נשיא ארה"ב דונלד טראמפ חתם על צו נשיאותי המכוון נגד דרום אפריקה, כך אמר גורם בכיר בבית הלבן הערב (שישי). הגורם הוסיף כי הצו מתמודד עם סוגיית זכויות אדם במדינה.
הצו שעליו חתם הנשיא מקפיא העברת כספי סיוע למדינה ומורה לממשל להקל בקליטת אפריקנרים (המיעוט הלבן ממוצא הולנדי בדרום אפריקה) בארה״ב כפליטים.
לפי הנתונים של הממשל האמריקני, ארה"ב העניקה לדרום אפריקה סיוע בסך של 440 מיליון דולר ב-2023.
ביום ראשון איים הנשיא בצעדים נגד המדינה: "דרום אפריקה מחרימה קרקעות, ומתייחסת לקבוצות מסוימות באוכלוסייה בצורה גרועה מאוד! השמאל הרדיקלי לא כל כך רוצה להזכיר זאת. הפרה מסיבית של זכויות אדם, לכל הפחות, מתרחשת לעיני כל. ארה"ב לא תעמוד מנגד, אנחנו נפעל. גם, אני ביקשתי ממזכיר המדינה לחקור לעומק את המצב הזה!"
נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוזה הגן על מדיניות הקרקעות של דרום אפריקה לאחר האיום של טראמפ, באומרו כי הממשלה לא החרימה שום קרקע וכי המדיניות נועדה להבטיח גישה ציבורית שוויונית לקרקעות.
לפני כשבועיים חתם רמפוזה על חוק הפקעת אדמות חדש, המאפשר במקרים מסוימים להפקיע אדמה ללא פיצוי. החקיקה שהובילה מפלגת הקונגרס האפריקני (ANC) נועדה להתמודד עם העובדה שיותר מ-30 שנה לאחר סיום האפרטהייד, תושביה הלבנים של דרום אפריקה עדיין מחזיקים במרבית האדמות במדינה.
מפלגת הקונגרס, שבראשה עמד בעבר נלסון מנדלה, שולטת במדינה מאז 1994. בבחירות שנערכו בסוף מאי 2024 היא נאלצה להתמודד עם שחיתות עמוקה בשורותיה, מצב כלכלי הולך ומחמיר, חוסר יכולת לספק חשמל באופן קבוע ורציף ותחושה בקרב האוכלוסייה השחורה שמצבם לא השתפר מספיק.
בשל הכישלון בבחירות, לראשונה בעידן הדמוקרטי, המפלגה נאלצה להקים קואליציה יחד עם מפלגות אחרות.
בצעד חריג, הודיע אתמול מזכיר המדינה מרקו רוביו כי לא יגיע לפסגת מנהיגי ה-G20 שנערכת ביוהנסבורג, דרום אפריקה. "דרום אפריקה עושה דברים רעים מאוד. מפקיעה רכוש פרטי. משתמשת ב-G20 כדי לקדם 'סולידריות, שוויון וקיימות.' במילים אחרות: DEI (גיוון, שוויון והכללה) ושינויי אקלים", כתב רוביו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו