בית המשפט המחוזי בוושינגטון הוציא הלילה (בין שישי לשבת, שעון ישראל) הוראה "זמנית ומצומצת מאוד" לחסימת צעדים מסויימים בתוכנית של הנשיא דונלד טראמפ לפירוק הסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי (USAID).
הצו מונע הלכה למעשה הוצאה לחופשה מיידית של 2,200 עובדים בסוכנות, וכן ישהה את הצבתם מחדש של עובדים הומניטריים שמוצבים מחוץ לארה"ב. השופט קרל ג'. ניקולס הודיע כי הוא עדיין שוקל אם להורות על ביטול ההחלטה להוציא 500 עובדים נוספים לחופשה בתשלום. הסוכנות מעסיקה כ-10 אלף עובדים בסה"כ, והממשל הוציא כ-9,400 מתוכם לחופשה.
לדברי השופט, זאת בעקבות עתירה שהוגשה על-ידי איגוד העובדים הממשלתיים הגדול במדינה, שטען בדיון כי "ההפחתה המשמעותית בכוח, כמו גם סגירת משרדים והזזה בכוח של עובדים - נעשו כולם בחריגה מסמכות ובהפרת הפרדת הרשויות".
התביעה, שהוגשה על ידי איגוד שירות החוץ האמריקני ואיגוד עובדי הממשל, מהווה את האתגר המשפטי הראשון למהלכי טראמפ ובעלי בריתו, ובראשם המיליארדר אילון מאסק והמחלקה ליעילות ממשלתית (DOGE) שהקים. הארגונים טוענים כי הממשל "פירק באופן שיטתי" את ה-USAID ללא אישור מהקונגרס, תוך הקפאת תוכניות סיוע חוץ והוצאת רוב העובדים לחופשה כפויה.
"השחיתות היא ברמות שנראו לעתים נדירות בלבד. לסגור את זה!" כתב טראמפ ברשתות החברתיות, בטענה כי חלק גדול מכספי הסוכנות הוצאו במרמה.
התביעה היא חלק משורת אתגרים משפטיים שהוגשו בימים האחרונים נגד מדיניות הממשל, כולל ניסיון למנוע מצוות מהנדסי התוכנה הצעיר של מאסק גישה לנתונים רגישים במשרד העבודה. בינתיים, מחוץ למטה ה-USAID ליד הבית הלבן, כבר החלו פועלים להסיר את שם הסוכנות מהבניין ואת דגלה.
ארה"ב היא התורמת הגדולה בעולם לפרויקטים וליעדים הומניטריים. היא מקצה פחות מאחוז מהתקציב שלה לסיוע חוץ. תוכניות בריאות שיזמה ברחבי העולם, כמו אלו שזכו להערכה על סיוע במיגור מגפות הפוליו והאבעבועות השחורות, וכן תוכנית הטיפול ב־AIDS שהצילה את חייהם של יותר מ-20 מיליון בני אדם. גם פעילויות ניטור ופריסת צוותי תגובה מהירה למחלות מידבקות נעצרו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו