שליחו של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ למזרח התיכון, סטיב ויטקוף, שוקל ביקור ברצועת עזה ההרוסה כחלק ממאמציו לשמר את הסכם הפסקת האש בין ישראל לחמאס, כךאמר היום (ראשון) גורם בצוות המעבר המעורה ישירות בתהליך הפסקת האש. הגורם טען, בין היתר, כי צוות המעבר של הנשיא שוקל שליחת אזרחים עזתים לאינדונזיה, על מנת להקל על המשבר ההומניטרי ברצועה.
הגורם ציין כי בהדגשת שבריריות ההסכם, המתוכנן להיכנס לתוקף ביום ראשון, ויטקוף מתכנן להיות נוכח באופן כמעט קבוע באזור בשבועות ובחודשים הקרובים כדי לפתור משברים בשטח שעלולים לסכל את ההסכם ולעצור את שחרור החטופים המוחזקים בידי חמאס בכל רגע נתון.
"חייבים להיות עם היד על הדופק, מוכנים לכבות כל שריפה שעולה," אמר הגורם. במקביל, ויטקוף פועל להשגת יציבות ארוכת טווח עבור הישראלים ושני מיליון הפלשתינים העקורים, כשהדרך לכך עוברת דרך שלושת השלבים של ההסכם שהושג בשבוע שעבר.
השלב הראשון, שמתחיל ביום ראשון, צפוי להימשך כשישה שבועות וכולל שחרור חטופים המוחזקים בידי חמאס ופלשתינים הכלואים בישראל. השלב השני, שיידון במהלך השלב הראשון, אמור להוביל לשחרור חטופים נוספים ולנסיגת כוחות ישראליים מעזה. מטרת השלב הסופי, שגם הוא עדיין טעון משא ומתן, היא לסיים את המלחמה ולהתחיל בשיקום עזה.
על פי הנטען ברשת NBC, אחד החששות העיקריים של שליח טראמפ הוא אירוע בלתי צפוי שעלול להתעורר מהמגע היומיומי הבלתי נמנע בין ישראלים לפלשתינים בשטח ובקרבת עזה, גם בהינתן הסכם הפסקת האש.
"צריך לזכור שיש הרבה אנשים, קיצונים, קנאים, לא רק מצד חמאס אלא גם מהימין הקיצוני בצד הישראלי, שמעוניינים לפוצץ את כל העסקה הזו," אמר הגורם בצוות המעבר.ביקור בעזה יאפשר לויטקוף לראות בעצמו את הדינמיקה בשטח, במקום להסתמך על דיווחי ישראל או הפלשתינים, הוסיף הגורם: "אתה חייב לראות את זה, אתה חייב להרגיש את זה", אמר הגורם.
המקור סיפר לרשת NBC כי בזמן שהם מנהלים את השלב הנוכחי של העסקה ומנהלים משא ומתן על השלב הבא, טראמפ וצוותו גם עוסקים בפתרונות ארוכי טווח. "אם לא נעזור לעזתים, אם לא נשפר את חייהם, אם לא ניתן להם תקווה, תהיה התקוממות," אמר הגורם בצוות המעבר. שאלת שיקום עזה עדיין פתוחה, כמו גם השאלה לאן ניתן להעביר כשני מיליון פלשתינים בינתיים. אינדונזיה, למשל, היא אחד המקומות הנדונים כיעד אפשרי לחלקם, ציין הגורם.
"אפילו השאלה האם העזתים יהיו מוכנים לעבור נותרת פתוחה. רעיון ההעברה שנוי במחלוקת עמוקה בקרב הפלשתינים והעולם הערבי. רבים מאמינים שהעברה תהיה הצעד הראשון בניסיון של ישראל לגרשם מאדמתם. כרגע, עם זאת, הכנסת הסיוע ההומניטרי לעזה, הנדרשת בשלב הראשון של הסכם הפסקת האש, נותרת אתגר. ישראל הביעה חשש שחמאס לוקח חלק מכל סיוע שמורשה להיכנס לעזה, והמשבר ההומניטרי שם חמור. רעב ומחלות מתפשטים והתנאים ממשיכים להידרדר.
ויטקוף, יזם נדל"ן המכיר את טראמפ עשרות שנים, נכנס למשא ומתן להסכם - בהצטרפות לצוות של הנשיא ג'ו ביידן שעובד על כך יותר משנה - עם הנחיה ברורה מטראמפ, אמר הגורם בצוות המעבר: להחזיר את החטופים הביתה, ואם לא, לחזור ולהסביר מדוע.
חלון ההזדמנויות להשגת הסכם היה צר מתמיד. לא רק שטראמפ קבע מועד אחרון - 20 בינואר, כשהוא אמור להיכנס לתפקיד - דבר שלא נעשה בסבבי משא ומתן קודמים, מספר חטופים נוספים מתו בשבועות האחרונים כשהטמפרטורות באזור ירדו והתנאים המשיכו להידרדר, אמר הגורם.
הברית ההדוקה של טראמפ עם ראש הממשלה הישראלי בנימין נתניהו, כמו גם האיום שלא יעצור את ישראל מהפצצות נוספות בעזה אם לא יהיה הסכם, ריחפו מעל התהליך.
ישראל היא בעלת ברית קרובה של ארה"ב וארה"ב העניקה למדינה לפחות 17.9 מיליארד דולר בסיוע צבאי בשנה האחרונה.
ויטקוף השתמש בהיסטוריה של טראמפ עם ישראל ובדינמיקה שלו עם נתניהו כדי להפעיל לחץ על הישראלים. במקרה אחד, הוא הלך לראות את ראש הממשלה בשבת לשיחה ישירה. ויטקוף אמר בפרטיות לאנשים שדבריו לנתניהו באותה שבת, 11 בינואר, לא היו איום, ושהוא הוזמן למעון ראש הממשלה על ידי אחד מיועציו הקרובים ביותר של נתניהו, רון דרמר.
ויטקוף חיפש בדיקת מציאות מנתניהו לגבי מה הוא מוכן לעשות, ואמר לו בכנות מה נדרש כדי להגיע להסכם, כולל שישראל תשלח נציג בכיר למשא ומתן בדוחא שיוכל לקבל החלטות בזמן אמת, אמר הגורם בצוות המעבר. הוא בעצם העביר לראש הממשלה את המסר: "אם אין לך כוונה להגיע להסכם, אז תגיד לי, ואני אעלה על המטוס ואחזור הביתה."
לחמאס, המסר של ויטקוף, שהועבר דרך הקטארים, היה: "אלא אם כן אתם מוכנים למות, תגידו לי למה אתם לא רואים בזה את העסקה שיכולה בסופו של דבר להוביל לסיום המלחמה".
ויטקוף גם פיתח קשרים קרובים עם משפחות החטופים. הם הביעו דאגה שיקיריהם יישארו מאחור בשלב השני של העסקה, כשהם אמורים להשתחרר, בפרט מתוך חשש שלא יהיו מספיק אסירים פלסטינים המוחזקים בישראל להחלפה: המספרים נבנו בהסכם המסגרת שהוסכם עליו במאי האחרון, ואם אין שלב 1, לא יכול להיות שלב 2, שעדיין לא נדון.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו