סגן נשיא ארה"ב: נשקול פעולה צבאית אם פוטין יסרב להסכם שלום עם אוקראינה

ואנס הצהיר בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" כי אוקראינה חייבת לשמור על "עצמאות ריבונית" • הוא הבהיר כי האופציה של שליחת כוחות אמריקנים לאוקראינה נותרת "על השולחן" • דבריו מגיעים יום לפני פגישתו עם זלנסקי, ומהווים את התמיכה החזקה ביותר בקייב מצד הממשל החדש

ג'יי.דיי ואנס. הדברים נאמרו שעות לאחר שטראמפ הצהיר שיתחיל במשא ומתן עם פוטין. צילום: AFP

סגן הנשיא האמריקני ג'יי.די. ואנס הצהיר הלילה (בין חמישי לשישי) בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל" כי ארה"ב תטיל סנקציות ותשקול פעולה צבאית אם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לא יסכים להסכם שלום עם אוקראינה, שיבטיח את עצמאותה של קייב לטווח הארוך.

"יש כלים כלכליים להפעלת מנופי לחץ, ויש כמובן גם כלים צבאיים להפעלת מנופי לחץ" שארה"ב יכולה להשתמש בהם נגד פוטין, אמר ואנס בראיון - שעות לאחר שהנשיא טראמפ הודיע כי יתחיל במשא ומתן עם פוטין לסיום המלחמה באוקראינה.

ואנס הוסיף כי האפשרות לשלוח כוחות אמריקנים לאוקראינה אם מוסקבה לא תנהל משא ומתן בתום לב נותרת "על השולחן", בטון תקיף יותר מזה של שר ההגנה פיט הגסת', שרמז ביום רביעי כי ארה"ב לא תתחייב לשליחת כוחות.

צבא ארה"ב. מוכנים לשלוח כוחות גם לאוקראינה אם המשא ומתן יתנהל לא בתום לב (ארכיון), צילום: אי.אף.פי

"לדעתי יהיה הסכם שיפתיע הרבה אנשים", אמר סגן הנשיא. דבריו, שהגיעו יום לפני פגישתו עם נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי, מהווים את התמיכה החזקה ביותר עד כה של ממשל טראמפ בקייב מול דרישות רוסיה לפירוק הממשלה הנוכחית. "הנשיא לא הולך להיכנס לזה עם כיסוי עיניים", הבהיר ואנס. "הוא הולך לומר: 'הכל על השולחן, בואו נגיע להסכם'".

טראמפ אמר אתמול לתקשורת כי אוקראינה תהיה צד בשיחות עם רוסיה, וכי זו דרישה מרכזית של זלנסקי. לצד זאת אמר הנשיא כי יש לאפשר לרוסיה לחזור לקבוצת שבע המדינות העשירות, וכי חברות של אוקראינה בנאט"ו היא דבר שרוסיה לא יכולה להרשות.

ואנס, שאמור לנאום היום (שישי) בכנס הביטחון במינכן, אמר כי הוא מתכוון להגיד למנהיגים האירופאים שהם מדכאים את חופש הביטוי והדמוקרטיה על ידי אי-שיתוף פעולה עם מפלגות פופוליסטיות.

נשיא אוקראינה, ולדימיר זלנסקי. הצהרת התמיכה הכי גדולה עד כה מהממשל החדש (ארכיון), צילום: אי.פי.אי

בנוגע לאוקראינה, ואנס אמר כי עדיין מוקדם לקבוע כמה משטחי המדינה יישארו בידי רוסיה או אילו ערבויות ביטחוניות ארה"ב ובעלות ברית מערביות אחרות יוכלו להציע לקייב. "הפרטים הללו יצטרכו להיות מוסדרים בשיחות השלום", ציין.

"יש מספר נוסחאות ותצורות, אבל אנחנו באמת אכפת לנו שלאוקראינה תהיה עצמאות ריבונית", הדגיש ואנס והוסיף כי ממשל טראמפ ישאף לשכנע את פוטין שרוסיה תשיג יותר בשולחן המשא ומתן מאשר בשדה הקרב.

פוטין, זלנסקי וטראמפ. האם יצליחו לקדם הסכם?, צילום: AFP

בהמשך, ואנס הציע "לאפס את היחסים עם רוסיה" לאחר הסכם מוצלח בנוגע לאוקראינה, באומרו כי הבידוד הנוכחי של מוסקבה מהשווקים המערביים הופך אותה לשותף זוטר של בייג'ין. "זה לא באינטרס של פוטין להיות האח הקטן בקואליציה עם סין", אמר.

בפנייתו למדיניות האירופית, תקף ואנס את הפוליטיקאים המרכזיים ביבשת, באומרו כי הם משתמשים במינוח בסגנון סובייטי כמו "דיסאינפורמציה" כדי לדחות דעות שאינן מסכימים איתן. לדבריו, ההתערבות הרוסית בדמוקרטיה המערבית הוצגה בצורה מוגזמת בארה"ב ובאירופה, וכי הסירוב לרסן הגירה מהווה איום גדול יותר על הדמוקרטיה מאשר התערבות מוסקבה בבחירות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר