תקופת כהונתו השנייה של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, החלה בשבועות האחרונים, וכבר בכוונתו להפסיק את פעילות סוכנויות הסיוע הבינלאומיות - כולל סוכנות הסיוע האמריקנית (USAID).
עיתון "וושינגטון פוסט" פרסם כי שני בכירים במערך הביטחון של הסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי (USAID) פוטרו על ידי ממשל טראמפ, לאחר שמנעו מנציגי "המחלקה ליעילות ממשלתית" של אילון מאסק גישה לשטחים מסווגים בסוכנות בשבת האחרונה - כך דיווחו גורמים המכהנים כיום בסוכנות ואחרים שכיהנו בה בעבר. ממשלתו מקדמת צעדים לסגירתה כליל או לכל הפחות העברת סמכויותיה למחלקת המדינה.
אחת ממדיניותיה של הסוכנות הייתה להפחית את ההוצאות על סיוע חוץ ולצמצם את התקציב של סוכנויות הסיוע, מה שגרם לקיצוצים בפרויקטים במדינות מחוץ לארצות הברית.
סוכנות USAID הייתה גורם מפתח לשיתוף פעולה ישראלי-פלשתיני, והשקיעה בישראל לאורך השנים מיליארדי דולרים. עם זאת, בשנים האחרונות צמצמה הסוכנות את פעילותה בישראל, בעקבות הגדרתה כ"מדינה מפותחת".
גורמים במשרד החוץ מעריכים כי אם הסוכנות אכן תבוטל, ההשפעה הכלכלית על ישראל תהיה שולית, אך יש חשש שהוואקום שייווצר בהיעדרה עשוי לחזק את השפעת חמאס ביהודה ושומרון ובעזה.
מאז 7 באוקטובר, השקיעה USAID יותר מ-1.2 מיליארד דולר בתוכניות פיתוח הומניטרי ביהודה ושומרון, מזרח ירושלים ועזה, שהם כ-4% מתקציבה הכולל.
"המחויבות שלנו לעם הפלשתיני נותרה איתנה", הצהירה מנהלת המשלחת, איימי טוהיל-סטול, והוסיפה כי המימון ממחיש את הנחישות של ארה"ב לקדם פיתוח בר-קיימא ולספק שירותים חיוניים, במטרה לשפר את איכות החיים של הפלשתינים ולהפחית את השפעת חמאס.
המטרה הרשמית של הפרויקטים הללו היא לקדם שלום ופתרון סכסוכים בין ישראלים לפלסטינים". התוכניות מתמקדות "בפיתוח בהובלת המגזר הפרטי, חיזוק השלטון המקומי, שיפור הגישה לשירותים חיוניים כמו שירותי בריאות ומים נקיים.
כמו כן, חיזוק בתי חולים במזרח ירושלים, שיקום מערכת הבריאות בעזה, הקמת מרכזי חינוך ונוער, העצמת צעירים, תמיכה בחברה האזרחית ובאוכלוסיות חלשות והענקת סיוע הומניטרי מציל חיים. בהתאם להצהרת USAID, "מאמצים אלה מקדמים חופש, ביטחון ושגשוג לפלסטינים, ישראלים ושכניהם".
הפרויקטים של USAID מתמקדים בקידום שלום ופתרון סכסוכים בין ישראלים לפלסטינים, בפיתוח בהובלת המגזר הפרטי, חיזוק השלטון המקומי, שיפור הגישה לשירותים חיוניים כמו בריאות ומים נקיים, שיקום מערכת הבריאות בעזה והעצמת צעירים. מטרת הפרויקטים היא לקדם חופש, ביטחון ושגשוג לפלשתינים, ישראלים ושכניהם.
הקהילה הבינלאומית עוקבת בדאגה אחר שינוי היסטורי שעשוי לעצב מחדש את מדיניות הסיוע של ארה"ב. מדיניות "אמריקה תחילה" עלולה להוביל לסיום פעילותה של USAID כפי שהכרנו אותה.
בינתיים, מחוקקים דמוקרטיים מזהירים כי כל ניסיון לסגור את הסוכנות ללא אישור הקונגרס יהיה מנוגד לחוקה. "טראמפ לא מסתפק רק בסגירת תוכניות ופיטורי עובדים – הוא מתכנן לחסל לחלוטין את הסוכנות", צייץ הסנאטור כריס מרפי מהמפלגה הדמוקרטית.
הוא אף הוסיף כי המהלך "לא חוקי". חברת מפלגתו, הסנאטורית איימי קלובשר, הצטרפה לקריאות האזהרה, והדגישה כי ביטול הסוכנות "יוביל לעולם מסוכן יותר לאמריקנים ויהווה מתנה לרוסיה ולסין".
בינתיים, ארגונים הומניטריים הנתמכים על ידי USAID נאלצים להתמודד עם השלכות אי הוודאות. ראש אמנסטי אינטרנשיונל בארה"ב, פול או'בראיין, התריע כי "קריסתה הפתאומית של הסוכנות תסכן את זכויותיהם של מיליונים ברחבי העולם".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו