ההחלטה של דונלד טראמפ אתמול (שבת) להטיל מכסים על סחורות ממקסיקו, קנדה וסין פתחה מלחמת סחר אגרסיבית בין ארה"ב לשלוש שותפות הסחר הגדולות ביותר שלה. היום (ראשון) הגיעו צעדי התגובה מצידה של קנדה והנשיא טראמפ מיהר לא נשאר חייב. הצווים המטילים את המכסים צפויים להיכנס לתוקף כבר מחר וההשפעות שלהם על צרכנים עשויות להיות דרמטיים במיוחד.
ר"מ קנדה ג'סטין טרודו הכריז היום על הטלת מכסים על סחורה אמריקנית בתגובה לצעד טראמפ. "לא ביקשנו להגיע למצב הזה", אמר טרודו, "אבל לא ניסוג מהמחויבות שלנו להגן על אזרחי קנדה". המכסים שהכריז עליהם טרודו יוטלו על ייבוא אמריקני בהיקף 155 מיליארד דולר והם יכללו מוצרים כמו יין, ויסקי, תוצרת חקלאית טרייה וטקסטיל.
הניו יורק טיימס דיווח כי המטרה של קנדה היא "להכאיב" בעיקר למדינות הרפובליקניות שמהוות את הבייס של טראמפ והמכסים יפגעו באופן מכוון בסחורות המגיעות ממדינות אלה, לדוגמא: מיץ תפוזים מפלורידה, וויסקי מטנסי וחמאת בוטנים מקנטקי. ממשלת אונטריו, הפרובינציה המאוכלסת בקנדה, כבר הודיעה שתשקול להחרים משקאות אלכוהוליים שיוצרו במדינות רפובליקניות, ובחלק מהחנויות כבר החלו להוריד את המשקאות האמריקניים מהמדפים. מושל טקסס מיהר להגיב ברשת האיקס: "היזהר טרודו, כלכלת טקסס גדולה מזאת של קנדה. אנחנו לא מפחדים להשתמש בה".
בתגובה לצעדים של קנדה, טראמפ חזר על הצעתו לקנדה להצטרף לארצות הברית כמדינה ה-51, בדרכו הייחודית: "אנחנו משלמים מאות מיליארדים של סובסידיות לקנדה, למה? אין סיבה. בלי הסובסידיות המאסיביות האלה, קנדה תחדל להתקיים כמדינה חיונית. כואב – אבל נכון! קנדה צריכה להפוך למדינה ה-51 המכובדת שלנו. ואז לא יהיו מכסים!".
ההחלטה של טראמפ כוללת הטלת מכסים בגובה של 25% על סחורה מיובאת מקנדה ומקסיקו - כאשר הצו מחריג נפט ומוצרי אנרגיה מקנדה, עליהם הוא מטיל מכס של 10%. בכך טראמפ מימש את הבטחת הבחירות שלו, עליה חזר פעם אחר פעם לאורך הקמפיין. את החלטתו הסביר טראמפ בכך ששלוש המדינות תרמו לזרם הפנטניל לארה"ב, שהפך להיות הגורם המרכזי למוות ממנת-יתר בארה"ב ולמשבר חברתי עמוק. עוד טען טראמפ, שההחלטה אמורה לשכנע את קנדה ומקסיקו לפעול נגד זרם המהגרים לארה"ב ממדינות אלה.
סין, מקסיקו וקנדה הן שלוש שותפות הסחר הגדולות ביותר עם ארה"ב: יחד הן היו אחראיות ליותר מארבעים אחוז מכלל הסחורות שהגיעו לארה"ב בשנה החולפת. ארה"ב מייבאת ממקסיקו בעיקר כלי רכב, ציוד חשמלי, רהיטים, פלסטיק ומתכת. מקנדה מיובאים לרוב כלי רכב, נפט, מכונות, עץ, ומתכת. דייויד אדמס, נשיא קבוצת סחר הכוללת את פעילות הייצור הקנדית של הונדה וטויוטה, אמר שהתעריפים יגרמו ליצרניות-רכב משני צידי-הגבול לסגור פסי-הייצור בשל התלות ההדדית של החברות האמריקניות והקנדיות.
מכה קשה למקסיקו
במקסיקו דחו את הטענות של הנשיא האמריקני לפיהן הממשלה משתפת פעולה עם קרטלי הסמים ואמרו כי הם ינקטו בצעדי תגובה דומים. המכסים צפויים להכות קשה בכלכלה המקסיקנית, ששלובה באופן עמוק בזו של ארה"ב. לדוגמא, בשנת 2023 הייתה מקסיקו אחראית ל-47% מהירקות המיובאים לארה"ב. לאורך זמן, מזהירים כלכלנים, המהלך של טראמפ עשוי להוביל לגל סגירת מפעלים במקסיקו ולאובדן מקומות עבודה נרחב.
נשיאת מקסיקו, קלאודיה שיינבאום, אמרה לציבור החושש: "אתם לא לבד. אנחנו אותו דבר - הממשלה והעם. כשאנחנו מנהלים משא-ומתן עם מדינות אחרות, אנחנו עושים את זה תמיד בראש-מורם, ולעולם לא מסתכלים למטה".
משרד המסחר של סין הודיע כי יגיש תלונה נגד ארה"ב בארגון הסחר הבינלאומי, אך למהלך לא צפויות להיות השלכות משמעותיות. סין כבר ניהלה מלחמת סחר נגד ממשלו הקודם של טראמפ וניתן להעריך שהיא ערוכה למאבק דומה כבר כעת, מה גם שהתחרות הכלכלית בין המדינות נמשכה גם בתקופת ביידן.
חשש גם בארה"ב
גם בארה"ב יש חשש כבד מצעדיו של טראמפ והשפעתם האפשרית על הצרכנים האמריקנים. הוול סטריט ג'ורנל כינה את מהלכיו של טראמפ כ"מלחמת הסחר הטיפשית בהיסטוריה" במאמר מערכת הבוקר והזהיר שהמהלך יפגע קשות בכלכלה ובצרכן האמריקני - כשהוא מזכיר את העובדה שהסכמי הסחר עם קנדה ומקסיקו נחתמו בתקופת כהונתו הקודמת של טראמפ. הנשיא הגיב בדרכו בציוץ: "לובי התעריפים, בראשו עומד הוול סטריט ג'ורנל הגלובליסטי והטועה תמיד, עובד קשה כדי להצדיק את קנדה, מקסיקו וסין שממשיכות לבזוז את אמריקה זה עשורים. הימים האלה תמו!".
הדאגה מהמהלך של טראמפ קיבלה ביטוי גם בקרב היצרנים. ארגון התעשיינים הגדול בארה"ב (NAM) אמר כי המכסים יפגעו במפעלים אמריקניים ובעובדיהם. "ההשפעות יהיו חמורות במיוחד עבור יצרנים קטנים ובינוניים שאין להם את הגמישות וההון למצוא במהירות ספקים חלופיים או לספוג עלויות אנרגיה מרקיעות-שחקים", אמר מנכ"ל הארגון, ג'יי טימונס. "העסקים האלה - המעסיקים מיליוני עובדים אמריקאים - יתמודדו עם קשיים משמעותיים. בסופו-של-דבר, היצרנים יישאו בנטל של המכסים הללו, ויפגעו ביכולת שלנו למכור את המוצרים שלנו במחיר תחרותי ויעמידו מקומות עבודה אמריקאים בסכנה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו