מי שרוצה להבין מדוע ועל מה אנחנו הולכים לבחירות חמישיות, מוזמן להציץ במילות התפילה של ראש השנה ויום הכיפורים. מתברר שהחגים אינם רק הזדמנות למפגש ולארוחה משפחתית. הם אפילו לא רק חג של תשובה וסליחה. בתפילות יש רעיונות אחרים לגמרי.
המוטיב המרכזי של ראש השנה הוא המלכת אל בעולם. אפרופו סיקור מות המלכה אליזבת, הנושא המוביל בתפילה אינו האדם הפרטי אלא "תיקון העולם", מושג שחוזר פעמים רבות בתפילות החג. רעיון זה של המלכת האל ותיקון העולם הוא מפתח להבנת הפוליטיקה שלנו. בצד אחד ניצב המחנה המסורתי, "האמוני", כפי שמכנים אותו. אנשי מחנה זה מגיעים ברובם לבית הכנסת, ותקעו בשופר כאקט של המלכת האל. המתפללים מבקשים לחזור בתשובה, אולם התשובה האישית היא רק חלק מתשובה גדולה יותר, שעיקרה להעביר את הרֶשע מעל פני האדמה.
מתפללים רבים לא תמיד שמים לב למשמעות הדרמטית של המילים שהם אומרים, אבל רעיונות נוהגים לחלחל. המתפלל מבקש בתפילתו שהערכים, הסמלים והרעיונות הדתיים יהיו נוכחים במרחב הציבורי. לכן הוא מתנגד לתזה החילונית הנפוצה, הדוגלת בהפרדה נוקשה בין דת למדינה. הוא מאמין שהדרך לתיקון העולם עוברת בהנכחה הציבורית של הדת וערכיה. מעניין לגלות שרעיון "תיקון העולם" לא נשאר בגבולות המחנה הדתי. הדחף לתיקון חברתי נמצא בדנ"א היהודי, דתי וחילוני כאחד. לאורך ההיסטוריה לקחו יהודים חלק כמעט בכל מהפכה משמעותית. יהודים מככבים בצמרת ההוגים והפעילים המרכזיים במדע, בפוליטיקה, בכלכלה, בפסיכולוגיה ועוד. יתרה מזו, השימוש הפוליטי במושג "תיקון עולם" צמח במחנה השמאל היהודי הליברלי האמריקני. יהודים ליברלים לקחו את מילות התפילה והפכו אותן למאבק למען צדק חברתי, משבר האקלים וסיוע לנזקקים במקומות נידחים. מבחינתם, תיקון עולם אינו התמקדות רק בסיפור היהודי - ליהודים יש אחריות אוניברסלית כלפי העולם כולו.
לפנינו מלחמת רעיונות עמוקה כיצד לתקן את העולם: לאומי מול אוניברסלי, שמרני מול ליברלי. על כף המאזניים מונח תיקון העולם, לא פחות. לכן, במלחמת הרעיונות הזו כל מחנה מזלזל במחנה האחר, משוכנע שרק הוא חייב לנצח. לכאורה זהו משחק סכום אפס. ועם זאת, יש כאן גם פתח לסיכוי ולתיקון. התפילה להמלכת האל דורשת צניעות והתגייסות משותפת. אדם יכול להיות דבק בעמדותיו ולחלוק בחריפות על מתנגדיו, אבל עדיין להבין שלא הכל תלוי רק בו. הכי קל למצוא את המפלג, בעיקר בתקופת בחירות, אבל אף אחד לא יכול לתקן את העולם לבד. בהנחה שגם הצד השני מונע ממוטיבציה חיובית, אנחנו חייבים לנסות לעבוד יחד. אני וגם אתה נשנה את העולם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו