, אם בצמרת ארגון המדינה האיסלאמית, ברמת מיפקדת הארגון בגיזרה או ביוזמה של החוליה שביצעה את הירי. אפשר למצוא תימוכין לכל אחת מאפשרויות אלה:
ארגון המדינה האיסלאמית נתון במאבק קיומי בעיראק ובסוריה. בעיראק איבד הארגון את מרבית הערים שבהן שלט, ונתון כעת במערכה גורלית על מוסול. בסוריה איבד הארגון נכסים טריטוריאליים רבים, והמערכה הולכת ומתקרבת לבירת הח'ליפות א־רקה. בנסיבות אלה, למרות מצוקתו הצבאית של הארגון ואולי דווקא בגלל מצוקה זו, פעילות טרור נגד ישראל עשויה לתרום לחיזוק מעמדו ולדה־לגיטימציה של משטר אסד, אשר במקום ללחום באויב הציוני הוא לוחם נגד לוחמי האיסלאם הפועלים נגד ישראל.
לאחרונה מונה מפקד חדש לארגונים האיסלאמיים הרדיקליים בגיזרה, אבו מוחמד אל־מקדסי, לאחר מותו של המפקד הקודם בפיצוץ מכוניתו באוקטובר. ייתכן שעם כניסתו לתפקיד הוא מבקש לשנות את כללי המשחק וליזום תקריות בגבול עם ישראל. תקרית הירי, על פי גישה זו, נועדה לבדוק את תגובתה של ישראל. ייתכן שמדובר ביוזמה מקומית של חוליית המחבלים, ולא בשינוי מדיניות הארגון. אם השערה זו נכונה, סביר להניח שלא נראה בעתיד הקרוב פיגועים נוספים מצד הארגון.
התגובה של כוח צה"ל והשמדת כלי הרכב והמחבלים תואמות את המדיניות של ישראל, שלפיה לא תשלים עם ירי מעבר לגבול, והתגובה המהירה והנחרצת היא מסר נכון וברור לגבי נחישותה של ישראל להגן על גבולה.
נראה כי עדיין מוקדם לקבוע אם מדובר בתקרית חד־פעמית או בשינוי מדיניות של ארגון המדינה האיסלאמית ושלוחותיו בגבול רמת הגולן. אם נהיה עדים להמשך פיגועים מצד ארגונים אלה, מדינת ישראל תצטרך לבחון את מדיניותה הנוכחית, הגורסת הימנעות ממעורבות בלחימה בסוריה ותגובה חריפה ומיידית במקרה של ירי לעברה - ולא משנה מי הגורם היורה.
הכותב הוא מנהל המחקר במכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS), המרכז הבינתחומי הרצליהטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו