ארה"ב: לדעת למנף את הכרעת דאעש | ישראל היום

ארה"ב: לדעת למנף את הכרעת דאעש

מנהיגים מערביים נוטים להקריב יעד ביטחוני מורכב וארוך טווח על מזבח הישג טקטי קצר טווח וקליט לאוזן הציבור. כך, לדוגמה, ב־2003 התמקדה ארה"ב באיום הברור והמיידי של סדאם חוסיין, אך לא בהשלכות האזוריות וארוכות הטווח של המלחמה בו על איום האייתוללות והטרור האסלאמי. האמריקנים נרתעו ממינוף הניצחון בעיראק לקידום המאמץ להפלת משטר האייתוללות ואיפשרו למנהיגים האיראנים ליהנות מפרי הניצחון. ארה"ב מוטטה את משטר הבעת' של סדאם, העלתה לשלטון את השיעים ובכך דחפה את ההנהגה הסונית הצבאית, שבטית ופוליטית, מתוסכלת ומאוימת, לזרועות ארגוני הטרור הסוני.

כיום קרובה ארה"ב לניצחון על דאעש, שהשלכתו תהיה חיזוק האייתוללות ומשטרי הלוויין שלהם בסוריה ובעיראק. זאת, אלא אם כן ימנף הממשל האמריקני את הניצחון לקידום היעד האסטרטגי המוביל: הפלת המשטר האיראני, המאיים על שלום האזור והעולם, ובייחוד על בעלות הברית הערביות של ארה"ב. 

מאז עלייתם של האייתוללות לשלטון ב־1979 חורג סדר יומם מהעניין הפלשתיני, להוציא הנחה אחת: דחיקת ישראל לרצועה צרה, הנשלטת על ידי רכסי יהודה ושומרון, תהפוך את "השטן הקטן" מנכס אסטרטגי לנטל ארה"ב ("השטן הגדול"). התנהלות ישראל בהקשר הפלשתיני אינה משפיעה על תפיסת העולם המגלומנית של האייתוללות (ששורשיה במאה השביעית) בהקשר הגרעין, המפרץ הפרסי, חצי האי ערב, ישראל והטרור הבינלאומי, ולא על האינטרס הסעודי ליהנות מסיוע ישראל להרחקת מאכלת האייתוללות הקטלנית מצווארה.

מול ממסד החוץ המערבי, הנוקט מו"מ של ויתורים מול האייתוללות, עומדת תוכנית הלימודים של האייתוללות המקדמת דבקות במגלומניה, עליונות על ה"כופר", האדרת ההקרבה הפרטית והקולקטיבית ומלחמת קודש נגד "הצלבנים המודרנים והיהירים בראשות ארה"ב". ב־24 במאי 2017 אמר "השליט העליון" חמינאי: "הג'יהאד הגדול נגד החזית היהירה (בהנהגת ארה"ב) הוא בראש סדר העדיפויות של המהפכה האסלאמית". למרות הסכם הגרעין מיולי 2015 משתמשים האייתוללות באפיק הצפון־קוריאני כדי להשיג את המגה־יכולת (גרעין) שתביא להסרת המגה־מכשול (ארה"ב) ולהשגת המגה־יעד (הגמוניה).

האייתוללות ודו־קיום בשלום הם דבר והיפוכו, ולכן הפלתם היא תנאי לצמצום זעזועי האזור. אבל הפלתם בדרכי שלום אינה מציאותית, למרות האכזבה מהמשטר בקרב הציבור המפוצל באיראן, בשל הטיפול האכזרי באופוזיציה ואדישות המערב להתקוממות 2009. האם ארה"ב תמנף או תבזבז את הניצחון הצפוי על דאעש? האם ארה"ב וישראל ינקטו פעולה בכל הקשור להתגרענות האייתוללות? האם ארה"ב תמשיך להקריב את חופש הפעולה הצבאית העצמאית על מזבח הפעולה הצבאית הרב־לאומית, המורידה את רף האפקטיביות?

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר