כנציגים של דור ה־Y, המורים החדשים כבר חוו מערכת חינוך אחרת כתלמידים, והם רגילים יותר למערכת החינוך של המאה ה־21. במערכת כזו, המורים וספרי הלימוד כבר אינם מקור הידע היחיד
מחקרים בארץ ובעולם מלמדים כי מורים חדשים במערכת החינוך מתמודדים עם אתגרים ועם קשיים משמעותיים. יש המתארים התמודדות זו כהלם, כמשבר ואף כטראומה. אחד ההסברים הרבים שאפשר למצוא לכך הוא פערים בין־דוריים, כלומר פערי הגיל בין המנהלים לבין המורים החדשים המלמדים בבתי הספר שלהם, והשלכותיהם מרחיקות הלכת של פערים אלה.
כך, למשל, דו"ח שפרסם מכון "אבני ראשה" בשנת 2012 הראה כי גיל הכניסה הממוצע לתפקיד ניהול בבית ספר עמד על 39, בעוד גיל הפרישה נע בממוצע בין 50 ל־53. אם כן, המורים החדשים צעירים ממנהליהם ושייכים בדרך כלל לדור ה־Y, בעוד המנהלים על פי רוב שייכים לדור ה־X.
כנציגים של דור ה־Y, המורים החדשים כבר חוו מערכת חינוך אחרת כתלמידים, והם רגילים יותר למערכת החינוך של המאה ה־21. במערכת חינוך כזו המורים וספרי הלימוד כבר אינם מקור הידע היחיד, ואולי אפילו העיקרי. במערכת חינוך כזו התלמידים חשופים למידע רב באינטרנט וברשתות החברתיות השונות ושולטים בטכנולוגיות דיגיטליות טוב יותר מהמורים שלהם. במערכת חינוך כזו שיטות ההוראה והלמידה הן מגוונות בהרבה משיטת ההוראה הפרונטלית, וכוללות למידה שיתופית המתבססת על עבודה בקבוצות קטנות.
ייתכן כי למנהלים, כנציגים של דור ה־X, תפיסה אחרת של ידע, שלפיה המורים הם מקור הידע וכל תפקידם הוא להעבירו לתלמידים. לעומת זאת, המורים החדשים למדו כסטודנטים לחינוך ולהוראה שתפקידם הוא ללמד את תלמידיהם איך ללמוד ולטפח את החשיבה שלהם, ואף חוו זאת בעצמם בתור תלמידים במערכת חינוך כזו.
לפיכך הם מבינים שכמורים במערכת החינוך במאה ה־21 נדרש מהם להנחות ולכוון את התלמידים לאינטראקציות מורכבות עם הידע המגוון הזמין להם, ולא להסתפק בשינון שלו.
בכל מקרה, על מערכת החינוך כולה להתגייס ולסייע למורים החדשים. בעת כניסתם למערכת החינוך הם מתמודדים עם קשיים ניכרים וזקוקים לעזרה גם ממנהלי בתי הספר שבהם הם משתלבים. המכללות להכשרת מורים, ובהן גם מכללת לוינסקי לחינוך שבה אני מרצה, מודעות כמובן לקשיים אלה ומעניקות למורים החדשים כלים להתמודדות עם אתגרי המאה ה־21. בכלים הללו - ניהול כיתה, שילוב ילדים עם צרכים מיוחדים ועוד. נקווה כי כלים אלה, יחד עם הכוונה ותמיכה של המנהלים, יאפשרו למורים החדשים להתמודד באופן מיטבי במערכת החינוך.
* ד"ר עדית ליבנה היא סוציולוגית של החינוך ומרצה במכללת לוינסקי לחינוך